Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 18.09.2023. 15:00

Mađarski seljaci na nogama zbog ukidanja zabrane ukrajinskih žitarica

Mađarska, Slovačka i Poljska uvele su jednostrane zabrane za uvoz ukrajinskih žitarica. A ostale?

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 159
  • 80
  • 0

U nedelju ujutro oko 400 mađarskih poljoprivrednika protestovalo je protiv odluke Brisela o ukidanju zabrane uvoza ukrajinskih žitarica u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Poljsku. 

Čim je odluka doneta u petak, 15. septembra do kada je zabrana trajala, odmah su organizovali demonstracije, piše Agroinform.

Četiri zemlje i nakon 15. septembra traže zabranu uvoza iz Ukrajine, šta kaže peta? 

S traktorima i ostalim poljoprivrednim mašinama vozili su se magistralom četiri koja vodi do graničnog prelaza, a jedna od saobraćajnih traka bila je potpuno zauzeta vozilima. 

Samo transport, ništa uvoz

Ištvan Jakab, predsednik Udruženja mađarskih poljoprivrednih sindikata i poljoprivrednih zadruga (Magosz), koja je organizovala protest zajedno sa Nacionalnom poljoprivrednom komorom, nazvao je odluku Evropske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica neprihvatljivom za tamošnje poljoprivrednike. Kažu kako potpuno podržavaju odluku mađarske vlade koja je odmah nakon ukidanja zabrane donela vlastitu odluku o daljoj zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, ali i još 24 proizvoda.  

Ta se roba može samo transportovati, ali ne i ostati u Mađarskoj.

Tamaš Petohazi, predsednik Nacionalnog udruženja proizvođača žitarica kaže kako je u toj zemlji ove godine proizvedeno oko tri miliona tona izvozne robe.

"Unutrašnja potrošnja je oko 2,5 miliona tona, uz to još ima tri miliona tona žitarica. Loša vest je da nema uobičajenih italijanskih kupaca koji su u ovom razdoblju kupovali mađarsku pšenicu", pojasnio je. 

Budući da izvozno tržište ne funkcioniše, cene su još niže, a situacija bezizlazna. 

I Rumunija se buni

Osim Mađarske, jednostranu zabranu su uvele i Slovačka i Poljska, a Reuters piše da isto traže i rumunski poljoprivrednici. 

"Ako je zemlja poput Poljske, koja snažno podupire Ukrajinu protiv ruske agresije, donela takvu odluku, ne razumemo zašto bi Rumunija bila rezervisana da uradi isto", saopštilo je njihovo udruženje poljoprivrednika. 

Ukrajina je isporučila 9,2 miliona tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanta u prvih osam meseci ove godine, a ukupno 8,6 miliona tona u 2022.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz žitarica Ukidanje zabrane Slovačka Poljska Mađarska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.