Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaka alkoholna pića
  • 06.11.2015. 13:00

Usvojen Zakon o jakim alkoholnim pićima

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 5. novembra Zakon o jakim alkoholnim pićima, koji predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

Foto: depositphotos.com
  • 296
  • 13
  • 0

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 5. novembra Zakon o jakim alkoholnim pićima, koji predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

"Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije. To će sada moći da urade bez komplikovane procedure", rekala je tokom skupštinske rasprave ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Očekuje se pozitivan uticaj na razvoj primarne proizvodnje voća

Cilj zakona je liberalizacija uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića, a to će, prema očekivanjima Vlade Republike Srbije, dovesti do smanjenja troškova proizvodnje i samim tim do povećanja broja registrovanih proizvođača. Vlada RS očekuje i da će novi zakon imati pozitivan uticaj na razvoj primarne proizvodnje voća kao sirovine za proizvodnju rakija. Zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade, a njime se reguliše postupak registracije geografske oznake i njeno korišćenje, čime se štiti intelektualna svojina u toj oblasti i omogućava dodata vrednost jakim alkoholnim pićima.

Proizvodnja rakije raste 2,9% godišnje

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja proizvodnja rakije iznosi 44,8 miliona litara, sa tendencijom porasta po stopi od 2,9 odsto godišnje. Vlada RS podseća da je do donošenja Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima 2009. godine bilo registrovano 2.048 proizvođača, a da je on dozvoljavao promet rakije u rinfuznom stanju samo između registrovanih proizvođača, čime je veliki broj fizičkih lica, koji rakiju proizvode za sopstvene potrebe, ostao van sistema legalnog prometa i bez mogućnosti da je legalno prodaju registrovanim proizvođačima u situacijama kada njihova proizvodnja premašuje sopstvene potrebe.

Zakon o jakim alkoholnim pićima stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku RS.

Foto: depositphotos.com; werve


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zakon o jakim alkoholnim pićima Rakija Proizvodnja voća Sirovina Snežana Bogosavljević Bošković Siva zona Mali proizvođači