Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velika Britanija
  • 04.06.2020. 15:00

Bregzit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

Međunarodno veće za žitarice predviđa da će u sezoni 2020/21 Britanija proizvesti 19,7 miliona tona žitarica, što je veliki pad s prošlosezonskih 25,7 miliona tona.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 108
  • 11
  • 0

Ratarski sektor u Velikoj Britaniji prolazi kroz ogromne promene nakon što je gotovo 50 godina delovao u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije.

Istovremeno, suočava se i s problemima uzorkovanim pandemijom koja je poljuljala lance snabdevanja hranom i novim izazovima kako prehraniti stanovništvo. Takođe, predviđa se i da će se naći u velikim trgovinskim problemima ako do kraja godine ne sklopi novi sporazum sa EU.

Pad proizvodnje žitarica?

Međunarodno veće za žitarice (IGC) predviđa da će u sezoni 2020/21 Britanija da proizvede 19,7 miliona tona žitarica, za razliku od 25,7 miliona tona sezone 2019/20. piše World-grain.

Prinosi pšenice iznosiće 10 miliona tona, i takođe beleže pad sa 16,3 miliona tona u sezoni ranije, a uljane repice 1,3 miliona tona, za 0,5 miliona tona manje. 

Kako tvrde iz IGC-a, proizvodnja ječma će porasti na 8,4 miliona tona, u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 8,2 miliona tona.

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Bregzita - štite svoje farmere

Odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture (AHDB) objavio je prognozu kojom će se uvoz pšenice smanjiti za 808.000 tona, te u 2020. godini iznositi 1.050 miliona tona. Uvoz ječma biće 52.000 tona, kukuruza 2,3 miliona tona, a uljane repice 600.000 tona.  

Iako Velika Britanija trenutno koristi benzin E5, iz njihove Vlade najavljuju kako će do 2021. godine preći na E10. Zemlja ima dve velike kompanije etanola, Ensus i Vivergo, obe na severoistoku, ali trenutno radi samo Ensus, koji koristi pšenicu i kukuruz.

Čak 99 odsto brašna se proizvodi u zemlji

Situacija oko pandemije prisilila je industriju proizvodnje brašna na promene. Prema navodima Nacionalnog udruženja britanskih i irskih mlinara (NABIM), vlada je odlučilada skrati radno vreme, ali i broj radnika koji su radili u mlinovima kako bi smanjila mogućnost širenja zaraze, ali i da zaposlenima koji imaju decu više vremena provode s njima jer su zatvorene sve škole i vrtići.

"Dogovorili smo male promene u našem radu, svi poslovi koji se odnose na neku administraciju obavljaju se kod kuće. Zbog povećane potražnje za brašnom uveli smo takođe onlajn prodaju i to velikih vreća koje dostavljamo ugostiteljskim objektima", rekli su iz NABIM-a.

Pada interes i cena za prošlogodišnji rod na crnomorskom tržištu žitarica

U Velikoj Britaniji postoje čak 32 kompanije koje se bave proizvodnjom brašna, a njihovi mlinovi nalaze se na čak 51 lokaciji, te proizvode 99 odsto ove namirnice u zemlji. Tako čak pet miliona tona pšenice ide na njegovu proizvodnju, dok oko 1,5 miliona koriste proizvođači skroba i bioetanola.

Pod znakom pitanja dogovori između Britanije i Severne Irske

Iako je britanski premijer Boris Džonson u novembru tvrdio da neće biti kontrole robe između Velike Britanije i Severne Irske, čini se da to baš i neće biti tako. 

Britanska vlada prošli mesec je priznala da će na granici između dve zemlje za deo robe, a posle prelaznog razdoblja, ipak biti potrebne granične kontrole.

Na Produktnoj berzi veća ponuda pšenice starog roda uslovila pad cene

"Neće biti nove, fizičke granične infrastrukture i mi ne vidimo potrebu za tim, ali proširićemo neke postojeće prelaze za poljoprivredne proizvode kako bi se omogućile dodatne kontrole", poručili su iz Vlade.

Nova odluka zabrinula je mlinare iz već spomenutog udruženja koji smatraju da će im ona mnogo otežati posao sa brašnom.


Tagovi

Velika Britanija Bregzit Žitarice Pad Proizvodnja Uvoz Izvoz Brašno


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.