Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dilema
  • 30.08.2019. 16:00
  • Zaječarski okrug, Zaječar

Šta je medno sirće i znamo li da ga pravimo?

Poznavaoci kažu da po kvalitetu može da se meri sa jabukovim sirćetom. Ova neuobičajena vrsta sirćeta komercijalno se pravi u Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, a svetski poznati kuvari otkrivaju da je specifično za jednu oblast u Turskoj. Kod nas se beleže tek pojedinačni slučajevi pravljenja mednog sirćeta u kućnoj radinosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.296
  • 94
  • 0

Medno sirće je sirće, kao i svako, ali na bazi meda, koji je već poznat po lekovitosti, te se podrazumeva da je cenjeno u zdravoj ishrani. Nije rasprostranjeno, ni preterano poznato u našim krajevima. Još su ređi slučajevi da ga neko pravi. Na jedan takav poduhvat, u kućnoj radinosti naravno, odvažila se Lidija Jovanović iz sela Mali Izvor, između Zaječara i Knjaževca. Njena prva iskustva govore da je moguće od meda i vode napraviti sirće, ali priznaje da joj je potrebno još vremena, prakse i znanja.

"Za medno sirće sam prvi put čula na takozvanim kulinarskim kanalima. Svetski poznati kuvari otkrili su da je specifična namirnica za jednu oblast u Turskoj i tamo ga prave isključivo od kestenovog meda. Pretpostavljam da tamošnje domaćice njega jedino imaju na raspolaganju. Prvi put pokušala sam da pravim medno sirće od našeg livadskog meda. Mešaju se med i voda u određenoj srazmeri. Mogu reći da sada, posle osam meseci sirće ima prepoznatljiv miris i ukus, ali sadržaj u bocama još radi," kaže Lidija Jovanović.

Kako se pravi medno sirće?

Medno sirće se dobija fermentacijom rastvora vode i meda i leto je zbog visokih temperatura idealno za pravljenje. Rastvor za fermentaciju se priprema od pet delova vode i jednog dela meda. Treba ih dobro izmešati, najbolje u staklenoj posudi, jer tada možete videti da li je na dno pao talog meda. Ako nema taloga, to znači da je sav otopljen. Kvalitet ovog sirćeta zavisiće od kvaliteta meda, koji sadrži različite vrste šećera u različitim koncentracijama. Stoga su pionirski pokušaji pravljenja mednog sirćeta teški i neizvesni, bez poznavanja sastava glavne namirnice.

Medno sirće se dobija fermentacijom rastvora vode i meda

Podelite iskustvo

Lidija pretpostavlja da med treba rastvoriti do koncentracije koja daje kvascu mogućnost da počne da deluje. "Ako se previše rastvori, kvasac neće proizvesti dovoljnu količinu alkohola potrebnog za sirće. Ovo su moji početni koraci i predstavljaju polovinu puta između teorije i praske. Zato pozivam sve koji imaju više iskustva da ga podele kako bismo svi zajedno došli do ove delikatesne i zdrave namirnice", kaže Lidija.

Boja mednog sirćeta je u početku svetla. Vremenom može da dobije boju ćilibara ili tamniju, ukoliko je sirće u svetlim staklenim bocama izloženo svetlosti. Pravljenje traje mesecima, a kada je ono gotovo procenjuje se na osnovu ukusa i mirisa. Neka iskustva govore da pravljenje mednog sirćeta u idealnim uslovima može da potraje od pola godine do godinu dana, a ponekad proces fermentacije može da traje i do tri godine.

Prirodno jabukovo sirće - recept star 30 godina

Medno sirće u ishrani

Medno sirće je zdravo, poput jabukovog. U svetu ga koriste zbog antibakterijskih i antigljivičnih svojstva. Iskustva govore da čisti organizam, poboljšava cirkulaciju i imunitet, ali i varenje, hrani i podmlađuje kožu, leči bol u grlu, kašalj. U ishrani koristi se za salate i dobijanje specifičnog ukusa. Može se u suštini koristiti kao i svako drugo sirće.

Ako ste probali da pravite medno sirće u kućnoj varijanti i uspeli ste u tome, ili ste pak negde grešili i iz toga nešto naučili, podelite iskustvo!


Tagovi

Medno sirće Med Fermentacija Antibakterijska svojsva Sirće Mali Izvor Zaječar


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u