Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehurasta gar
  • 14.08.2022. 12:00

Kako smanjiti šansu za pojavu mehuraste gari?

Mere kontrole obuhvataju plodored, gajenje toleranitijih hibrida, izbalansirano đubrenje.

Foto: Martina Popić
  • 145
  • 17
  • 0

Prouzrokovač mehuraste gari kukuruza, gljiva Ustilago maydis, može inficirati sve nadzemne delove biljke, ali se simptomi najčešće ispoljavaju na klipu. Posebno je osetljivo meristemsko tkivo. Simptomi se manifestuju u vidu mehurastih izraslina, tumora, gаla, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Leskovac Bojana Karapandžić.

Ove tvorevine mogu biti različitog oblika i veličine, sunđeraste konzistencije. To su zapravo mešavine uvećanih ćelija zaraženih organa biljke i gljive. Tumoralne tvorevine su u početku čvrste, a njihova opna ima svetlu, sivo zelenksatu boju. Ona vremenom dobija tamniju boju, da bi na kraju postala gotovo crna. Usled pucanja opne dolazi do oslobađanja crne prašne mase spora. Najveće štete nastaju usled infekcije klipa. Može biti zahvaćen samo vršni deo klipa, ili čitav klip ukoliko do infekcije klipa dođe u ranim fazama razvoja.

Direktno utiče na prinose

Uništeno je zrno čime je direktno umanjen prinos. Na stablu i metlici tumoralne tvorevine su sitnije, a na listu se obrazuju duž glavnog nerva, te se list uvija i deformiše, a ponekad i suši. Spore oslobođene pucanjem opne padaju na zemlju gde i prezimljavaju, i izvor su infekcije u narednoj vegetaciji. Patogen se može održati i na zaraženim ostacima biljaka kukuruza na polju.

Ove tvorevine mogu biti različitog oblika i veličine (foto: J. Kuzmić)

Spore mogu zadržati vitalnost nekoliko godina i u povoljnim uslovima zaraziti kukuruz. Do ostvarivanja infekcije dolazi najčešće preko svile ili oštećenja biljnog tkiva, upozorava leskovački stručnjak. Ova gljiva se ne prenosi semenom. Oštećenja tkiva biljke mogu biti prouzrokovana gradom, insektima i drugo. Na tako oštećenim usevima se bolest češće javlja. Vetar rasejava spore na veće udaljenosti.

Izbegavati gust sklop biljaka

Mere kontrole obuhvataju plodored, gajenje toleranitijih hibrida, izbalansirano đubrenje. Velike količine azota praćene nedostatkom fosfora povećavaju šanse za infekciju. Treba izbegavati previše gust sklop biljaka, jer vlažna sredina pogoduje razvoju ovog patogena. Takođe je potrebno sprečiti mehanička oštećenja biljaka, kao i oštećanja od insekata (kukuruzni plamenac, pamukova sovica) koji svojom ishranom prave povrede na biljci. Obavezno ukloniti zaražene biljke, savetuje Karapandžić.

Mehurasta gar kod kukuruza: Simptomi su na svim nadzemnim delovima

Kako smo ranije pisali, plodored nema uticaja na intenzitet pojave oboljenja. Hemijske mere zaštite kukuruza u praksi se ne koriste, mada neki fungicidi omogućavaju izvesnu zaštitu.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mehurasta gar Bojana Karapandžić Ustilago maydis Gljiva na kukuruzu Bolesti kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...