Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 23.10.2023. 10:30

Kako uljanu repicu osloboditi od samoniklih žitarica i sprečiti bolesti?

Stanje uljane repice u Vojvodini je veoma šaroliko, a situacija na terenu pokazuje da su bolje i ujednačenije nikle one biljke koje su posejane tik pre padavina.

Foto: ADAMA Media Library
  • 651
  • 68
  • 0

Uljana repica zahteva odgovarajuću jesenju zaštitu, a površine pod ovom kulturom u Vojvodini ne mogu se tačno odrediti i sigurno je da neće biti poznate do kraja proleća.

Ipak, činjenica je da je njeno nicanje ove jeseni otežano i neujednačeno, a razlog tome je nedostatak padavina.

Pre setve uljane repice - pripremite se na štetočine, korove, samoniklu uljaricu

"Obrada i priprema zemlje za setvu je bila teška upravo zbog nedostatka padavina. Uljana repica je stabilna kultura koja uspeva kako u sušnim, tako i u kišnim prolećima. Najkritičniji period za njen uzgoj je jesen kada pitanje da li će i u kom procentu nići. To zavisi od kiše. Prošla godina je bila idealna za setvu i nicanje uljane repice zbog velike količine padavina, ali ova je potpuno drugačija", objašnjava regionalna predstavnica kompanije ADAMA za južnu Bačku Dušica Popović.

Nicanje će ove godine biti neujednačeno

Određeni deo biljaka koji je nikao, pretrpeo je štetu koju su naneli insekti, pre svega repična lisna osa, vaši i buvači. Preporuka poljoprivrednicima je da reaguju na vreme i da prilikom zaštite koriste proverene preparate.

"Jesenja zaštita uljane repice, podrazumeva oslobađanje useva od uskolisnih korova, a za šta se preparat Agil pokazao kao najbolje rešenje. Sa druge strane, Orius 25 EW omogućava zaštitu od bolesti, onda kad joj je to najpotrebnije. Kada je reč o suzbijanju insekata preporučujemo Lamdex u količini od 0,2 do 0,3 l po hektaru", kaže Popovićeva.

Deluje na uskolisne korove, kiša ne može da ga spere

Na parcelama uljane repice, gde je predusev bila pšenica ili ječam zbog rasipanja semena tokom žetve, problem u jesenjem delu vegetecije mogu da predstavljaju samonikle žitarice. Brzo zatvaraju zemlju i guše usev. Suzbijanje samoniklih žitarica treba obaviti kada dostignu visinu od 10 cm, a kada uljana repica ima minimalno dva do četiri prava lista.

Preporuka kompanije Adama za suzbijanje uskolisnih korova u usevu uljane repice je preparat Agil®.

"Reč je o selektivnom sistemičnom herbicidu koji je namenjen za subijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova, a predstavlja odličan izbor za jesen kada su velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama. Ovaj preparat odlično radi na nižim temperaturama, deluje već na osam stepeni, što je ograničavajući faktor za mnoge herbicide u jesenjem periodu.".

Samonikle žitarice mogu da uguše usev repice

Agil® sistemično deluje na podzemne vegetativne organe korova i ono što je jako važno, najbrže se usvaja u odnosu na druge herbicide na tržištu. U prvih nekoliko dana nakon primene odmah dolazi do zaustavljanja samoniklog žita, a konačno propadanje će doći posle desetak do petnaest dana, što isključivo zavisi od temperatura.

Samo sat vremena od primene kiša ne može da ga spere, što je jako važno u jesen kada je vreme nestabilno i hladnije. Tokom jeseni ovaj preparat se primenjuje jednokratno u dozi od 0,8-1 l/ha.

Zaštita i regulator rasta

Na jesen se javljaju bolesti uljane repice, a neke od ekonomski najzačajnijih su siva trulež (Phoma), crna pegavost i bela trulež, i tada je jako važno zaštititi usev kako bi se sačuvao budući prinos.

"Naša preporuka proizvođačima je da svoje useve zaštite preparatom Orius 25 EW, fungicidom sa protektivnim i eradikativnim delovanjem, koji je ujedno i regulator rasta. Pored zaštite, Orius® 25 EW će regulisati rast uljane repice. Regulacija rasta kod uljane repice je neophodna kako bi se smanjila mogućnost da uđe prevelika u zimu, jer ako dođe do pojave cvasti, može doći do izmrzavanja i smanjivanja prinosa", kazala je regionalna predstavnica kompanije ADAMA za Južnu Bačku.

Zašto puca stabljika uljane repice?

Po svom sastavu je tebukonazol, a sadrži 250 gr aktivne materije po litri preparata. Orius® 25 EW, ne samo što će da pruži zaštitu usevu od pojave bolesti, već će i da spreči dalje širenje bolesti, ukoliko se ona već pojavila. Doze primene su od 0,6 do jednog litra po hektaru, a zavise od uzrasta biljke. Ukoliko uljana repica ima šest listova, doza će biti 0,6 l/ha, ukoliko ima osam listova doza će biti 0,8l/ha, a ako je u fazi 10 i više listova - doza će biti jedan litar po hektaru.

Za više informacija možete kontaktirati predstavnike kompanije Adama na terenu.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Jesenja zaštita Preparati Uskolisni korovi Bela trulež uljane repice Siva pegavost uljane repice


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/