Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje otpadom
  • 06.08.2020. 07:30

Zabranili bacanje hrane u komunalni otpad

Američka savezna država Vermont uvela je zakon "Food Waste Ban" i zabranila bacanje hrane u komunalni otpad. Sve što se može da se reciklira, tamo se reciklira, a ostalo stavlja u kompost.

Foto: JumpStory
  • 297
  • 56
  • 0

Stanovnici američke savezne države Vermont ne smeju više da bacaju hranu u smeće. Ova država je odlučila da sprovede zero waste (nula otpada, prim. aut.) pristup i tako je zakonom "Food Waste Ban" zabranila bacanje hrane. Sve što može da se reciklira - reciklira se, a ostalo ide u kompost. Reč je o prvom takvom primeru na svetu, piše fastcompany.

Prema ovom zakonu koji je stupio na snagu u junu stanovnici su dužni da kompostuju hranu - uključujući ostatke poput voća i povrća, ljuske jaja, talog kafe, stari hleb i slično. Radi se o ambicioznoj politici, ali ta država smatra da je mora sprovesti kako bi postigla svoj cilj preusmeravanja 50 odsto svih vrsta otpada sa deponija u postrojenja koja ih recikliraju.

Kako će kontrolisati ljude šta bacaju?

"Taj cilj postoji više od decenije", kaže Džoš Keli, šef službe za upravljanje materijalima Agencije za prirodne resurse u Vermontu. Takođe, kaže da je najbolje što su mogli da urade smanjenje otpada za oko 36 odsto.

"Jedini način na koji to stvarno možemo da postignemo  jeste da se fokusiramo na problem bacanja hrane", rekao je.

Zašto je 'česmovača' zdravija od flaširane vode i gde grešimo kod upotrebe prirodnih preparata?

Svakih pet godina zvaničnici Vermonta analiziraju otpad da bi videli šta stanovnici bacaju, a otkrili su da je 20 odsto bačenog hrana. Takođe, pokazalo se da je i prehrambeni otpad značajan izvor metana koji utiče na globalno zagrevanje.

U prvoj fazi uvođenja neće biti kontrole, nego će edukacijom i postupnim sprovođenjem pokušati da uvere ljude da dobrovoljno prate zakon, donacijama hrane za siromašne za koje će infrastrukturu osigurati država, jeftinim kućnim kompostima i sličim merama. Svesni su da neće svi građani lako da promene svoje navike, ali nadaju se da u skoroj budućnosti neće ni biti potrebno nametanje racionalnijeg postupanja hranom.  

Popuštanje mera zabrane zbog COVID-a utiče na povećanje otpada

Istovremeno, nakon što su mere zbog sprečavanja širenja virusa korona u Velikoj Britaniji počele da popuštaju, u domaćinstvima je bacanje hrane poraslo za gotovo trećinu, piše theguardian.

Takođe, ljudi su počeli više da kupuju i troše. Tamošnja Oragnizacija za otpad (Wrap) je sprovela dve faze istraživanja tokom zatvaranja zbog virusa COVID-19. U prvoj fazi u aprilu, potrošači su bacali manje hrane, ali tokom juna to se promenilo. Povećanje bacanja hrane u dva meseca je skočilo sa 14 odsto na 18 odsto i to za hleb, mleko, krompir i piletinu.

Oko 247.000 tona hrane u Srbiji završi na deponiji

Domaćinstva u Velikoj Britaniji godišnje bacaju 4,5 miliona tona hrane, a ova organizacija će pokrenuti novu kampanju pod nazivom Keep Crushing It čiji je cilj motivisati ljude da se drže pozitivnih odlika koje su naučili tokom pandemije uključujući proveru hrane u frižideru, više zamrzavanja i izradu spiskova za kupovinu. Kampanja će takođe istaći ekološke prednosti od smanjenja otpada.


Tagovi

Smeće Upravljanje otpadom Bacanje hrane Ostaci hrane Vermont


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.