Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje meda
  • 03.02.2021. 18:00

Poreklo meda: Sadašnjim oznakama vara se potrošač

Gotovo polovina meda na evropskom tržištu uvozi se iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 odsto uvezenog krivotvoreno i da sadrži ilegalne dodatke, upozorava evroparlamentarka Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/cherevkostock2020.gmail.com
  • 137
  • 249
  • 0

Izmenu pravila Evropske unije za označavanje porekla meda zatražila je hrvatska evroparlamentarka i predstavnica Odbora za zaštitu potrošača EU Biljana Borzan.

Trenutna pravila omogućuju korišćenje oznake da je neki med dobijen mešanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je pak poreklo iz EU, ali bez navođenja odnosa ili zemlje porekla. Sve ovo dovodi do manipulacije i prevare potrošača. 

Gotovo polovina meda dolazi iz Kine

Borzan pojašnjava kako u praksi to može značiti da proizvod koji ima jedan odsto evropskog meda i 99 odsto uvoznog može biti označen kao "mešavina EU i ne-EU meda", jednako kao da su odnosi obrnuti. Sadašnji sistem, kaže, ide na ruku nakupcima i uvoznicima, a promene bi svakako pomogle domaćim proizvođačima. 

"Gotovo polovina meda na evropskom tržištu uvozi se iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 odsto uvezenog meda krivotvoreno i da sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe za povećanje količine", otkriva. 

Podsetimo, evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca smatra da med razređen šećernim sirupom izvozi ne samo Kina nego i Ukrajina. 

Što se tiče cene, ona prosečna, za kilograma kineskog meda iznosi oko 1,5 evro dok se evropski prodaje za oko četiri. Zato proizvođači upozoravaju kako je jedan od razloga, dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci.

"U isto vreme iz sadašnjih oznaka potrošač će teško razlučiti odakle je tačno med koji kupuje, a poreklo hrane je potrošačima bitno“, navodi dodajući da treba menjati sistem, ili uvođenjem označavanja tačne zemlje porekla ili odnosa u mešavini.

Ova pravila omogućuju lov u mutnom

Dalje, za razliku od kineskih, EU medari moraju da se pridržavaju strogih pravila, a kontrole nisu dovoljno snažne da spreče uvoz meda koji nije u skladu s evropskim standardima. Stoga je EU strategija "Od polja do stola", za koju je zadužena u parlamentu prilika da se to ispravi.

Pošto se u Srbiji mešavina meda deklariše na isti način kao i u EU, a što pčelari smatraju neprihvatljivim, SPOS ističe da se na etiketama moraju nalaziti svi podaci koje zahteva Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela.


Tagovi

Označavanje meda Izmene pravila Krivotvoreni med Uvoz EU parlament Poreklo meda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.