Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 19.09.2023. 15:00

Hrvatska neće uvoziti ukrajinske žitarice? Kijev podneo žalbu STO i sprema odmazdu Poljskoj

Hrvatska je isključivo tranzitna zemlja, izjavio je premijer Andrej Plenković. Za to vreme je Ukrajina podigla žalbu protiv tri EU članice

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 272
  • 19
  • 2

Prremijer Andrej Plenković je izjavio da Hrvatska neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice te da je isključivo tranzitna zemlja, čime je komentarisao odluku tri članice Evropske unije koje su odlučile da produže zabranu na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz te ratom pogođene zemlje.

Kaže da je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i tamošnjim ministrima jasno poručeno da su stav i želja Hrvatske da bude tranzitna, a ne zemlja u koju će doći enormne količine žitarica jeftinijih od naših pa da domaći poljoprivrednici budu u problemu. 

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska primeniti sličnu zabranu, Plenković nije hteo da odgovori, ali je ponovio da luke na Jadranu trenutno olakšavaju tranzit ukrajinske robe prema trećim zemljama.

Ukrajina podnela žalbu STO, sprema i odmazdu 

Svetska trgovinska organizacija (STO) potvrdila je danas da je Ukrajina preduzela prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem žalbe ovom telu, a zbog zabrana uvoza hrane. 

Mađarski seljaci na nogama zbog ukidanja zabrane ukrajinskih žitarica

U STO nisu komentarisali zahtev niti imenovali zemlje protiv kojih je žalba podignuta, no Kijev je već ranije upozorio kako će tražiti međunarodnu arbitražu ako se Poljska, Mađarska i Slovačka odluče za jednostranu zabranu što su u subotu i učinili. U međuvremenu je ukrajinski trgovinski predstavnik Taraš Kačka u intervjuu za Politico izjavio kako Kijev sprema odmazdu kroz zabranu izvoza poljskog voća i povrća.

Čemu se Vojčehovski čudi? 

Protiv nacionalnih zabrana ove tri zemalja je većina država članica u Veću ministara za poljoprivredu, izjavio je španski ministar poljoprivrede Luis Planas Pućades.

I poverenik EU-a za poljoprivredu Januš Vojčehovski želi propagiraju dijalog te izbeći sankcije protiv njih, ali se i čudi najavljenoj osveti, piše Agrarheute.

On smatra da bi prijateljsko rešenje bilo bolje od pravnog spora te naglasio da su zemlje članice EU-a uložile velike napore kako bi se omogućio izvoz ukrajinskih žitarica uprkos blokadi crnomorske rute. Kaže da se on zapravo povećao u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. 

Tvrdi kako Ukrajina do sada nije pretrpela nikakvu štetu, što pokazuju količine izvoza.

"Želimo da pomognemo Ukrajini, ali na način da evropski farmeri budu zaštićeni i da ne završe na dnu", poručio je Vojčehovski. 

Pored navedenih četiri proizvoda, Poljska je zabranila i uvoz pogače i sačme uljane repice, pšenične i kukuruzne mekinje te krupicu kao i pšenično brašno. U njihovom Ministarstvu razvoja naglašavaju da postoji ozbiljna pretnja da poljoprivrednici zbog velikog priliva jeftinih proizvoda odustanu od uzgoja žitarica i uljane repice što bi ugrozilo prehrambenu sigurnost zemlje i učinilo je zavisnom od uvoza. 

Komisija ne vidi problem, dogovorila se s Ukrajinom

Prema mišljenju Evropske komisije, trenutno nema narušavanja tržišta u državama članicama koje se graniče sa Ukrajinom. 

S Kijevom je dogovoren niz mera kako bi se izbegli viškovi u regijama blizu granice, stoji u saopštenju objavljenom na internet stranici EK. Takođe, Ukrajina se obavezala da preduzme sve zakonske mere u roku od 30 dana, uključujući sistem izvoznih dozvola, kako bi se izbeglo nagli porast uvoza žitarica. 

Takođe, moraju podneti akcijski plan za upravljanje i kontrolu isporuka četiri vrste robe Zajedničkoj koordinacijskoj platformi za izvoz žitarica. 

Zajedno će pratiti situaciju putem platforme kako bi odgovorili na nepredviđene situacije. Komisija se složila da neće uvoditi nikakva ograničenja sve dok su ukrajinske mere na snazi ​​i u potpunosti funkcionišu.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz Zabrana uvoza Četiri zemlje Žalba WTO Odmazda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Domaća radinost kao suvenir- Udruženje žena NIT Obrovac