Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Strna žita
 • 03.10.2023. 13:30

Još nije kasno da se poseje ovas - na šta obratiti pažnju?

Optimalni rok setve je treća dekada septembra. Setvu završiti najdalje do 15. oktobra.

Foto: Depositphoto/valio84sl
 • 176
 • 10
 • 0

Ovas (Avena sativa L.) je tipično proletnja ratarska biljka; postoje i ozime i fakultativne sorte (ozimo-jare). Rasprostire se od 35 - 70 stepena severne geografske širine. Sortiment ovsa zastupljen u Srbiji je ozimi ovas: NS jadar, vranac, slatinka, zlatna grana; džoker, mustang, a fakultativne sorte su novosadska 2, novosadska 6.

Kakav plodored zahteva?

Najbolji predusevi su đubrene okopavine (krompir, kukuruz, soja) i jednogodišnje leguminoze (grašak, grahorica, pasulj). Strna žita nisu podesne pretkulture, a ovas je vrlo loš predusev za sva strna žita. Pored toga, ne podnosi monokulturu.

Kada se za predusev ore duboko - ore se na 20 - 25 cm dubine, u protivnom na 25 - 30 cm.

Setvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Predsetvenom pripremom težimo da površinski sloj, od tri do pet centimetra, bude u rastresitom stanju.

Pripremi zemljišta se pristupa ranije nego za pšenicu jer se ovas seje ranije.

Đubrenje i setva

Za postizanje prosečnog prinosa od 5.000 kg/ha zrna, a na osnovu agrohemijske analize i potencijalne plodnosti zemljišta obezbediti 90 kg/ha azota, 60 kg/ha fosfora i 60 kg/ha kalijuma. Unošenje NPK đubriva je pod osnovnu obradu, predsetvenu pripremu zemljišta, a deo azota uneti prihranom. Optimalne količine stajnjaka za ovas su oko 20 t/ha, čijim unošenjem smanjujemo navedene količine NPK đubriva za 20 odsto (Dr Đ. Glamočlija, 2012.).

U osnovnoj obradi (oranjem) uneti u zemljište 300 kg/ha NPK kombinacije 7:14:21. Pred setvu uneti 200 kg/ha NPK 15:15:15. Prihrana se obavlja u proleće u vreme bokorenja sa 200 kg/ha KAN-a.

Ozimu i fakultativnu sortu rano sejati, pošto dobro razvijen usev bolje izdržava negativne temperature. Rano posejan i ranije sazreva. Optimalni rok setve je treća dekada septembra. Setvu završiti najdalje do 15. oktobra.

Rano posejan i ranije sazreva (foto: Depositphotos/SOE10)

Međuredni razmak je 12 - 15 cm, sa 450 - 500 klijavih zrna po m2 i 130 - 160 kg/ha semena. Dubina setve je tri do četiri centimetra, a na lakim zemljištima pet centimetra.

Norma semena za setvu izračunava se na sledeći način:

 • sorta Rajac, broj semenki koji se želi posejati po m2 (S) iznosi 450;
 • apsolutna masa (AM) ili masa 1.000 semenki iznosi 32 g;
 • klijavost - 95 odsto;
 • čistoća - 99 odsto;
 • UV - upotrebna vrednost semena;
 • N - norma semena za setvu u kg/ha;
 • UV = % čistoće x % klijavosti / 100 = 99 x 95 / 100 = 94,05 %
 • N = S x AM / UV = 450 x 32 / 94,05 = 153,11 kg/ha

Kontrola količine setve, provera sejalice i podešavanje dužine markera je kao kod pšenice.

Zaštita od izmrzavanja

Slabo podnosi zimu i niske temperature. Bez snega izmrzava na -10oC  do -15oC, a pod snegom izdržava -18oC, čak i niže temperature u zavisnosti od sorte. Jari ovas izdržava mrazeve od -3 do -4oC. Sprečavanje izmrzavanja može se obaviti gajenjem otpornih sorti ozimog ovsa koje na čvoru bokorenja mogu da izdrže mrazeve od - 15oC, zatim đubrenjem NPK hranivima u pravilnom odnosu, setvom u optimalnom roku na pogodnu dubinu, predsetvenom pripremom zemljišta koja treba da bude idealna i drugim merama.

Sneg je odličan toplotni izolator useva - šta ćemo sa snežnom plesni?

Zbog brzog razvoja korena, ovas manje strada od suše. Inače, ima velike potrebe za vlagom. Potrebno mu je 60 odsto vlage, od težine semena, za klijanje.


Tagovi

Jesenja setva ovsa Sortiment Plodored Obrada zemljišta Đubrenje Vreme setve Izračunavanje norme semena za setvu Zaštita od izmrzavanja ovsa


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija širi površine za uzgoj poljoprivrednih kultura. Ukupna površina posejanih jarih i ozimih useva će u 2024. godini dosegnuti 84,5 miliona ha, što će premašiti brojku iz prethodne godine za 300.000 ha. Od toga je 20 miliona ha pod ozimi... Više [+]