Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 22.06.2020. 12:00
  • Mačvanski okrug, Mali Zvornik

Mali Zvornik: Konkurs za subvencije u poljoprivredi - povraćaj 70 odsto

Opština Mali Zvornik, poslednjih godina u želji da poboljša poljoprivrednu proizvodnju u tom kraju, poljoprivrednicima nudi veoma povoljne subvencije za koje vlada veliko interesovanje. Konkurs je otvoren do 30. oktobra odnosno do utroška sredstava.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 270
  • 9
  • 0

Opština Mali Zvornik, nalazi se u Mačvanskom okrugu u zapadnoj Srbiji i pripada redu nerazvijenih opština u kojoj se stanovništvo pretežno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Brdski kraj u kome se pojedina sela nalaze i na 800 metara nadmorske visine, svrstava ovu opštinu u krajeve sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi gde je najviše zastupljeno stočarstvo i voćarstvo. 

Dragan Krstić, agronom i jedan od članova komisije za dodelu subvencija rekao je da opština posvećuje veliku pažnju razvoju poljoprivrede iako je na gazdinstvima uglavnom zastupljena ekstenzivna poljoprivredna proizvodnja.

Buša za ekstenzivnu proizvodnju

"Opština ove, ali i predhodnih godina po istom osnovu pomaže poljoprivrednicima ovim konkursom za dodelu podsticaja kroz investiciona ulaganja u poljoprivredu. Budžet je 15 miliona dinara, raspoređen po sektorima. U sektoru mleko, gde je moguće nabaviti kvalitetna priplodna grla goveda, ovaca i koza i gde svake godine vlada ogromno interesovanje, zatim mašine za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, mašine za đubrenje, setvu, zaštitu biljaka, mašine za ubiranje odnosno skidanje useva, mašine za transport i navodnjavanje useva. Praktično nema opreme koja ne potpada pod ovaj konkurs", ističe Krstić i dodaje da je minimalan iznos u ovom sektoru 200.000, a maksimalno 400.000 dinara.

Opština vraća 70 odsto od vrednosti iznosa investicije. Sektor mesa razlikuje se od prethodnog samo po tome što se ovde podrazumeva nabavka priplodnih kvalitetnih grla koja su namenjena za proizvodnju mesa

Podsticaji i u pčelarstvu i ribarstvu

Krstić objašnjava da u sektoru voća, grožđa, povrća i cveća, zainteresovani poljoprivrednici mogu podizati nove višegodišnje zasade voća, plastenike, nabaviti neophodnu protivgradnu opremu, boks palete za skladištenje proizvoda, linije za berbu i kalibriranje proizvoda, linije za pakovanje i obeleževanje proizvoda kao i svu potrebnu mehanizaciju koja može da se koristi u voćarstvu i povrtarstvu. I u ovom sektoru povrat sredstava je u iznosu od 70 odsto vrednosti investicije. 

"Konkursom su obuhvaćeni i pčelari, za nabavku novih pčelinjih društava, opreme i vozila i prikolica za transport pčelinjih društava, a sredstva se dodeljuju i za nabavku riblje mlađi i neophodne opreme za ribrastvo. U sektoru pčelarstva minimalni iznos je 50.000, a maksimlani 150.000 dinara dok je u ribarstvu minimalan utrošak sredstava 200.000, a maksimalno 400.000 dinara", objašnjava naš sagovornik uz napomenu da se podsticajna sredstva mogu ostvariti i za reproduktivni materjal za veštačko osemenjavanje u iznosu od 2.000 dinara po grlu stoke kao i za kreditnu podršku koja se ostvaruje putem sufinansiranja kamatne stope u iznosu od celih 100 odsto na odobrne kreditne linije za investicije u poljoprivredi. 

Lako prikupiti dokumentaciju

Zatim, poljoprivrednicima su na raspolaganju i sredstva za nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda i to voća i povrća, gajenog aromatičnog i začinskog bilja, preradu pčelinjih proizvoda, gljiva i drugih proizvoda sakupljenih u prirodi. Podstiče se i seoski turizam kao i regresi za premiju osiguranja za useva, plodove, višegodišnje zasade. 

Da li će 2020. biti godina seoskog turizma u Srbiji?

Krstić ističe da je lako prikupiti potrebnu dokumentaciju i da je to u stvari i bio cilj da se poljoprivrednicima olakša posao i da se prijava na konkurs završi u što kraćem roku. Prvi uslov je da poljoprivrednik ima prebivalište na teritoriji opštine, da je gazdinstvo registrovano, da ne koristi druge subvencije po istom osnovu, da je investicije realizovana u periodu od 1. janura do 30. oktobra ove godine

"Potrebno je da ste nabavili neku investiciju, iz resora koji vas interesuje, podnesete zahtev, donesete račune, svoju ličnu kartu, da ne dugujete fondu za razvoj i poreskoj upravi i to je to. U praksi to izgleda recimo ovako, ako ste danas kupili neku investiciju u roku od najviše mesec dana možete očekivati povraćaj 70 odsto od uložene investicije, što svakako nije mala stvar", zaključuje Krstić. 

Zahteve sa kompletnom dokumentacijom poljoprivrednici dostavljaju poštom ili llično u prijemnu kancelariju Opštine u zatvorenoj koverti na adresu Komisije za subvencije opštine Mali Zvornik, ul. Kralja Petra I broj 38. Mali Zvornik.


Tagovi

Mali Zvornik Subvenicje Dragan Krstić Sektor mleko Voćarska proizvodnja Subvencije u pčelarstvu Kreditna podrška


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.