Pretraživanje tekstova
Zavisno od smera proizvodnje gazdinstva i potreba tržišta plodoredi mogu biti ratarski, povrtarski, krmni i kombinacija ova tri.
Plodored ima mnogo prednosti (bioloških, agrotehničkih i organizaciono-ekonomskih) nad monokulturom. U to su se naročito poslednjih godina uverili mnogi poljoprivredni proizvođači koji su uzastopno sejali pšenicu na istoj parceli pa su imali mnogo veću pojavu bolesti na pšenici i štete od njih nego oni koji su ovaj usev uzgajali u plodoredu, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Zoran Milosavljević.
Nestabilno tržište i velika fruktacija cena poljoprivrednih proizvoda, specijalizacija mnogih gazdinstava na proizvodnju manjeg broja useva, nabavka krupne mehanizacije i skupih linija mašina, pa i primena herbicida donekle su umanjili nekadašnji značaj plodoreda.
Ipak i dalje ovo ostaje vrlo korisna mera, pa ga treba praktikovati gde god je to moguće uz uvažavanje specifičnosti savremenog gazdinstva. Specijalizacija gazdinstava na manji broj kultura traži i smanjen plodored.
Zavisno od smera proizvodnje gazdinstva i potreba tržišta plodoredi mogu biti ratarski, povrtarski, krmni i kombinacija ova tri. U kombinaciji ove tri grupe kultura u plodoredu mogu se lako ostvariti dve ili tri žetve godišnje jer je veći izbor kultura sa kraćom vegetacijom. Pri tome se naročito povrće i krmno bilje kratke vegetacije koriste kao postrni ili naknadni usev, savetuje Milosavljević.
Poželjno je da u plodoredu budu zastupljene kulture iz tri najvažnije grupe; okopavine, strna žita i leguminoze i da se usevi smenjuju između tih grupa, ne u istoj grupi. Tako je dobra smena: kukuruz, pšenica, soja a ne, na primer; pšenica, ječam, ovas ili kukuruz, krompir, repa.
Kako smo ranije pisali, upravo uvođenjem neke leptirnjače kroz tropoljni plodored kojim prekidamo životni ciklus štetočina, bolesti i korova. Soja ili ostale leptirnjače obogaćuju zemljište azotom, povećavaju se prinosi naredne kulture nakon leptirnjača bez dodatnih ulaganja, raspoređuju se troškovi proizvodnje na celu sezonu.
Ako je u plodoredu uključena neka parcela, na primer, razorana livada, u prvoj godini bi na njoj trebalo sejati neku od okopavina koje najbolje iskorišćavaju visoku prirodnu plodnost i odmornost takvog zemljišta. Takve su krompir, kupus, dinje, lubenice i slićno, navodi stručnjak za ratarstvo.
Tagovi
Plodored Monokulture Zoran Milosavljević Ratarske kulture Značaj plodoreda Grupe kultura Leguminoze Okopavine Strna žita
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na ovoj fotografiji je kao što se vidi bala od žita a koja kasnije služi za hranu stoke! ! #RuralFoto #proizvodnja
Milovan Vucicevic
pre 3 dana
Poštovana Dinka , Hvala Vam na lajku! Poštovana Dinka , Hvala Vam na lajku!
Milovan Vucicevic
pre 5 dana
Poštovana Iljana ,Hvala Vam na lajku ! Poštovana Iljana ,Hvala Vam na lajku !
Milovan Vucicevic
pre 5 dana
Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku! Poštovana Gordana , Hvala Vam na lajku!
Milovan Vucicevic
pre 6 dana
Poštovani Stapić ,Hvala Vam na Laku ! Poštovani Stapić ,Hvala Vam na Laku !
Milovan Vucicevic
pre 6 dana
Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku! Poštovana Leticija ,Hvala Vam na lajku!