Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje ambrozije
  • 30.06.2019. 08:00

Ambrozija crpi hraniva i vodu biljkama i izaziva alergije kod ljudi

Kao korov, rasprostranjena je do te mere da predstavlja fokus zdravstvenih i ekoloških problema. Razmnožava se semenom, a širi posredstvom čoveka ili vetrom.

Foto: Depositphotos/arhivafoto15.gmail.com
  • 210
  • 8
  • 0

Ambrozija je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, koja je sa područja Severne Amerike uvezena u Evropu kontaminiranim pošiljkama semena. Period koji je pred nama pogoduje širenju i razvoju ove biljke, te uticaju koji ona ima na poljoprivredne površine, ali i ljude. 

Ambrozija ne prodire duboko u podlogu tako da je sposobna da se ukoreni i na veoma plitkom i zbijenom zemljištu. U poljoprivrednim usevima koren crpi hraniva i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje tlo i umanjuje prinose. Pričinjava velike direktne i indirektne štete u biljnoj proizvodnji.

Najbolje je fizičko uklanjanje

Mere borbe protiv ambrozije mogu biti administrativne, mehaničke i hemijske. Najefikasniji način suzbijanja ambrozije je direktno čupanje iz korena dok je još mlada, posebno posle kiše, na površinama gde se javljaju pojedinačne biljke.

Mehanički tretman je posebno značajan na područjima gde su razvijena naselja, na područjima oko stambenih i poslovnih objekata, porodilišta, škola, dečijih vrtića itd. U područjima koje imaju problem ekspanzivnog širenja ambrozije, osnovno opredeljenje suzbijanja je fizičkim metodama, odnosno košenjem.

Biljka se kosi pre cvetanja najmanje pet (5) centimetara iznad zemlje. Ako se ne kosi nisko, izrasta ponovo za 20 dana kao nova generacija ili kao retrovegetacija, koja je česta nakon košenja. U toku vegetacionog perioda, ambroziju je poželjno suzbijati višestrukim košenjem. Mehanički način uništavanja ambrozije je najteži, ali izgleda najučinkovitiji.

Upotrebu hemijskih sredstava svesti na minimum

Upotrebu hemijskih sredstava za suzbijanje ambrozije u naseljenim mestima treba svesti na minimum. Samo manje površine koje je nemoguće kositi tretiraju se ekološki bezbednim preparatima, uz permanentno praćenje promena na okolni živi svet. Od hemijskih mera suzbijanja ove biljke na raznim nepoljoprivrednim površinama za preporuku je korišćenje takozvanih neselektivnih (totalnih) herbicida na bazi glifosata, glufosinat-amonijuma, dihlobenila ili imazapira.

Ako se naiđe na ambroziju u cvetanju ili već u precvetavanju, najbolje je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo seme ne bi širilo dalje te tako prenelo ambroziju na nove površine. Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama: poljoprivrednog, šumskog, građevinskog i vodnog zemljišta.

Posledice po ljude

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alerganata. Kod osetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kijanja, kašlja, otežanog disanja, astme, kao i drugih alergijskih manifestacija, kao na primer na koži i probavi.

Takve osobe imaju smanjenu radnu sposobnost ili deca sposobnost učenja, smanjena im je koncentracija, nervozni su i uopšteno imaju smanjen kvalitet življenja. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak-manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.


Tagovi

Ambrozija Suzbijanje Mehaničko uklanjanje Alergent


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.