Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 15.08.2020. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Besplatna analiza zemljišta u sremskim opštinama

Besplatna analiza zemljišta veoma je važna za poljoprivredne proizvožače koji svake godine u velikom broju uzorkuju delove sa svojih parcela. Još je važnije da se pridržavaju dobijenih preporuka.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 377
  • 312
  • 0

Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici će i ove godine u saradnji sa lokalnim samoupravama u Staroj Pazovi, Sremskoj Mitrovici i Pećincima obaviti besplatnu analizu zemljišta zainteresovanih poljoprivrednika.

Ova akcija koja je u pazovačkoj opštini već počela biće besplatna za paore koji se prijave, a u toj sremskoj opštini biće analizirano 600 uzoraka, dok će u Sremskoj Mitrovici i Pećincima biti finansirano po 200 uzoraka.

Nakon žetve obaviti analizu

Da bi se ostvarili dobri prinosi potrebno je obavljati i anlizu zemljišta kako bi se tačno znalo koliko je potrebno unositi mineralnih đubriva, jer dobro je poznato da i višak, ali i manjak veštačkog hraniva negativno utiče na stanje useva, a kasnije i na prinos. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je sada pravo vreme za analizu.

U zavisnosti od stanja minerala u zemljištu i željene proizvodnje daje se preporuka đubrenja

"Nakon žetve pšenice, ječma i uljane repice treba uzeti uzorke i obaviti analizu zemljišta. To je moguće u ovom trenutku, ali ne treba zaboraviti ni ovu meru nakon skidanja soje, kukurza i suncokreta", kaže Milan Milić iz Poljoprivredno stručno savetodavne službe Sremska Mitrovica.

Preporuka u zavisnosti od gajenih biljnih vrsta

Poljoprivrednici u opštinama Sremska Mitrovica, Šid, Stara Pazova i Pećinci mogu uz analizu da dobiju i preporuke o unošenju veštačkih đubriva za naredni četvorogodišnji period u skladu sa biljnim vrstama koje će na tim površinama i gajiti.

"Poljoprivrednici treba da prilikom donošenja uzoraka obavezno dostave i strukturu setve za naredne četiri godine kako bi dobili tačne preporuke o unošenju mineralnih đubriva za gajene kulture, odnosno biljne vrste koje će gajiti u četvorogodišnjem periodu. Pored toga poljoprivrednici koji podnose prijavu za analizu zemljišta moraju dostaviti i broj poljoprivrednog gazdinstva, katastarsku opštinu, potes, broj pacele." 

Značaj kontrole plodnosti zemljišta i kako do besplatne analize

Ovo nije prvi put da se analiza zemljišta obavlja besplatno u pojedinim sremskim opštinama. Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici ovaj posao važan za poljoprivrednike radi poslednjih nekoliko godina, a paori bi trebalo da se pridržavaju dobijenih preporuka o unošenju đubriva, jer će samo na taj način biti sigurni u svoju proizvodnju.

Kako je ranije za Agroklub rekla Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo iz lozničke poljoprivredne savetodavne službe, najveći problemi naših zemljišta su nizak nivo humusa, nedostatak fosfora i velika kiselost. U tom slučaju potrebno je sprovesti i meliorativne mere popravke tla kao što su kalcizacija, fosfatizacija i humizacija.

"Osnovni cilj ovih mera je povećanje biološke aktivnosti zemljišta a time i njihove plodnosti. Veliku grešku poljoprivrednici prave kada samoinicijativno primenjuju mere popravke bez predhodne analize jer na taj način ugrožavaju njegovu plodnost pa samim tim i prinose gajenih useva," istakla je Popadić. 


Foto prilog


Tagovi

Analiza zemljišta Preporuka Đubrenje Veštačko đubrivo Mineralno Đubrivo Analiziranje Besplatno


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".