Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 31.05.2023. 13:30

Glodari u usevima strnih žita: Zbog kiše je dostupno malo mera za suzbijanje

U trenutnim uslovima sa čestim padavinama, primena registrovanih rodenticidnih mamaka na bazi cink-fosfida nije moguća. Njihova primena nije dozvoljena po kiši, posle kiše i u izrazito vlažnom zemljištu.

Foto: PIS Vojvodina
  • 113
  • 50
  • 0

Na području AP Vojvodine, na pojedinim parcelama, registrovana su oštećenja od poljskih glodara na usevima ječma i pšenice, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. Najveće štete su zabeležene na teritoriji Bačke, u regionu Vrbasa, Bačke Topole, Novog Sada i Subotice. Štete u vidu oaza sa pojedenim biljkama su uglavnom po obodima parcela.

Najveće štete su uočene na parcelama u blizini useva uljane repice. Na osnovu rupa koje se nalaze na uvratinama i na ulazu u parcele, trenutne štete su najvećim delom posledica ishrane poljskih miševa i poljske voluharice. Na određenom broju parcela su uočene i štete od ishrane zečeva.

Šta je dovelo do povećanja brojnosti?

Kao mogući razlozi za povećanje brojnosti poljskih glodara mogu se navesti:

  • Blaga zima sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti što je uticalo na bolje preživljavanje glodara;
  • povećanje površina pod strnim žitima i uljanom repicom čime je obezbeđen izvor hrane tokom prošle jeseni, zime i ranog proleća;
  • neadekvatno suzbijanje tokom zimskog perioda koje treba da bude organizovano i istovremeno na većem broju parcela;
  • redukovana obrada zemljišta čime se omogućava bolje preživljavanje glodara.

Sada, u ovom periodu, vrlo malo mera je ostalo na raspolaganju u kontroli glodara. Treba imati u vidu da je primena registrovanih rodenticidnih mamaka sada moguća samo na uvratinama i na ulazu u parcele gde se može uočiti prisustvo aktivnih rupa od glodara. 

Padavine sprečavaju primenu rodenticidnih mamaka

Međutim, u trenutnim uslovima sa čestim padavinama, primena registrovanih rodenticidnih mamaka na bazi cink-fosfida nije moguća. Njihova primena nije dozvoljena po kiši, posle kiše i u izrazito vlažnom zemljištu. U proteklih nedelju dana palo je i do 100 litara kiše po kvadratnom metru na pojedinim lokalitetima u Bačkoj, gde je i uočeno prisustvo šteta od glodara. Takođe, u najavi je kišovito vreme do kraja ove nedelje.

Kako da se otarasite glodara sa useva?

Podsetimo, u našoj zemlji za suzbijanje glodara je registrovano sredstvo na bazi a.m. cinkfosfid u količini pet do 10 mamka po aktivnoj rupi. Kao repelenti može se koristiti sredstva na bazi a.m. kalcijum karbid i to protiv poljskog miša i poljske voluharice u količini pet grama po aktivnoj rupi, a protiv krtice 20 gr po aktivnoj rupi.

Razbacivanje mamaka po površini parcela nikako nije dozvoljeno. U suprotnom, postoji izuzetno visok rizik od trovanja svih živih organizama i životne sredine. Jedino što se u ovom periodu može preporučiti je košenje površina pored parcela i na uvratinama kako bi se obezbedio pristup predatorima sitnih glodara.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Poljski glodari Miševi Poljske voluharice Oštećenja na usevima Rupe od glodara Primena mamaka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]