Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 18.08.2022. 10:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Ivanković: Postoje njive kukuruza u koje se ne isplati ulaziti kombajnom

Andrija Ivanković koji je jedan od najuspešnijih poljoprivrednika u Subotici smatra da je suša uzela svoj danak i da je situacija u kukuruzištima katastrofalna.

Foto: Hrvatska riječ
  • 2.130
  • 323
  • 0

U proizvodnji subotičkog gazdinstva Ivanković jesenje kulture zauzimaju oko 60 odsto površina. Proizvode i stočni i pivarski ječam, pšenicu na oko 35 odsto površina zbog plodoreda. U setvenoj strukturi je i uljana repica kojoj odgovara ovo podnevlje, solidni su joj prinosi iako je dosta zahtevna. Seju je jer iskoristi zimsku vlagu, pa samim tim je sigurnija kultura, piše Hrvatska riječ.

Posle nje dolazi na red šećerna repa na oko 120 hektara. Ove godine je u vrlo lošem stanju zbog suše. Suncokret takođe seju, iako je skup za proizvodnju, koristi dosta mineralnog đubriva, ali je opet sigurniji u prinosu. Kukuruz je najnestabilnija kultura, što je ova godina dokazala, biće to jedan težak gubitak za njihovo gazdinstvo.

"Kada vam se dogodi ovakva godina, kojih se ja sećam za svog radnog veka, profit postaje vrlo upitan. Sreća je to što se seju različite kulture pa nikada ne propadnu sve, budući da dospevaju u različito vreme. Kako se približavamo žetvi suncokreta, vidimo da će kod njega pad biti minimum 20 odsto manje prinosa, a vrlo verovatno i mnogo više zbog sitnog zrna. Kod kukuruza ove godine je situacija katastrofalna, jer postoje njive u koje se neće isplatiti ulaziti kombajnom već će se uraditi tarupiranje, budući da uopšte nema formiranih klipova", kaže Andrija Ivanković za ovaj medij.

Subvencije do 20 ha je malo

U porodici Ivanković radi svi: dva sina, treći je na fakultetu, najstarija ćerka vodi knjige i papire, druga pomaže u domaćinstvu, svi zajedno rade kako postigli uraditi oko 1.500 hektara.

Protestuju Subotičani, pridružili im se i ratari Čantavira, Tavankuta i Šupljaka

"Nadam se da će i država uvideti kako je potrebno ući s mnogo jačim subvencijama kako bi se naš rad potpomogao. Po jednom gazdinstvu dobiti samo za 20 hektara subvenciju je jako malo, što se skoro nigde ne pominje u medijima. Skoro da se i nema šanse opstati ako se želi investirati u svoju proizvodnju kreditima ako neko nema oko 100 hektara.

Nije mi jasno zašto smo kažnjeni mi koji radimo više ako uredno plaćamo porez, a čak i ono što se ne treba poput odvodnjavanja koje je u ovoj suši još i povećano, smatramo da je besmisleno".

Suša je uzela svoj danak

Cene useva su interesantna tema, kaže Ivaković.

"S jedne strane imamo inpute poput goriva, hemije, mineralnog đubriva, troškova amortizacije, svi parametri su u proseku otišli gore oko 300 odsto. S druge strane imamo gotov proizvod koji je imao povećanje cene od recimo 100 odsto. Računica je vrlo jasna, suša je uzela svoj danak, setva stvara veliki problem oko ulaganja, dolazimo do toga da će se poljoprivrednici osiromašiti za veliki procent. To će se tek videti u godinama koje dolaze", prognozira subotički ratar. 


Tagovi

Suša Andrija Ivanković Žetva kukuruza Subvencije po hektaru Inputi Setva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...