Tokom leta treba obratiti pažnju na izbor sirovih sastojaka i hrane koja se priprema, i jednostavnim postupcima pranja i ljuštenja smanjiti rizik od trovanja hranom.
Veliki broj bakterija i virusa ne izazivaju bolest kod ljudi, ali ipak postoji određeni broj "opasnih" mikroorganizama, koji se nalaze u zemljištu, vodi, životinjama. Preko spoljne sredine, u kontaktu sa nosiocima bolesti - ekskreti, preko ruku, rana, mikroorganizmi mogu biti preneti na radne površine, krpe za brisanje, pribor, daske za sečenje, te svakim kontaktom mogu da se prenesu na hranu i izazovu trovanje hranom, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.
Kako bi se izvegla mogućnost izazivanja bolesti neophodno je:
Sirova hrana, uključujući vodu i led, može da bude zagađena mikroorganizmima i posledično toksinima. Otporni "filmovi" koje stvaraju određeni mikroorganizmi ili njihovi toksini mogu da se formiraju u oštećenoj i plesnivoj hrani. Zato tokom leta treba obratiti pažnju na izbor sirovih sastojaka i hrane koja se priprema, i jednostavnim postupcima pranja i ljuštenja smanjiti rizik od trovanja hranom.
Takođe, tokom kuvanja ili pečenja hrane, uništavaju se skoro svi mikroorganizme, te ove postupke treba primenjivati kada god je to uputno. Držanjem hrane na temperatrurama ispod 4°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja.
Greške u zamrzavanju namirnica, skidanju buđi i zašto konzervans nije najbolja opcija?
Sa hranom i sastojcima treba postupati tako da se:
Tagovi
Autorka