Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 04.11.2022. 10:00

Kontaminacija aflatoksinom u jugoistočnoj Evropi zabrinjavajuća?

Kompanija "Alltech" objavila je prve rezultate analiza ratarskih kultura na kvalitetu useva i rizike od mikotoksina u Evropi.

Foto: Martina Pavlović
  • 170
  • 27
  • 0

Dugotrajne suše, iznenadne bujične poplave, kao i najviše zabeležene prosečne letnje temperature ove godine značajno utiču na prinos i kvalitet useva širom Evrope, objavila je kompanija "Alltech" u svojim prvim rezultatima o kvalitetu useva i riziku od mikotoksina.

Analize u toku - kakvi su rezultati do sada?

Kako navode, rod pšenice u Francuskoj smanjio se za 20 odsto, dok su proizvođači kukuruza u dolini reke Po u Italiji gledali kako im usevi venu tokom najveće suše koju je ta regija doživela u zadnjih 70 godina.

"Budući da je evropska žetva pšenice i ječma ove godine završila ranije, Alltech-ov 37+® laboratorija za analizu mikotoksina u Danbojnu u Irskoj testira uzorke koji pristižu svake nedelje", pojasnili su.

Do sada ispitani uzorci pšenice i ječma u proseku sadrže 3,6 mikotoksina dok su dva ili više otkrivena u 97 odsto njih. 

"Najčešće su pronađeni trikoteceni tipa A i tipa B, nove grupe mikotoksina i ergot toksin. Oni prevladavaju u spomenutim kulturama", navode iz Alltech-a dodajući kako je najveća koncentracija ergot alkaloida (2.891 ppb) pronađena u ječmu iz Nemačke.

Slama i dalje predstavlja veći rizik

Kako kažu iz ove kompanije, nastavlja se opsežnije testiranje slame u Danskoj jer rizik vezan za ovu vrstu stočne hrane i stelje postaje sve izraženiji.

Prema rezultatima analiza preko 55 odsto uzoraka smatra se uzorcima većeg rizika na osnovu Alltech-ovog ekvivalenta rizika (REQ).

Dalje, trikoteceni tipa B predstavljaju najveći izazov, a prosečna utvrđena koncentracija DON-a bila je 1.727 ppb, a najveća 6.239 ppb.

Nastavlja se opsežnije testiranje slame (Foto: Maja Celing Celić)

"U saradnji sa SGS-om dobili smo preliminarne pokazatelje o kvalitetu kukuruza iz jugoistočne Evrope", napominju iz ove kompanije.

Prvi rezultati ukazuju da je kontaminacija aflatoksinom zabrinjavajuća, verovatno zbog dugih sušnih razdoblja.

"Otkriveni su nivoi do 77,39 ppb aflatoksina B1, dok je prosečan nivo 15,7 ppb", otkrivaju. Kako navode, pet uzoraka kukuruza prikupljenih u ovoj regiji premašilo je granične vrednosti iz evropske regulative o aflatoksinu B1 za stočnu hranu (>20 ppb).


Tagovi

Mikotoksini Rezultati Analize Alltech Aflatoksin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.