Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 14.09.2023. 15:00

Četiri zemlje i nakon 15. septembra traže zabranu uvoza iz Ukrajine, šta kaže peta?

Kijev upozorava da bi mogao da traži međunarodnu arbitražu od Svetske trgovinske organizacije.

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 115
  • 21
  • 0

Poljska i dalje insistira na zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nakon 15. septembra, nakon što je Evropska komisija odlučila da je ukine.

I Mađarska je glasna po ovom pitanju, a kako piše Reuters, njihov je ministar poljoprivrede izjavio kako se ta zemlja dogovorila s Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom, da će zabraniti uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta kako bi zaštitili domaće tržište ako Evropska unija ne produži zabranu. 

Slovačka Vlada potvrdila je da će podržati zabranu, ako je Komisija ne produži. 

Rumunsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će doneti odluku nakon što Komisija kaže svoje te da imaju rešenja koja će zaštititi njihove poljoprivrednike.

Bugarska se ne slaže

Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je tamošnjoj državnoj novinskoj agenciji pre početka sastanka Vlade da bi bilo poželjno ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine jer bi to smanjilo cene osnovnih namirnica.

"Budimo jasni - ponovno pokretanje uvoza iz Ukrajine smanjiće cene osnovnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima s niskim primanjima, i povećati prihode proračuna od uvoza i izvoza", naglasio je Denkov.

U utorak je parlamentarni odbor usvojio nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu ukrajinskog uvoza određenih proizvoda nakon 15. septembra. Konačna odluka treba da bude doneta na sednici parlamenta.

Kijev preti arbitražom 

Kijev je odmah reagovao na poljsku najavu zabrane te upozorio kako bi mogao tražiti međunarodnu arbitražu, piše Reuters.

"Nemamo nameru naštetiti poljskim poljoprivrednicima. Jako cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica!", napisao je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter, op.a.), ukrajinski premijer Denis Šmijhal.

"Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prisiljena obratiti se arbitraži Svetske trgovinske organizacije", dodao je.

Nastavak izvoza žitarica važan je za tu zemlju, posebno otkako je Rusija u julu odustala od sporazuma kojiim je omogućio siguran transport preko Crnog mora.

Ukrajina će ukupno moći da izveze oko 50 miliona tona poljoprivredne robe u sezoni 2023./24., saopštila je vlada.

Pre rata istočnoevropske zemlje nisu bile među glavnim uvoznicima ukrajinskih žitarica, ali je uvoz posebno u Poljsku i Rumuniju naglo porastao prošle godine. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ograničenje uvoza Zabrana uvoza Pet zemalja Arbitraža Kijev Svetska trgovinska organizacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.