Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med Index
  • 01.10.2021. 18:00

Označavanje hrane: Predložen i treći sistem - Med Index

Smatrajući kako oznake Nutri-Score i Nutrinform Battery nisu adekvatne, italijanski naučnici sa Univerziteta u Bariju osmislili su Med Index.

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 92
  • 30
  • 0

Svaka zapakovana hrana koja se stavlja na tržište EU-a i namenjena je potrošačima, moraće da ima oznaku hranljivosti, deo je strategije Od polja do stola. Do sada su javnosti predstavljene francuska oznaka Nutri-Score kao i italijanska Nutrinform Battery. 

Med Index novi je predloženi sistem označavanja hrane koji su osmislili takođe italijanski naučnici, sa Univerziteta u Bariju. Njegov logotip trebalo bi da se nalazi na prednjoj strani pakovanja i sadrži nutritivne vrednosti, ali i uticaj na životnu sredinu, navodi Olive Oil Times.

"Trenutne platforme za označavanje poput Nutri-Score-a i Nutrinform Battery-ja ne uzimaju u obzir uticaj proizvodnje hrane na životnu sredinu što je vrlo bitno. Takođe, upitan je i kriterijum po kojem oni kategorišu namirnice“, istakli su kreatori Med Index-a.  

Nutri-Score nije realan?

Francuska oznaka Nutri-Score pretvara nutritivnu vrednost proizvoda u kôd koji se sastoji od pet slova, različitih boja. Svaki se proizvod ocenjuje na osnovu naučnog algoritma. Uzima u obzir hranljive sastojke (energetsku vrednost i količinu šećera, zasićenih masti i soli) i njene pozitivne vrednosti (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, uljane repice, orahovog ulja i slično). Pomoću nje, već na prvi pogled možete da vidite koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbegavati.

Ali, Italijani smatraju da je ona pristrana, a brine ih i to što nisku ocenu daje mediteranskoj ishrani, navodeći da ona sadrži visok udeo energije, zasićene masti, veliku količinu šećera ili soli. 

Navodeći još neke nedostatke ove oznake, Maria Lisa Klodoveo, vanredna profesorka na navedenom univerzitetu rekla je kako ona ocenjuje hranu za uravnoteženu ishranu na osnovu uzoraka od 100 grama ili 100 mililitara.

 "Ali, svi znamo da se hrana ne konzumira u tim količinama. Niko ne bi pojeo 100 mililitara ekstra devičanskog maslinovog ulja ili 100 grama ribanca kupusa“, napomenula je. 

Nasuprot tome, nova oznaka Med Index naglasak stavlja na ekstra devičansko maslinovo ulje i ostale prehrambene proizvode koji se tradicionalno povezuju sa mediteranskom hranom (Med kao mediteranski, op.a.). Na njihovom spisku ovo ulje smatra se jednim od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane, dok mu je, na primer, Nutri-Score na lestvici od A (zeleno) do E (crveno) pripisao C odnosno žutu boju. 

"Istu ocenu imaju i maslinovo ulje, ulje semenki i razne druge masti koje se nikako ne mogu staviti u isti džak“, naglasila je Klodoveo. 

Takođe, dodaje, veliki nedostatak je i taj što se jako mnogo toga promenilo od prvog predstavljanja Nutri-Score-a, a njegovi kreatori po tom pitanju nisu ažurni.

"Ne uzimaju u obzir najnovija istraživanja", konstatuje. 

Med Index pokazuje uticaj na životnu sredinu

Ni italijanski model Nutrinform Battery nije oduševio ove naučnike. 

Reč je o sistemu koji za razliku od francuskog koji dodeljuje bodove, pokazuje postotak energije i hranljivih materija kojeg ima određena hrana. Njegovi tvorci tvrde da je obrazovnog karaktera i cilj mu je informisati i edukovati potrošače o odabranoj namirnici. Njen nedostatak, kaže Klodoveo vide u tome što je jako brzo razvijena, u nju nije bila uključena italijanska naučna zajednica te što za ikonografiku koristi bateriju. 

Na Med Indexu, komentarišu njegovi kreatori, radili su stručnjaci iz raznih područja - poput lekara, hemičara, ekonomista, psihologa i nutricionista. Kao rezultat, pojašnjava Maria Lisa, nastala je skala sa tri ocene - dobro, bolje i najbolje. 

Dalje, sistem označavanja koristi piramidu koja pokazuje koliko je porcija u pakovanju, koliko je fizičke aktivnost potrebno da bi se potrošile kalorije koje sadrži namirnica te koliko je ona dobra s prehrambene, ekološke i društvene strane održivosti. 

Ipak, otkriva naučnica, postoje i nedostaci. Ova oznaka ne uključuje prerađenu hranu kao ni onu s posebnim aditivima i dodacima.

"Nadahnut je principima MedDiet-a, poput konzumiranja različitih vrsta sezonskih proizvoda kao i onih koji su jako malo ili nisu uopšte prerađeni“, pojasnila je. 

Konačna odluka do 2022. godine

Novi sistem pozdravili su proizvođači u Italiji, posebno oni ekstra devičanskog maslinovog ulja. 

"Čini se kao dobro rešenje, pogotovo sada kada sektor maslinovog ulja pokušava da edukuje potrošače o njegovim kvalitetima“, istakla je za Olive Oil Times Elia Pelegrino, predsednica italijanskog udruženja "Italian Olive Milling Association".

Potrošači, kaže, većinu svojih odluka donose na osnovu cene proizvoda i često ne razmišljaju o zdravstvenim dobrobitima.

"Treba nam jednostavna etiketa koju kupci mogu da razumeju", naglasila je dodavši da natpis na proizvodu treba potvrditi njegov kvalitet. 

Konačna odluka o tome koja će se oznaka koristiti, trebala bi biti doneta do 2022. godine

Prema italijanskim naučnicima, činjenica da je predložena oznaka Nutri-Score usvojena u samo nekoliko zemalja, a ima i par žestokih protivnica, pokazuju da će se rasprava odvijati mnogo duže. 

Upotrebiti do ili najbolje upotrebiti do? Novi vodič za proizvođače hrane

"Nadamo se da će rok do 2022. za odabir platforme za označavanje biti odložen jer odluka koju će Brisel doneti imaće uticaj u Evropi barem sledećih 10 godina", kazala je Klodoveo i poručila kako ideja da se iz Nutri-Score-a isključe neke vrste hrane, poput one zaštićene evropskim oznakama kvaliteta, dodatno pokazuje da ovaj predlog ne ispunjava svoje ciljeve. 


Tagovi

Označavanje hrane Med Index Nutri-Score Nutrinform Battery Maria Lisa Klodoveo


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.