Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carinski režim
  • 26.05.2020. 15:00

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Bregzita - štite svoje farmere

Iz Britanske vlade poručili su kako će novi režim, poznat još i kao Britanska globalna tarifa biti jednostavniji i jeftiniji od Zajedničke spoljne tarife EU.

Foto: JumpStory
  • 106
  • 5
  • 0

Velika Britanija najavila je novi carinski režim nakon Bregzita koji će zameniti Zajedničku spoljnu tarifu EU (EU CET), zadržavši namete na poljoprivredne proizvode kao što su to jagnjeće, goveđe i pileće meso. 

U saopštenju Britanske vlade pojašnjavaju kako će novi režim, poznat još i kao UK Global Tariff (UKGT), u prevodu Britanska globalna tarifa biti jednostavniji i jeftiniji od dosadašnje. 

Glavne promene

Novi režim zaokružiće sve tarife na normirane postotke i osloboditi sve one koje su ispod dva odsto. Nadalje, Velika Britanija rešiće se i složene tablice Meursinga za poljoprivredne proizvode, a kako stoji u saopštenju, na ovaj će se način osigurati da 60 odsto trgovine ulazi u Kraljevstvo preko bescarinskog modela koji će biti po uslovima Svetske trgovinske organzacije (WTO). 

Turska uvela dodatne carine na više od 800 proizvoda, na meti i poljoprivredna mehanizacija

Iz vlade pojašnjavaju kako će naknade za poljoprivredne proizvode kao što su to jagnjetina, govedina i piletina ostati nepromenjene, kao i za veliku količinu hemikalija. Isto tako, zadržaće i neke tarife koje podržavaju uvoz iz najsiromašnijih delova zemlje. 

Poljoprivredne carine trebalo bi da zaštite britanske farmere koji su zabrinuti zbog jeftinog uvoza iz inostranstva, a Vlada je obećala kako će nastaviti da promoviše održivu ekonomiju tako što će smanjiti tarife na više od 100 proizvoda koji podržavaju obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, smanjenje emisije gasova staklene bašte i cirkularnu ekonomiju. 

Veća potrošačka korpa?

Helen Dikinson, izvršna direktorka britanskog trgovačkog konzorcijuma rekla je za Financial Times kako bi potrošačka korpa mogla i da poskupi.

"Potrošači u našoj zemlji navikli su na ogroman izbor pristupačne hrane zahvaljujući uvozu iz zemalja EU. Ako se ne postigne sličan sporazum u narednih sedam meseci, uvezeni proizvodi biće podložni novim tarifama koji će uticati na cene proizvoda", upozorila je. 

Britanci ne žele američku hlorisanu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Novi carinski režim osiguraće osnovu za pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini sa zemljama Evropske Unije, SAD-om i brojnim drugim, a primenjivaće se u funtama i stupiće na snagu 1. januara 2021. godine kada ističe prelazno razdoblje Britanije nakon Bregzita dogovorenog sa Unijom.


Tagovi

Velika Britanija Bregzit Tarife UK Global Tariff Poljoprivredni proizvodi Održiva ekonomija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.