Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 06.11.2022. 16:30

Kako da se otarasite glodara sa useva?

Preporučuje se obilazak i pregled useva strnih žita i ukoliko se utvrdi prisustvo više od 10 aktivnih rupa/ha, obavezna je primena registrovanih mamaka - rodenticida.

Foto: Depositphotos/CreativeNature
  • 155
  • 12
  • 0

Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata. Pored biljnih štetočina pregledom useva ozimih strnih žita, registrovano je prisustvo aktivnih rupa glodara, poljske voluharice i poljskog miša. Pomenute štetočine u ozimim usevima pričinjavaju štete od setve pa sve do žetve, hraneći se zrnevljem i klijancima, čime utiču na smanjenje prinosa za narednu godinu. Njihovom ishranom stvaraju se lako uočljive "gole" oaze u polju.

Najpre, obilazak njiva

Preporučuje se obilazak i pregled useva strnih žita i ukoliko se utvrdi prisustvo više od 10 aktivnih rupa/ha, obavezna je primena registrovanih mamaka - rodenticida. Voditi računa o pravilnoj primeni, odnosno posle stavljanja mamaka, zatvoriti rupe, zbog zaštite divljači.

Posle stavljanja mamaka, obavezno zatvoriti rupe (foto: J. Kuzmić)

Kada se poljski glodari prenamnože mogu uništiti čitave useve. Osim toga, brzo se premeštaju, te kad nestane hrane na jednoj površini, brzo prelaze na drugu. Na zasejanim površinama, na primer, poljski miševi sakupljaju posejano seme i odnose u svoje leglo.

Kako da ih otkrijemo?

Da bismo znali koje su rupe od glodara aktivne, odnosno nastanjene, tokom pregleda površine potrebno je zatrpati zemljom sve pronađene aktivne rupe. Idući dan su ponovno otvorene one rupe koje su aktivne. U te rupe stavljamo zatrovane mamke i potom ih zatrpamo zemljom.

Uginule glodare dužni smo pokupiti sa površine i zakopati.

Za suzbijanje poljskih glodara koristiti preparate koji su za tu namenu kao što su: Brodilon mamak, Brodilon pelete, Bromadiolon i drugo.


Tagovi

Glodari Rodenticidi Mamci Aktivne rupe


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.