Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 16.07.2022. 13:30

Mehurasta gar kod kukuruza: Simptomi su na svim nadzemnim delovima

Optimalna temperature za razvoj mehuraste gari je od 26 do 32 stepena Celzijusa i smenjivanje sušnog i vlažnog perioda u vremenu od izbijanja metlica do oplodnje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 181
  • 18
  • 0

Na području RC Vrbas, usevi merkantilnog, semenskog i kukuruza šećerca nalaze se u fazi rane mlečne zrelosti do faze rane voštane zrelosti, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva kukuruza, u zavisnosti od hibrida i lokaliteta, registrovani su simptomi mehuraste gari kukuruza (Ustilago maydis) na skoro 30 odsto biljaka. Simptomi su izraženi na svim nadzemnim delovima biljaka kukuruza, u vidu mehurastih izraslina. Na listovima se pojavljuju bradavičaste tvorevine, duž glavnog nerva ili na ivicama.

Najveći tumori formiraju se na klipu. Gljiva se razmnožava hlamidosporama koje nastaju u tumorastim izraštajima. Optimalna temperature za razvoj gljive je od 26 do 32 stepena Celzijusa i smenjivanje sušnog i vlažnog perioda u vremenu od izbijanja metlica do oplodnje.

Mehurasta gar na klipu (PIS Vojvodina)

Podsetimo, Infekcija se ostvaruje tokom čitave vegetacije, tačnije od vremena kada kukuruz dostigne visinu oko 40 centimetara. Spore ove gljive nisu toksične za razliku od nekih drugih i ne izazivaju nikakve štetne posledice kod domaćih životinja.

Na zaraženim organima obrazuju se izrasline - guke ili tumori sunđeraste strukture. Ove izrasline predstavljaju mešavinu gljive i uvećanih ćelija zaraženih organa biljke. Guke su u početku čvrste i svetle boje. Sazrevanjem guka (tumora), opna postaje tamnije boje, skoro crna, tada počinje da puca pa se kroz pukotine oslobođa crna prašina koja je puna teleutospora parazita.

Kako izbeći ovo oboljenje?

Plodored nema uticaja na intenzitet pojave oboljenja. Mehanička oštećenja na biljkama, posebno od insekata ili grada doprinose povećanju zaraze.

Najvažnije mere kontrole mehuraste gari kukuruza su gajenje hibrida otpornih na stresne uslove kao i primena svih agrotehničkih mera koje doprinose boljoj kondiciji biljaka i prevazilaženju stresnih uslova poput dobre obrade zemljišta, izbalansirane mineralne ishrane i optimalne gustine useva.

Hemijske mere zaštite kukuruza u praksi se ne koriste, mada neki fungicidi omogućavaju izvesnu zaštitu.

Mehurasta gar kukuruza - kod nas bolest, u Meksiku poslastica

Ovo je jestiva gljiva, jako cenjena u Meksiku gde je poznata kao huitlakoče ili meksički tartuf. Danas se navodno pokušava i više uzgajati (namernom zarazom polja kukuruza) i popularizovati u Severnoj Americi. Bere se dok je još nezrela i sočna, jer kada sazri bude suva i puna crnih spora.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Semenski kukuruz Hlamidospore Mehurasta gar Ustilago maydis Guke Jestiva gljiva Meksički tartuf


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu