Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskrs
  • 15.04.2020. 16:00

Vaskrs u doba korone: Povećana prodaja jaja, farbanje u lukovini i dostava na kućnu adresu

Proizvođači i preprodavci kažu da se uvek oko Vaskrsa znatno poveća prodaja jaja. Ove godine situacija je ista. Zatvorene pijace nisu dovele do manje potražnje, a najčešće prodaja sada idem putem interneta i po pozivu.

Foto: Jelena Lazarević
  • 861
  • 43
  • 0

Ove godine, jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrs, obeležava se u nedelju, 19. aprila. Različita verovanja i običaji vezuju se za ovaj praznik, ali ono bez čega ovaj praznik ne može da prođe, ni u jednoj pravoslavnoj kući je farbanje jaja.

Zbog vanrednog stanja u Srbiji i policijskog časa koji će ovog vikenda, trajati od petka u 17h do utorka u pet ujutru, mnogi vernici požurili su sa pripremom i nabavkom potrebnih namirnica za vaskršnju trpezu. Marijana Trapara iz Novog Sada već je kupila jaja i to u obližnjem marketu jer joj je, kaže, svejedno gde će ih nabaviti i koje će klase biti.

"Inače farbam oko 40 jaja. Međutim, zbog trenutne situacije, ove godine ću ofarbati 20-ak komada. Jaja treba da 'preteknu' malo i za Vaskršnji ponedeljak, a po običajima bi trebalo da ostanu i za utorak jer se tada nose na groblje", objašnjava Marijana.

Jaja u lukovini i kuvana šunka na stolu

Vaskršnja jaja, kaže, uvek farba u lukovini koju natopi vodom noć pred farbanje, a na dan kuvanja jaja doda malo soli i sirćeta u vodu i nakon što provri, spusti jaja u istu posudu, koja dalje kuva 20-ak minuta.

Kako da na prirodan način (ne)ofarbate uskršnja jaja?

"Po našem pravom pravoslavnom običaju jaja se farbaju isključivo u crvenu boju i to u subotu, te tako i ja radim oduvek. Ne volim hemiju, jer jaje može da napukne i ta farba uđe unutra, dok lukovina nije štetna."

Vaskršnja trpeza, dodaje ona, ne može da prođe bez kuvane šunke i mlade salate. Da je kuvana šunka obavezan sastojak na stolu, saglasna je i Zorica Marjanović iz Pačira. Ukoliko nemaju šunku, zamene je tirolskom plećkom, a uz to obavezno jedu i mladi luk.

Najbolje se ljušte jaja stara nedelju dana?

Svake godine ofarba 50 jaja, pa će tako i ove godine uraditi, iako, zbog situacije izazvane korona virusom, neće imati goste. Zorica ima i svojih 50 kokošaka, te je jaja za farbanje izdvojila još pre nekoliko dana jer se, dodaje, najbolje gule jaja stara nedelju dana.

Sa starijih jaja, lakše se skida ljuska

"Planiram da ih, kao i svake godine, ofarbam u petak. Ubraću različite trave, umotaću ih zajedno sa jajima u čarapu i tako ću kuvati u lukovini oko pola sata. Kada se skuvaju, uvek ih premažem slaninom da budu lepa i sjajna", objašnjava Zorica.

Uprkos koroni - velika potražnja za jajima

Proizvođači i preprodavci jaja kažu da se uvek oko Vaskrsa znatno poveća prodaja jaja. Ove godine situacija je, dodaju, ista. Zatvorene pijace nisu dovele do manje potražnje, a najčešće se prodaja sada sprovodi putem interneta i po pozivu.

Žarko Jelić iz Beograda, pored svojih rezanaca i kora, na svojoj tezgi na jednoj pijaci na Novom Beogradu prodavao je i jaja kokošaka svog rođaka. Međutim, prodaju je od nedavno nastavio putem fejsbuka. Kako kaže, prodaja putem interneta i na pijaci je jednaka, a uoči Vaskrsa potražnja za jajima uvećana je za 30 do 40 odsto.

Kako prodati poljoprivredne proizvode putem interneta i zašto je komunikacija najvažnija?

"Prodamo više od 1.000 jaja u pet do šest dana. Počinje uglavnom u ponedeljak i u sredu i četvrtak bude najveća potražnja. Odnosimo na kućnu adresu i prodajemo samo na Novom Beogradu i u Zemunu. Cena je ostala ista kao i u prethodne dve godine i iznosi 12 dinara po komadu", navodi Žarko.

Do 400 jaja u jednom danu?

Kod nekih se prodaja jaja u danima oko Vaskrsa i udvostruči, te tako porodica Lazarević iz Beograda, koja inače na dnevnom nivou proda oko 200 jaja, sada dostavlja i 400 jaja u jednom danu.

"Mi prodajemo jaja naše familije sa našeg poljoprivrednog gazdinstva "Zdravi domaći kutak" koje se nalazi u opštini Koceljeva, ali imamo u ponudi jaja i drugih domaćinstava u komšiluku. Prodavali smo na pijaci, ali smo se preusmerili sada na Fejsbuk i Instagram i veoma smo zadovoljni kako to ide. Unapred nam je sve poručeno. Za Vaskrs ljudi su počeli da kupuju početkom prošle nedelje i do juče smo sve rasprodali", objašnjava Jelena Lazarević.

Nekim proizvođačima internet prodaja odgovara, nekima ne?

Jaja dostavljaju lično i isključivo na teritoriji Beograda. Kako kaže Jelena, kupci su pretežno mlađe porodice sa decom, a jedna porudžbina iznosi 30 do 60 jaja.

"Pojedinci traže sitna jaja, a inače kupuju srednju veličinu. Sada im, zbog vanrednog stanja, isporučujemo besplatno na kućni prag."

Jaja išarana pčelinjim voskom

Porodica Lazarević ima u ponudi i jaja sa već iscrtanim šarama i to prirodnim pčelinjim voskom i jaja uvijena sa različitim vrstama prirodnih trava u čarapu

"U pitanju su sveža jaja. Pčelinji vosak se zagreje, uzme se naliv pero i umače se u taj vosak i iscrtava se po jajetu. To se osuši, vosak se stegne i jaje na dodir bude hrapavo. Jaja sa travom su takođe sveža. Kupcima ostaje samo da ih skuvaju i nakon toga ona koja su voskom iscrtana obrišu, a ona koja su umotana, izvade iz čarape i skinu travu. Jaja koja nisu iscrtana koštaju 20 dinara po komadu, dok je komad iscrtanih 80 dinara, a onih sa travom 40 dinara", navodi naša sagovornica.

Pčelinji vosak se zagreje i njime se iscrtava po jajetu

"Zdravi domaći kutak" porodice Lazarević u ponudi ima i ajvare, različite salate, džemove, sokove, sirupe, med, likere, ulja i mast, a uoči Vaskrsa, dodaje Jelena, povećana je potražnja i za nekim od tih proizvoda.

"Dosta traže kiselu papriku, kisele krastavce, mešanu salatu. Prodali smo i sve likere."

Neki od običaja u pravoslavlju su da se deca na Vaskrs protrljaju crvenim jajetom po obrazu, jer se veruje da će im to doneti zdravlje u toku cele godine. Običaj je i da se prvo jaje odvoji i stavi pored ikone te da čuva kuću u narednih godinu dana, pa se zato i zove 'čuvarkuća'. Pucanje ljuske na jajetu, prema verovanju, označava Hristovo vaskrsnuće i ujedno i buđenje prirode.


Tagovi

Vaskrs Farbanje jaja Lukovina Običaji za Vaskrs Prodaja jaja Vaskršnja trpeza Pucanje ljuske jajeta Marijana Trapara Zorica Marjanović Žarko Jelić Jelena Lazarević Farbanje jaja pčelinjim voskom


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃