Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirće od jabuke
  • 18.01.2019. 16:15

Prirodno jabukovo sirće - recept star 30 godina

"Specifičnost našeg sirćeta jeste što se sama jabuka melje, dodaje se med razmućen u nešto vode, a ta voda je iz bunara sa Bukulje", kaže Siniša Mitrović iz Beograda.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.573
  • 128
  • 0

Jabukovo sirće, neizbežan dodakt jelima i opšte lekovito piće koje se koristilo još iz doba Hipokrata, možete naći na rafu svakog marketa. Međutim, potpuno prirodno sirće, bez ikakvih veštačkih dodataka, ne nalazi se tako lako. Siniša Mitrović iz Beograda pravi upravo takvo prirodno sirće od jabuka sa šumadijskih planina i meda iz svog pčelinjaka.

"Pre 30 godina počeo sam sa proizvodnjom jabukovog sirćeta. Voće skupljam na Rudniku i na Bukulji. Тo su stare sorte jabuka koje su neprskane, što je jako bitno za jabukovo sirće, a ima nešto i divljih jabuka. Ranije smo pravili samo od divljih, ali je mnogo bolje kad je u kombinaciji, kad se jabuke mešaju, jer svaka dâ neki svoj enzim u svemu tome", objašnjava Mitrović.

Receptura se unapređuje već 30 godina

Samo jabukovo sirće nastaje procesom fermentacije soka od jabuka. Tokom tog procesa prirodni šećeri, koje sadrži jabukov sok, razlažu se uz pomoć bakterija i kvasca. Tada najpre nastaje alkohol, pa onda i sirće. Siniša Mitrović, inače pčelar i apiterapeut, svom proizvodu malo je promenuo inače poznatu recepturu i dodao baš med.

"Mi imamo recepturu koju već 30 godina unapređujemo, a u poslednjih pet, šest godina doveli smo je do savršenstva. Sada znamo tačan odnos jabuke i meda i pravi ukus, pa više ne odstupamo od toga. Specifičnost našeg sirćeta jeste što se sama jabuka melje, dodaje se med razmućen u nešto vode, a ta voda je iz bunara sa Bukulje. Kada smešu sipamo u jabuke, dolazi do kišeljenja, a samim tim i bistrenja. Mada, ma koliko mi izbistrilili, ono uvek mora da ima neki talog koji pada dole", objašnjava Mitrović.

Taj talog još nazivaju i "majkom sirćeta", a sastoji se najviše od bakterija sirćetne kiseline. "Pošto je sirće, treba da bude bioaktivno. Кad se otvori flaša, uvek počinje gore da se stvara paučina. Posle toga ta paučina prelazi u jednu pečurku. I to je pokazatelj da je sirće čisto i da je bioaktivno“, dodaje Mitrović.

Sirće
U poslednjih pet, šest godina receptura je dovedena do savršenstva

Lek za sve

Upravo zbog svega što sirće sadrži u sebi, od vajkada se koristi u medicinske svrhe. Nekoliko kašika ovog napitka u čaši vode dobro deluje na hroničan umor, imunitet, glavobolje, krvni pritisak, bolove u sinusima, ekcem, pa i na mršavljenje. Zbog toga sirće još nazivaju i "lekom za sve".

"Kvalitet uticaja sirćeta na ljudski organizam, opisan je u dosta knjiga, a ja bih izdvojio jednu priču: jabukovo sirće sadrži visok procenat kalijuma u sebi, a kalijum je neophodan za rad našeg srčanog mišića. Pored toga, kalijum izbacije natrijum iz ćelijskog prostora, tamo gde je natrijum, tu su virusi i bakterije, a skuplja se i masnoće, a kad koristite jabukovo sirće, taj kalijum, koji uz sebe vezuje i druge mikroelemente dovodi do 'šmirglanja' naših krvih sudova i skidanja holesterola. Odličan je za oralnu upotrebu, a njime može da se maže celo telo. Sve u svemu ima fantastično delovanje na ljudski organizam", smatra sagovornik.

Preporuka najbolja reklama

Kao što smo naveli, da se prirodno sirće teško nalazi, tako i ovo može se kupiti samo u domu Mitrovića. Bez posebne komercijalne reklame, svoju popularnost šire preporukama zadovoljnih korisnika. 

"Potrošači se odlučuju za moje sirće, a ne fabrički napravljeno, pre svega jer kad probaju, vide da je to zdravo, da pomaže njima i njihovoj porodici. Naše najveće zadovoljstvo nije izvor prihoda, već kad nam se ponovo jave naši kupci koji su zadovoljni i kad nas preporuče nekim svojim prijateljima i rođacima. Zadovoljnim korisnicima povećavamo broj kupaca. Zato mislimo da samo kvalitetom možemo postići uspeh. Svaka šminka nije važna, već sadržaj. I sve što napravimo - prodamo", zadovoljno zaključuje razgovor Siniša Mitrović.


Tagovi

Prirodno jabukovo sirće Med Siniša Mitrović Beograd


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...