Svetski dan čokolade obeležava se na različite načine, degustacijama, promocijama proizvoda, radionicama, tematskim događanjima ili jednostavno, uživanjem u omiljenoj čokoladi kod kuće
Svake godine 7. jula ljubitelji slatkog širom sveta imaju poseban razlog za slavlje, obeležava se Svetski dan čokolade. Iako nije službeni međunarodni praznik, ovaj dan uživa veliku popularnost među poslastičarima, proizvođačima i, naravno, milionima zaljubljenika u čokoladu.
Prema nekim izvorima, prvi je put obeležen tokom 1990-ih godina, dok se datum 7. jul vezuje za 1550. godinu, kada je čokolada navodno prvi put stigla u Evropu iz Amerike. Istorijska tačnost tog datuma nije u potpunosti potvrđena, ali to ne umanjuje razloge za uživanje u njenim delicijama.
Svetski dan obeležava se na različite načine, degustacijama, promocijama proizvoda, radionicama, tematskim događanjima ili jednostavno, uživanjem u omiljenoj čokoladi kod kuće. Brojne poslastičarnice i proizvođači upravo na ovaj dan nude posebne akcije i limitirane serije proizvoda.
Zanimljivo je i da joj Svetski dan nije jedini, u SAD-u se Nacionalni dan čokolade slavi 28. oktobra, dok se Međunarodni dan tamne čokolade obeležava 7. decambra.
Možda niste znali da su Maje i Asteci koristili kakao zrna kao novac, a njihovu su obradu ograničavali da spreče inflaciju. Zanimljivo je da je za pola kilograma čokolade potrebno 300 do 400 kakao zrna, a jedno stablo kakaovca godišnje daje oko 2.000 - 2.500 mahuna. Zbog osetljivosti stabla, 30 odsto roda se izgubi svake godine.
Iz Osijeka stiže čokolada nove generacije: Manje šećera i masti, a više proteina i vlakana
Ako niste znali, bela čokolada tehnički nije prava jer ne sadrži kakao zrna. Ipak, omiljena pposlastica ima zdravstvene i nutritivne vrednosti. Na primer, komadić tamne čokolade dnevno može da smanji rizik od bolesti srca za jednu trećinu, a u tamnoj ima više antioksidanata nego u borovnicama, crnom vinu ili zelenom čaju.
Reč "čokolada" dolazi od asteške riječi "xocoatl", što se odnosi na gorko i slatko piće od kakao zrna. Prema pouzdanim informacijama prva čokoladna pločica izrađena je 1847. godine, a najčešći poklon na svetu je upravo - čokolada.
Službeni sjetski rekord u jedenju kilograma čokoladnih bombona iznosi šest minuta. Inače, najviše čokolade na svetu pojedu Švajcarci, gotovo 9 kilograma godišnje po osobi, dok istovremeno prosečan Amerikanac pojede oko 5 kg.
Godine 2013. je Belgija izdala više od 500.000 poštanskih marki s mirisom kakaa i premazanih lakom kako bi izgledale kao čokolada.
A znate li zašto se topi u ustima? Točka topljivosti joj započinje na 34°C, a temperatura u našim ustima je otprilike 36°C što je sasvim dovoljno da se počne topiti.
Nije bez razloga nazvana "hranom bogova". Osim što nam pruža užitak, u umerenim količinama ima i brojne zdravstvene prednosti, od boljeg raspoloženja do zaštite srca. Danas je idealna prilika da se počastite svojim omiljenim čokoladnim dezertom bez griže savesti!
Tagovi
Autor