Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga
  • 27.06.2020. 14:00
  • Mačvanski okrug, Mali Zvornik

Koji proizvođači voća vide spas u osnivanju zadruge?

Niske otkupne cene voćnih proizvoda, naterale su Dragoslava Obradovića da sa još pet proizvođača osnuje zadrugu i da na taj način pokušaju svojim sirovinama, ali i gotovim proizvodima, poput rakije i džemova obezbede bolji plasman i višu cenu.

Foto: Dragoslav Obradović (ilustracija)
  • 190
  • 50
  • 0

Dragoslavu Obradoviću iz sela Brasine kod Malog Zvornika, iako se bavi ugostiteljstvom, poljoprivredna proizvodnja, tačnije voćarstvo, dugogodišnji je porodični posao od kog ne odustaje. Na tri hektara gaji pretežno šljivu, ali i krušku i jabuku i to uglavnom stare pomalo zaboravljene sorte. Kaže da se ti zasadi mogu svrstati i u organske jer zaštitna sredstva gotovo da ne koristi.

Dugogodišnji problem otkupa voća, pre svega niske cena, doveo je ovog proizvođača na ideju da sa svojih pet kolega iz okolnih sela osnuje zadrugu. Ideja je čak da te viškove proizvoda prerade i na najbolji način i po većoj ceni plasiraju svoje proizode na lokalnom tržištu ai i šire. 

Kako pravilno sušiti šljive?

"Cena kilograma šljive u otkupu je nekih godine mizerna, ne da nije pokrivala troškove proizvodnje, nego da je nismo prerađivali bili bi na gubitku. To je razlog što sam sve količine šljive koje uberem prerađivao u rakiju, to je bio jedini način da zaradim, jer sa prodajom rakije ide lakše, ako imate kvalitetan proizvod i kupce koji su navikli na vas to se brzo rasproda. Na godišnjem nivou proizvedem oko dve tone rakije, zavisi od godine", kaže Obradović i dodaje da osnivanjem zadruge u planu im je da zajedničkim snagama i uz pomoć subvencija koje daje opština, naprave mini sušaru kapaciteta 1.000 kilograma dnevno, jer suva šljiva ima veću cenu i što je najbitnije ima tržište i kupce.

I to može - Srbi da se slože!

Prema njegovim rečima, zadruga će nositi ime "Malozvorničanka", a pored njega osnivači su i Goran Gajić iz Brasine, Marko Pavlović iz Brasine, Želimir Galić iz Malog Zvornika i Milan Perić iz Donje Trešnjice, ostalo je da se na prvoj osnivačkoj skupštini usaglase oko detalja zadružnih pravila, i time su kako kaže 'udarili' kamen temeljac za bolju budućnost u ovoj proizvodnji.

Kroz šalu kaže da iako je teško da se Srbi slože oko nečega, oni su uspeli jer imaju zajednički interes, a nada se da će zadrugara biti još više u narednom periodu. 

Uspeli su na nađu zajednički interes, pa se nadaju i preporodu sela

"Sećam se još kao osnovac kako su zadruge na ovom terenu funkcionisale i koliko su značile seljaku, pružale mu sigurnost, dobro organizovana zadruga uticala je na razvoj poljoprivrede i sela uopšte i zahvaljući njoj mladih ljudi su ostali na selu, jedan od njih sam i ja. Onda je krenuo sunovrat i sela i zadruga. Mi pored ekonomske opravdanosti naravno, osnivanjem ove zadruge imamo za cilj da našim merama usporimo propast sela i zaustavimo odlazak mladih."

Ako realizujuju sve ove planove i programe koje su zacrtali, naš sagovornik nada se nekom napretku i oživljavanju sela, kao i da će na ovaj način biti preteča nekim ozbiljnijim komisijama za očuvanje i preporod sela, kao što se to priča poslednjih meseci.

Uz pomoć subvenicija do cilja

Konkurs kroz investiciona ulaganja koji je raspisala opština Mali Zvornik je u toku i na ta sredstva se najviše i oslanjaju, a posebno na meru koja se odnosi na podršku gazdinstvima koja žele da se bave preradom voća, povrća ili plodova sakupljenih u prirodi, gde se troškovi nabavke opreme refundiraju u iznosu od 70 odsto vrednosti investicije, a Obradović ističe da im je to veliki vetar u leđa i da bi bez te podrške teško realizovali svoje ciljeve.

Mali Zvornik: Konkurs za subvencije u poljoprivredi - povraćaj 70 odsto 

"Nismo svi osnivači iz Brasine, ima nas i iz okolnih sela jer naš rad će se dosta sprovoditi i po terenu, otkupljivanje proizvoda po selima, mi ćemo obići domaćinstva u našem okruženju i napravi jednu bazu podataka, videti ko tačno želi da sarađuje sa nama, na koji način, koje tržišne viškove trenutno ostvaruje, da li bi se te količine kasnije mogle povećavati i na taj način ćemo tačno znati sa kolikim količinama i kojim proizvodima raspolažemo, a bićemo i vidljivi za otkupljivače ako se pojavimo sa većim količinama", rekao je Obradović. 

Velika zainteresovanost poljoprivrednika za saradnju

Naglašava da im je bitno da uspeju u realizaciji svog plana jer će to sigurno biti okidač da i drugi krenu njihovim stopama i osnuju zadrugu u svom selu jer je ističe mnogo lakše raditi u timu, lakše prodati proizvod ali i nabaviti potrebne sirovine, a sa većim količinama sirovine ili gotovih proizvoda biće vidljiviji otkupljivačima

Krajnji cilj, je kako kaže on da tržištu plasiraju isključivo gotove proizvode i na taj način ostvare bolju cenu. Ovo će im biti prva sezona rada, a da li će uspeti vreme će pokazati, za sada imaju odlučnu ideju sa kojim su krenuli uspešno u realizaciju, veliku zainteresovanost poljoprivrednika, ali i podršku opštine.


Tagovi

Zadruga Prerada voća Proizvodnja rakije Proizvodnja šljive Mali Zvornik Dragoslav Obradović Malozvorničanka


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.