Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvozni med
  • 03.04.2020. 07:30

Uvozni med: U pakovanju od jednog kilograma samo 300 grama pravog meda?

"Copa-Cogeca" sumnja da ne samo Kina, već i Ukrajina izvozi med razređen šećernim sirupom.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 1.150
  • 379
  • 0

Prema Evropskom udruženju poljoprivrednika "Copa-Cogeca" značajna je razlika u ceni između cene meda u Kini i u Evropi. Naknadna istraživanja potvrdila su sumnju da Kinezi mešaju šećerni sirup u izvozni med, a to je nemoguće otkriti prilikom uvoza, na nivou zapakovane robe.

Copa-Cogeca upozorava: "U pitanju je održivost evropskog pčelarstva." Razlog za ovakve slučajeve je trenutna tržišna situacija koja je povećala jeftin uvoz iz trećih zemalja. Evropska unija (EU) uvozi oko 80.000 tona tog proizvoda godišnje iz Kine i hiljade tona iz Ukrajine i Meksika.

Prema rečima stručnjaka, nivo mešanja različitih supstanci i meda može doseći i do 70 odsto, tako da pakovanje od jednog kilograma sadrži samo 300 grama pravog meda. Cena proizvodnje kineskog iznosi 1,24 evra po kilogramu, što je 65 do 70 odsto manje od evropskog proseka.

EU sve više uvozi med iz Ukrajine

Etijen Bruno iz radne grupe koja se u ovom udruženju bavi pčelarstvom za dw je rekla da sve veći uvoz jeftinog ukrajinskog meda izaziva sumnju da se i u Ukrajini taj proizvod meša sa šećernim sirupom. 

Kako prepoznati prirodni med?

S pravom se izražava sumnja jer se izvoz ove namirnice iz Ukrajine u države članice EU povećao u poslednjih osam do 10 godina. Zemlje EU uvezle su 5.000 tona ukrajinskog meda u 2011. godini, 20.000 tona 2013. godine i 47.000 tona 2017. godine, dok je negova cena u 2019. pala na 1,69 evra po kilogramu. Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU postoji od 2016. godine. Bescarinska kvota za izvoz bila je u početku 5.000 tona, ove godine je 6.000.

Ispred ukrajinskog Ministarstva poljoprivede Taras Kačka odlučno odbacuje sumnju, ističući da je ukrajinski med 100 odsto u skladu s EU standardima.

Laboratorijska ispitivanja u EU

Andrij Bačin iz ukrajinskog Udruženja pčelara kaže: "Evropske kompanije koje kupuju med u Ukrajini zahtevaju da radimo testove u EU laboratorijima". Međutim, kaže kako uvoznici često zahtevaju da se proveri udeo šećera, a ne sirupa. "Evropski uvoznici proveravaju proizvod koji kupuju. Ako kupuju jeftino, znaju što rade", rekao je.

Ne isključuje mogućnost da određena količina razređenog meda iz Ukrajine ulazi u EU, ali uverava da uglavnom isporučuju kvalitetan proizvod. "Kineski med se uopšte ne uvozi u Ukrajinu, ali EU ga uvozi u velikim količinama", zaključio je Bačin. Kritikuje da niko nije sprečen da meša visokokvalitetni ukrajinski med s dodacima, a ističe da to rade trgovci unutar EU.

Nezavisno od gore navedenog, u interesu država članica Evropske Unije je da uspostave efikasnu metodu kontrole kako bi objektivno proverile kvalitet uvoznog meda i zajedničkim delovanjem sankcionisale falsifikovanje.


Tagovi

Med Uvoz meda Med iz Kine Med iz Ukrajine Copa-Cogeca Šećerni sirup


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.