Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena mleka
  • 31.03.2020. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Snizili cene mleka, ali ne za svakog stočara isto?

U "Agro Maji" su nam rekli da do sada inspekcija nije dolazila u njihov objekat po ovom pitanju i tvrde da za tim i nema potrebe, ni razloga. Smatraju da mogu sami da određuju cenu mleka, jer je u pitanju privatna mlekara.

Foto: Julijana El Omari
  • 5.545
  • 603
  • 0

Sniženje otkupne cene mleka, o kojem se ovih dana govorilo u medijima, ne ide na ruku stočarima koji žive od proizvodnje ove sirovine. Posebno ih ekonomski pogađa što je do spuštanja cene došlo u toku već vanrednog stanja. Iako su samo pojedine mlekare oborile cenu, to je znatno uticalo na proizvođače mleka.

Dragan Stanojević: Mnogi izazovi u mlekarstvu - cena se neće menjati

Stočar iz valjevskog sela Loznica Milan Božić uzgaja pet krava zahvaljujući kojima proizvodi na dnevnom nivou između 40 i 50 litara mleka. Do sada je mleko predavao mlekari "Agro Maja" kod Valjeva, po ceni od 22 dinara po litru. Međutim, ova mlekara odlučila je da tu cenu snizi za osam dinara.

"Ni do sada nije bila nikakva cena. Skinuli su mi osam dinara i sada bih morao da ga predajem za 14 dinara po litru. U ovo vreme setve - kada nam svaki dinar treba, oni su baš sada našli da nam spuste cenu. Imaćemo velike gubitke. Proleće je došlo, seno nam ponestaje, ponestaje nam i hrana. Cena koncentrata je oko 32 dinara, ja sam ga kupovao da bih imao veću količinu mleka i sada ne znam kako i za to da odvojim novac", navodi Božić.

Mlekara smanjila prodaju kačkavalja za 95 odsto

Jedini razlog zbog kog je pomenuta mlekara snizila otkupnu cenu otkupne sirovine je pad prometa njihovih proizvoda, rekli su nam u toj mlekari. Agro Maja proizvodi samo kačkavalj koji se koristi u prehrambenoj industriji, te njihovo tržište čine isključivo picerije, brze hrane, pekare i ugostiteljski objekti što je, merama Vlade Republike Srbije, trenutno zatvoreno te je prodaja njihovog kačkavalja smanjena za 95 odsto. Napominju, jedini način da nastave otkup mleka bio je da spuste otkupnu cenu.

"Imali smo opciju da prestanemo sa otkupom mleka ili da drastično smanjimo otkupnu cenu da bismo mogli koliko toliko da to ispoštujemo, da pokušamo da preživimo ovo stanje i da nastavimo sa proizvodnjom. Nema tu nikakve mudrosti, svi proizvođači to znaju, samo su oni nezadovoljni nekim stvarima", navodi Mileta Bojanić, zamenik direktora mlekare "Agro Maja".

Za malog 22 dinara, za velikog 40

Cenu su, potvrđuju, spustili za osam dinara. Međutim, posledice neće biti iste za sve proizvođače od kojih otkupljuju ovaj proizvod.

Kako higijenom muže do mleka visokog kvaliteta?

"Naša cena mleka se kreće od 22 dinara po litru za one najsitnije, koji imaju mleko u kanticama od 10-15 litara do 40 dinara po litru kod velikih proizvođača", dodaje Bojanić.

Smanjenje cene stupilo na snagu po donošenju odluke

Iako se u obaveštenju, koje su iz ove mlekare poslali, 23. marta, stočarima od kojih otkupljuju mleko, navodi 'trenutnu cenu mleka ćemo od prve sledeće isplate sniziti za osam dinara po litru mleka', što su proizvođači razumeli kao smanjenje isplate za količine mleka koje će tek dostaviti ovoj valjevskoj mlekari, Bojanić nam je rekao da ta odluka ipak stupa na snagu odmah.

"To stupa na snagu od ove sadašnje isplate i tako će biti do kraja vanrednog stanja. Mi ćemo to uraditi tako dok traje vanredno stanje i kada prođe po automatizmu vraćamo cenu na ovu koja je bila do sada", poručuje Bojanić.

Isplata za mleko za mart 6.500 dinara

Božić smatra da je takav potez, nakon što je prethodni dan dobio isplatu u prepolovljenom iznosu, nekorektan .

"Rekli su da neće to početi od poslednje isplate, već od prvog aprila. Međutim, poslednju su nam isplatili po ceni od 14 dinara po litru. Za period od 1. do 15. marta umesto 12-12,5 hiljada, dobio sam 6.500 dinara", navodi on.

Druga mlekara obećava više

Zbog toga je, dodaje, odlučio da pređe u drugu mlekaru koja će, kako kaže, plaćati mleko, sa premijom i duplo više od "Agro Maje".

Valjevo: Pad broja stoke, povoljni uslovi jedino za ovčarstvo

"Bili su danas iz Ubske mlekare. Čekamo da vidimo šta će oni odlučiti na njihovom sastanku, ali očekujemo da uspostavimo dogovor. Plaćali bi u startu oko 30 dinara po litru i uz premiju dobili bismo oko 40 dinara po litru."

Država kaže da će reagovati...

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prokomentarisao je ovu situaciju za Večernje novosti, rekavši da su mlekare koje su spustile otkupnu cenu mleka neodržive.

"Ove mlekare su uglavnom opsluživale restorane, a nijedna velika mlekara u Srbiji neće spustiti cenu. Reč je o malim mlekarama i nadležni u ministarstvu proveravaju ko je sve to od njih uradio. Tržišna inspekcija će proveriti sve i država će reagovati", naveo je Nedimović za ovaj dnevni list, a potvrdili Agroklubu iz Ministarstva poljoprivrede.

...ali, u pitanju je privatna mlekara

Ipak, u "Agro Maji" su nam rekli da do sada inspekcija nije dolazila u njihov objekat po ovom pitanju i tvrde da za tim i nema potrebe, ni razloga. Smatraju da mogu sami da određuju cenu mleka koju i, kako kažu, dogovaraju sa samim proizvođačima, i tvrde da u tom procesu inspekcija ne može ništa da kontroliše niti da utiče na cenu, jer je u pitanju privatna mlekara.


Tagovi

Cena mleka Valjevska loznica Milan Božić Mileta Bojanić Branislav Nedimović Mlekara Agro Maja Privatna mlekara Otkup mleka Smanjenje cene mleka


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.