Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sneg na poljima
  • 12.01.2021. 14:00

Sneg je odličan toplotni izolator useva - šta ćemo sa snežnom plesni?

Sneg štiti ozime useve od vrlo niskih temperatura, pa je dobrodošao u ovo doba godine. Ali, ispod snežnog pokrivača se mogu stvorti povoljni uslovi za razvoj bolesti.

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 199
  • 10
  • 0

I baš kao što zima i treba da bude, temperature su se spustile ispod nule, a sneg je prekrio celu zemlju. Za neke su to zimske radosti, za druge su brige, a za poljoprivrednike - oba. Jer je, na primer, sneg na ozimoj pšenici u stvari dobrodošao "pokrivač" kao odličan toplotni izolator koji useve štiti od izmrzavanja ako se temperature spuste dobrano ispod nule. I pri tome, kažu iskusni, važi pravilo što je snežni pokrov deblji to je bolje, odnosno koliko centimetara - toliko minusa. 

A šta ćemo sa snežnom plesni?

Ali, s druge strane, ispod snežnog pokrivača se mogu stvoriti povoljni uslovi za razvoj bolesti. Tako bi se neki mogli neugodno iznenaditi ako nakon dužeg vremena sneg okopni, a na pšenici se pojave simptomi snežne plesni ili prave plesni, uzročnika gljive Monographella nivalis koja osim pšenice "voli" i ječam, raž i ovas, ali i travne korove.

Obično se uočavaju oaze požutelih poleglih biljaka, koje, navodi stručna literatura, mogu biti prekrivene nežnim ružičastim micelijem, koji brzo nestaje. Zakržljale biljčice su "poprskane" pa izgledaju poput vadičepa, a one koje ne istrunu, zaostaju u daljem razvoju, kada se prepoznaju i po svetlim pegama s tamnijim krajevima u rukavcu lista, odnosno smeđkastim lezijama oko stabljike.

Vrlo je nezgodna i kombinacija kada, obično pred kraj zime više otopli i sneg se otopi, a onda temperature ponovno "zarone" u minus i "šokiraju" useve koji su, "misleći" da je došlo proleće, "krenuli" u novu vegetaciju.

Opasnost od neuređenih odvodnih kanala

Opasne po useve mogu biti i neodržavane površine odnosno neuređeni odvodni kanali ili njihovo nepostojanje, jer bi se usled naglog topljenja većih količina snega mogli da povećaju vodostaji, a time dakako i opasnost od plavljenja polja

Poplave na jugu Srbije! Spašavaju se i ljudi i stoka

Što se voćarstva tiče, ako su voćke već pretrpele štete od divljači, kojoj su poslastica obično mlade sadnice, sneg, odnosno niske temperature dodatno otežavaju situaciju jer bi moglo doći do izmrzavanja. Mokar i težak sneg mogao bi da uzrokuje i lomljenje grana mladih voćaka.

Ali, voćari se ponajviše boje većih oscilacija temperature koje su im poslednjih godina zadavale ozbiljne muke. Naročito na koštičavom voću. Kažu, nije problem sneg ni niske temperature, jer, pojedine vrste mogu izdržati i više od -20 oC, problem je otopljenje koje je znalo da bude i u februaru, pa onda ponovno spuštanje temperatura u minus.

Stručnjaci podsećaju da se, nakon ovog snega, kao preventivna mera, još uvek stigne primeniti krečenje voćaka u manjim zasadima i na okućnicama sa poznatom smešom kreča, soli i sumpora. Time će se za koji dan usporiti kretanje vegetacije i ublažiti uticaj novog zahlađenja.


Tagovi

Sneg Ozima pšenica Snežna plesan Izmrzavanje voćaka Zaštita


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]