Pretraživanje tekstova
Sve češće zatičemo na portalima na internetu da ljudi prodaju rakiju totalno "na crno". Takođe, bez akciza, bez papira, bez ičega što potvrđuje kvalitet i sigurnost, zakonski zastupnik Saveza proizvođača rakije Srbije Goran Radosavljević.
Osim za promociju, internet sve više postaje mesto i za promet poljoprivrednih proizvoda. Put do potrošača je, na taj način, jednostavnije pronaći, a mnogi proizvođači to koriste i za prodaju van legalnih tokova - oglašavanjem i direktnom prodajom, bez plaćanja poreza i registrovanja.
Takva nelojalna konkurencija ugrožava one koji do kupaca dolaze u skladu sa zakonom, a ujedno se i na tržište plasiraju neprovereni proizvodi.
Jedan od veoma čestih oglasa na portalima je domaća srpska rakija. Iako mnogi rakijaši smatraju da je dovoljno imati registrovano poljoprivedno gazdinstvo, time, ipak, ne ispunjavaju uslove za plasiranje ovog pića.
U Savezu proizvođača rakije Srbije primećuju da je takvih oglasa i načina prodaje sve više, te da se tome mora "stati na put". Navode da je oko 70 odsto proizvođača koji upravo tako dolaze do kupaca, a da svega 30 odsto poštuje zakon i propise.
"Gazdinstvo može napraviti odličnu rakiju, ali je prodaje u balonima, ne plaća porez, cena može biti oko 500-600 dinara po litri, dok neko ko plaća porez mnogo više uloži i mora više da naplati", ukazuje zakonski zastupnik Saveza proizvođača rakije Srbije Goran Radosavljević.
Time se kupci pre odlučuju za onu jeftiniju, te oni koji rade legalno ne mogu da se istaknu na tržištu.
"Sve češće zatičemo na portalima na internetu da ljudi prodaju rakiju totalno 'na crno'. Šalju brzom poštom, u balonima, a ne sme se držati u plastičnim posudama. Takođe, bez akciza, bez papira, bez ičega što potvrđuje kvalitet i sigurnost."
A, navodi, prodavati može samo registrovana destilerija. Sve što je potrebno za plasiranje u, na primer, prodavnici, potrebno je i za internet prodaju, objašnjava naš sagovornik.
"Nalepljene akcize, urađene sve potrebne analize koje potvrđuju bezbednost proizvoda. Portali, kako medijski, tako i drugi, moraju proveriti da li je proizvođač registrovao destileriju i da li poseduje sve navedeno pre nego što dozvole takvo oglašavanje", dodaje naš sagovornik.
Cilj je, osim suzbijanja crnog tržišta, dostići visok kvalitet i podići brend srpske rakije na najviši nivo.
"Dakle, bitno je da istaknemo njene prednosti, uporedimo je sa drugim svetskim pićima. Imamo odličan proizvod izuzetnog kvaliteta, cene nas i poštuju u svetu zbog toga i to treba održati."
Među onima koji se bore sa nelojalnom konkurencijom je i destilerija "Hubert 1924" iz Banatskog Velikog Sela koja na oko 15 hektara proizvodi voće, deo otkupljuje, i oko 30 do 40 hiljada litara rakije ispeče na godišnjem nivou.
"Prodajemo putem sajta, imamo svoju onlajn prodaju. Morali smo da dobijemo rešenje iz resornog ministarstva i dozvolu za stavljanje u promet alkoholnog pića i da se pre toga registrujemo i u registru proizvođača. Tek onda mogli smo da se pojavimo na tržištu", objašnjava vlasnik destilerije Miroslav Knežević.
Destilerija Trifun: Kvalitet rakije ne može da se dobije za male pare
Ukazuje da oni koji to ne poštuju, već plasiraju samo kroz oglase, krše više propisa, a najvažnije je to što stavljaju u promet nešto što nije prošlo analizu.
"Destilacijom može doći do različitih trovanja. Mogu prodavati i oni koji su registrovani samo kao gazdinstvo, ali ne direktno potrošačima, već destilerijama koje proveravaju kvalitet, rade analizu, mogu da prerade. Onda ona plasira proizvod i odgovornost je na njoj."
Napominje da se milioni litara proizvedu i prodaju "na crno", te da se time ugrožava rakija kao srpski brend.
"Mi želimo da je promovišemo kao dobar brend. Dešava se da stranci probaju neku koja nije proverena, razočaraju se, a takva loša reklama nam nije potrebna. Hoćemo da imamo proizvod koji može da parira najpoznatijim svetskim pićima", zaključuje Knežević.
Tagovi
Promet rakija Prodaja na internetu Goran Radosavljević Srpski brend Miroslav Knežević
Autorka
Više [+]
Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.