Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 08.12.2020. 14:00

Upotrebiti do ili najbolje upotrebiti do? Novi vodič za proizvođače hrane

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) objavila je vodič koji će pomoći proizvođačima hrane da odrede valjani rok trajanja.

Foto: Depositphotos/fvwalakte
  • 113
  • 61
  • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) razvila je vodič za pomoć proizvođačima prehrambenih proizvoda prilikom donošenja odluke o primeni oznake "upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do".

Oznaka "upotrebiti do" odnosi se na bezbednost, odnosno ukazuje na datum do kog se hrana sme konzumirati, ali ne i nakon njegovog isteka, bez obzira na to što nema vidljive promene u izgledu i mirisu.

Razlikujete li "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"?

S druge strane, izraz "najbolje upotrebiti do" odnosi se na kvalitet. U tom će slučaju hrana biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, ali u tom razdoblju može doći do promene senzorskih svojstava kao što je njen ukus, tekstura i slično. 

Vodič sa uputstvima 

EFSA-in vodič strukturiran je prema modelu stabla odlučivanja (slikovit model koji reprezentuje čitavu strukturu odluka) sa nizom pitanja na koja proizvođači treba da odgovore kako bi lakše doneli odluku o korišćenju spomenutih oznaka. Između ostalog, obuhvata sledeća pitanja: da li su zahtevi za označavanje roka trajanja za tu grupu hrane već regulisani zakonom, podvrgava li se hrana bilo kakvoj obradi radi uklanjanja opasnosti, rukuje li se njom pre pakovanja, koje su njene karakteristike te uslovi skladištenja.

Vodič potražite ovde.

Stručnjaci su revidirali i uzročnike koje proizvođači treba da uzmu u obzir kako bi se odredio rok trajanja odnosno vreme u kom će hrana ostati sigurna i/ili zadovoljavajućeg kvaliteta za konzumaciju uz uslov da je pakovanje neoštećeno te da je skladištena u skladu s navedenim uputstvima.

Cilj smanjiti bacanje hrane

Prema proceni Evropske komisije, od 88 miliona tona otpada od hrane koji godišnje nastane u Evropskoj uniji, do 10 odsto je povezano sa označavanjem rokova trajanja.

"Jasne i pravilne informacije na pakovanju te bolje razumevanje i korišćenje oznaka od strane svih aktera, može pomoći u smanjenju ove vrste otpada u EU, uz istovremeno očuvanje njene sigurnosti. Ovo naučno mišljenje predstavlja korak napred u tom pravcu", navodi Kostas Koutsoumanis, predsednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti.

Ovaj Odbor objaviće još jedno mišljenje na ovu temu u 2021. godini, koje će se odnositi na informacije za potrošače o uslovima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja te načinima odmrzavanja.

Greške u zamrzavanju namirnica, skidanju buđi i zašto konzervans nije najbolja opcija?

Podsetimo, jedan od ciljeva Zelenog plana EK je smanjenje uticaja sektora prerade hrane i maloprodaje na okolinu prilikom skladištenja, pakovanja i prevoza gde je jedan od prioriteta i smanjenje njenog rasipanja. 


Tagovi

EFSA Označavanje hrane Rok trajanja Proizvođači hrane Oznaka Upotrebiti do Najbolje upotrebiti do


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.