Pretraživanje tekstova
Da li ćemo se usaglasiti sa Evropom, svetom ili ćemo naći zlatnu sredinu i koliko je stanje alarmantno?
Stručni Savet za bezbednost hrane je prateći modele predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu, trenutnu klimatsku situaciju i stanje na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja, doneo odluku da postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina M1 od 0,25 μg/kg, ostane na snazi do 30. novembra 2023. godine, saopštenje je Ministarstva poljoprivrede.
Podsetimo, pre godinu dana donet je Pravilnik koji treba da stupi na snagu 1. decembra, a po kom je propisana maksimalno dozvoljena granica ovog toksina u sirovom mleku od 0,05 mikrograma po litru.
S obzirom da je Republika Srbija u procesu usaglašavanja sa EU standardima, kako bi se razmotrilo pitanje da li postaviti kao važeći kriterijum EU ili do određenog vremena produžiti navedeni kriterijum u Pravilniku, prilikom donošenja odluke o ostajanju na snazi propisanog nivoa aflatoksina, razmatrani su rezultati brojnih domaćih i evropskih ispitivanja.
Kontaminacija aflatoksinom u jugoistočnoj Evropi zabrinjavajuća?
Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. godine ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 μg/kg. EU standard od 0,050 μg/kg nije i svetski, te se procenjuje da 2/3 svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 μg/kg (između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija…) I sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima.
Preduzima se pojačana kontrola kukuruza, hrane za životinje i mleka, a sirovinske službe mlekara su počele sa podelom absorbenata (zeolit) kao dodatak ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina.
Tagovi
Aflatoksin Ministarstvo poljoprivrede Sirovo mleko Maksimalno dozvoljene količine
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika,... Više [+]
U 2. epizodi serijala #TalentiEUregija donosimo priču o Viti Ivičić, nagrađivanoj dizajnerki tekstila koja stvara od prirodnih materijala. Posebno je inspiriše lan, tipičan za Belu Krajinu, gde i živi. Jedna od njenih najposebnijih tehnika, botanička štampa, osvojila je nagradu za najinovativniju i najeksperimentalniju kolekciju na modnom takmičenju Mittelmoda u Milanu 2017. Uskoro više...