• Tehnologija
  • 26.09.2019. 18:00
  • Podunavski okrug, Velika Plana

Diplomirala na flaši medovače napravljene iz očevog pčelinjaka

Nevena Novićević iz Velike Plane je diplomirani tehnolog. Za diplomski rad na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu odabrala je da napravi rakiju od meda. Ali, diplomiranje nije podrazumevalo samo teoretski rad, već i pravljenje rakije u laboratoriji. Med je donela iz očevih košnica.

Foto: Biljana Nenković
  • 605
  • 287
  • 0

Već šest godina Nevena Novićević iz Velike Plane pravi medovaču! A sve je počelo kada je došlo vreme da okonča fakultet i diplomira. Izazov joj je bio da napravi pravu rakiju od meda. Donela je u laboratoriju fakulteta med iz Velike Plane, gde njen otac gaji oko 200 košnica. Uz podršku profesora i sa stečenim znanjem tokom školovanja potekla je njena prva rakija ikada napravljena u životu. Školovanje je tada ovenčala diplomom i krenula u ozbiljnu avanturu. Za svoj posao, kako kaže "ima pečat", ali i veliki entuzijazam da uspe na tržištu i u zemlji, gde je rakija jedan od zaštitnih znakova.

Šta je prava medovača, a šta mednica?

"Medovača je destilat prirodnog meda i u sebi nema metil alkohola, jer prilikom vrenja med se razblažuje samo vodom. Za pravljenje te rakije je potrebno tehnološko znanje", odmah na početku objašnjava Nevena i napominje koje su zablude oko naziva rakije.

"Ljudi često nazivaju medovačom voćne rakije kojima je samo dodat med. To nije medovača, već mednica ili liker. Za medovaču osnovna sirovina je med."  

Za rakiju od meda je potrebna dvostruka destilacija

Fermentacija na konstantnih 28 stepeni

Za rakiju od meda je potrebna dvostruka destilacija. Fermentacija mora da bude na stalnoj temperaturi od 28 stepeni i traje mesec dana, uz dodavanje vinskih kvasaca. Zatim sledi jedna, pa druga destilacija, a potom medovača odlazi u burad od jasenovogo drveta.

"Rakija koja izlazi iz kazana nije žute boje, već je ona dobija od jasenovog drveta, koje ujedno oplemenjuje medovaču. Potrebno je da rakija u burićima odleži dve godine. Ovo je posao koji se radi polako i oprezno, bez žurbe i nervoze. Pogodnost je što rakiju možete da pečete tokom cele godine, kad god imate meda ili vremena, a ne samo u sezoni. Za jedan litar rakije potrebno je do dva kilograma meda, kaže Nevena.

Već šest godina Nevena Novićević iz Velike Plane pravi medovaču!

Krunisala porodičnu tradiciju

Znanje koje je stekla kao diplomirani tehnolog Nevena je stavila je u službu porodične proizvodnje meda. Tako je, kako voli da kaže ova tridesetpetogodišnjakinja, krunisana višedecenijska pčelarska tradicija u njenoj porodici.

"Kazan sam prvi put kazan videla kada sam počela ovo da radim, ali tokom studija sam upoznala mnogo ljudi koji se bave vinom i rakijom i oni su me zainteresovali. Kako mi nemamo voćnjake, a imamo košnice, odlučila sam da iskoristim resurs koji imam. Prva rakija koju sam napravila u životu bila je ta na diplomskom radu. Polako sam počela, prvo sa malim količinama, sa oko 100 litara i onda kada sam videla da imam povratnu informaciju od ljudi i da se to njima sviđa, nastavila sam", kaže Nevena.

"Svaka voćna rakija u sebi mora da ima jedan posto metil alkohola. Međutim, pošto metil alkohol nastaje tokom fermentacije voća, a ja nemam ni jednu voćku koja vri, nemam ni metil alkohol u rakiji. Zbog toga ova rakija lako može i da se izvozi", dodaje Nevena.

Medovača je destilat prirodnog meda i u sebi nema metil alkohola

Zakon predviđa istinu na etiketi

Nevena se u Srbiji još bori sa predrasudama šta je to medovača. Kaže, ljudi obično misle da je to zaslađena obična rakija. Sa mnogo strpljenja na sajmovima i izložbama objašnjava da je to jako i kvalitetno alkoholno piće. Ranije je, dodaje zakon bio takav da su proizvođači na deklaraciji slobodno mogli da napišu da bilo koju rakiju u koju stave med nazivaju medovačom.

"Zakon je sada drugačiji i on me štiti u tom pogledu, jer na etiketi medovačom može da se naziva samo ona rakija koja je napravljena isključivo od meda", kaže Nevena.

Pored jake medovače i slabije-slatke medovače, Nevena pravi i likere od višnje i oraha, ali osnova ovog pića nije voćna, već rakija od meda.


Tagovi

Medovača Rakija od meda Destilat Fermentacija Burad Javorovo drvo Alkoholno piće Likeri Orahovača Košnice Nevena Novićević


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi