Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 24.05.2022. 18:00

Cene za novu žetvu žitarica su više nego ikad?

Tržište je i dalje haotično. Suša, pregovori, izvozne takse, zabrane diktiraju dalji rast cena.

Foto: Ranka Vojnović
  • 12.151
  • 957
  • 0

Ovogodišnji rod je pod velikim pritiskom krizne situacije na tržištu, prvenstveno situacije u Ukrajini i svega što ona sa sobom donosi. Cene za novu žetvu žitarica su više nego ikada, a sve ukazuje na očekivane nestašice i probleme u snabdevanju.

Na evropskom tržištu fjučersa cene pšenice za novi usev su se kretale od 420 do 440 evra po toni. U ovoj njihov je rast nastavljen, navodi Agrarheute

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Krajem prošle nedelje za novu žetvu stočnog ječma ponuđeno je skoro 385 evra po toni, a za tonu novog kukuruza 400 evra.

Suša, povećane takse, zabrana izvoza

Francuska poljoprivredna agencija FranceAgriMer dala je lošiju procenu useva za pšenicu i ječam. Poslednja tri meseca suša i nedavne visoke temperature su umanjile izglede za dobar rod. Tek je 73 odsto francuske hlebne pšenice u dobrom ili vrlo dobrom stanju, u odnosu na 82 odsto kako su procenili prethodne nedelje. Ako ne bude kiše, to će dodatno smanjiti prinose, jer neće doći do nalivanja zrna.

Vreme je za nalivanje zrna (Foto: M.C.Celić)

Godišnji obilazak useva u SAD obavljen je u Kanzasu, najvećoj državi koja se bavi uzgojem pšenice. Pregled je otkrio da ovogodišnja žetva ima najmanji potencijal prinosa od 2018. godine.

Argentina želi da poveća izvozne takse kako bi se izborila sa visokim cenama hrane na domaćem tržištu i inflacijom od skoro 60 odsto. Ona je najveći izvoznik prerađene soje, drugi najveći izvoznik kukuruza i jedan od najvećih izvoznika pšenice. Izvozne carine su trenutno 12 odsto za pšenicu i kukuruz te 33 odsto za soju.

Veliki pritisak na cenu žitarica napravila je Indija koja je uvela zabranu izvoza. Nakon toga je došlo do ublažavanja mera, jer se očekivao odličan rod. Vreli talas je smanjio očekivanja i požnjeo rekordne prinose.

U Ukrajini ugrožene tri žetve

Kada je u pitanju ukrajinska nova žetva, treba znati da je setva daleko ispod prošlogodišnje. Manje zasejanih površina znači i manje roda. 

Ministar agrarne politike za hranu Ukrajine Mikola Solski izjavio je kako će u njegovoj zemlji ove godine biti ugrožene tri žetve - prošlogodišnja koja se ne može izvesti u uobičajenim količinama, ovogodišnja koja neće biti u potpunosti požeta te jedna sledeće godine koja neće moći biti zasejana u punom obimu, navodi APK-Inform.

Dodao je da će Ukrajina požnjeti 50 odsto prošlogodišnjeg roda, budući da je većina ozime pšenice zasijana na jugu i istoku zemlje, u regijama koje su pod aktivnom vojnom aktivnošću.

Osim toga, zasejano je mnogo manje jarih žitarica. Zvanični podaci pokazuju da su poljoprivrednici obradili 188.600 hektara jare pšenice, 927.500 hektara jarog ječma i 4,17 miliona hektara kukuruza.

Ovogodišnji rod neće se sav moći požnjeti (Foto: Depositphotos/Sunday_Morning)

Drugi problem se tiče transporta. Od početka maja ta je zemlja izvezla 643.000 tona žitarica- oko 617.000 t kukuruza, 16.000 t pšenice i 8.000 t ječma. Prošle godine u istom periodu izvezli su 1,8 miliona tona žitarica. Logistički problemi ne dozvoljavaju izvoz većih količina.

Cene pokazuju uzlazni trend

Farmer je preneo da je veliki uticaj na skok cena pšenice na svetskim tržištima imala odluka Indije o zabrani izvoza. Malom padu je pak doprinela informacija o razgovorima generalnog sekretara UN o nastavku izvoza hrane iz Ukrajine. Visoke cene pšenice povukle su za sobom i povećanje cena kukuruza.

Šef UN-a: Pet je koraka za sprečavanje ogromne gladi - Svetska banka nudi 30 mlrd dolara

Na francuskom MATIF-u za pšenicu u ugovoru za septembar bilo je potrebno izdvojiti 420,75 evra po toni. Na godišnjem nivou kotacije su porasle za 96,8 odsto. Cena kukuruza je iznosila 360,35 €/t što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 42,4 odsto.

Kada je u pitanju čikaška berza pšenica je u julskom ugovoru pala za 2,6 odsto i za nju je trebalo izdvojiti 429,43 €/t. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 75,6 odsto. Cena kukuruza u ugovoru o isporuci u martu pala je za 0,6 odsto i bila je 306,58 €/t.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Cena kukuruza Cena pšenice Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]