Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečni proizvodi
  • 09.04.2020. 13:30

Zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, plasman sira, kajmaka i jagnjetine upitan

Seljaci kažu da nema problema u otkupu mleka, ali brinu da kupci ne budu prinuđeni da smanjuju otkupnu cenu od 32 dinara ili im ne prorede dolaske. Zalihe prerađenih proizvoda se gomilaju, a najavljuje se organizovan plasman i otkup jaganjaca.

Foto: Julijana El Omari
  • 114
  • 10
  • 0

Sa od osam do devet hiljada grla krupne stoke, govedarstvo je glavna grana privređivanja u novovaroškom kraju. Prodaja belog mrsa i stoke je ključni izvor prihoda domaćinstava koja su sudbinu vezala za selo. Seljaci kažu da nema problema u otkupu mleka, ali brinu da kupci ne budu prinuđeni da smanjuju otkupnu cenu od 32 dinara ili im ne prorede dolaske.

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

Plasman zlatarskog sira otežali su vanredno stanje i zatvaranje ugostiteljskih i prodajnih objekata, ali i ograničeno kretanje i teškoće u prevozu, prenose Večernje novosti.

"Zbog zatvaranja hotela i restorana, kao i pijaca i tržnica na njima, smanjena je potražnja sira, a proizvodnju kajmaka smo sveli na najmanju meru", kaže Ljubo Vjetrović, vlasnik "Brđanke" iz Božetića, za ovaj list.

Istu muku muči i Željko Miletić, član predsedništva Udruženja kozara Kumane, koji u selu Lebina, kod Paraćina, ima pedesetak grla visoke mlečnosti - francuskih alpina. Nakon sezone jarenja, deo podmlatka je prodao, a dvadesetak jarića zadržao kako bi proširio stado. Od uvođenja vanrednog stanja, međutim, pojavio se problem plasmana, što remeti ambiciozne planove preduzimljivog poljoprivrednika i stočara.

Jaganjci mogu da čekaju?

S obzirom na to da ovog proleća pirotski farmeri tržištu nude više od 10.000 jaganjaca, a da, kako tvrde, zbog zatvaranja pečenjara i restorana, tradicionalni kupci jagnjetine iz svih krajeva Srbije, više ne dolaze u Pirot, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je razgovarao sa gradonačelnikom Pirota, i da i da kad je reč o jaganjcima i govedima - deset ili 15 dana 'ne igraju neku veliku ulogu'.

Program mera pomoći agraru: krediti i podrška za mlekare i povrtare

"Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko 'Al dahre' otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću. U domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koji su poreklom iz Srbije", podsećamo na reči Nedimovića iz ranije objavljenog teksta na Agroklubu.


Tagovi

Otkup sira Otkup kajmaka Plasman poljoprivrednih proizvoda Jagnjad Otkup Al Dahra Branislav Nedimović Zlatarski sir


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...