Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov
  • 10.07.2021. 14:00

Ambrozija plodonosi od jula - kojim merama je suzbiti?

Velike štete pravi u usevu kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe, kao i u usevima strnih žita ređeg sklopa. 

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 219
  • 15
  • 0

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) nije autohtona evropska vrsta. Poreklom je iz Severne Amerike, a na stari kontinent je uneta 1863. godine sa semenom deteline i lucerke. Smatra se da je u naše krajeve stigla brodovima iz Rumunije. Danas se u velikoj brojnosti nalazi u Istočnoj Srbiji, navodi stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Aleksandar Stojanović

To je kasnoprolećna vrsta, optimalna temperatura za njeno klijanje je 20-22°C, minimalna 6-8°C, plodonosi od jula do septembra shodno meteorološkim prilikama u datoj godini (Vrbničanin i Šintar, 2003). Ima veoma skromne zahteve u pogledu plodnosti i rastresitosti zemljišta, pa dobro uspeva i na plitkim, zbijenim i rastresitim, siromašnim i plodnim, peskovitim i šljunkovitim zemljištima.

Velike štete pravi u usevu kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe, kao i u usevima strnih žita ređeg sklopa. 

Ambrozija crpi hraniva i vodu biljkama i izaziva alergije kod ljudi

Podsetimo, ambrozija ne prodire duboko u podlogu tako da je sposobna da se ukoreni i na veoma plitkom i zbijenom zemljištu. U poljoprivrednim usevima koren crpi hraniva i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje tlo i umanjuje prinose. Pričinjava velike direktne i indirektne štete u biljnoj proizvodnji.

Mehaničko suzbijanje

Osnovni cilj programa suzbijanja je smanjenje njene populacije iz godine u godinu i dovođenje njene brojnosti ispod praga štetnosti. Smatra se da je potreban period od pet godina permanentnog suzbijanja da bi se dobili vidni efekti u smanjenju brojnosti ove vrste na jednom terenu, ističe Stojanović.

Za suzbijanje koriste se administrativne, agrotehničke, mehaničke, hemijske i biološke mere. U zavisnosti od vrste useva postoji veliki izbor herbicida kojima se ova korovska vrsta uspešno može suzbijati. Mehanički, može se suzbiti čupanjem biljaka zajedno sa korenom, niskim košenjem i drugim vidovima mehaničkog uništavanja (okopavanje, tanjiranje i drugo).

Košenje obaviti na visinu ispod pet centimetra jer se ambrozija grana i nepokošene grane nastavljaju rast i mogu osloboditi polen i doneti seme. Nakon toga se regeneriše i ponovo ulazi u fazu cvetanja za dvadesetak dana. Zato je za efikasno suzbijanje treba kositi svake treće nedelje. Na ovaj način se onemogućava formiranje i emitovanje polena i stvaranje novog semena, navodi požarevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ambrozija Alergija Korov Suzbijanje Aleksandar Stojanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.