Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrtarski plodored
  • 06.05.2020. 10:30

Koje povrće se najbolje slaže u plodoredu?

Proizvođači povrća koji su gajili iste useve ili biljke iz iste familije na istoj površini nekoliko godina uzastopno, primetili su da je rod znatno manji, a biljke obolele.

Foto: JumpStory
  • 3.617
  • 46
  • 0

Smena useva u bašti ili plodored, u uzgoju povrća ima brojne benefite. Ovakav način gajenja obezbeđuje pre svega ekonomičnu upotrebu stajnjaka, održava se i podstiče plodnost zemljišta, ravnomerno je usvajanje hraniva, ali i značajno je napomenuti i efikasno uništavanje korova i sprečavanje pojave raznih bolesti i štetočina. 

Suprotno plodredu, uzastopno gajenje u monokulturi, iscrpljuje zemlju i pojačava napad štetočina i korova, ali i toksina koje luči koren biljaka. 

Odaberite pravi predusev

Iz iskustava povrtara koji su na ovakav način gajili povrće, primetili su i da je prinos značajno smanjen. Razlog za ovo prvo treba tražiti u nepoštovanju pravila plodoreda. Odnosno, za svaki usev proizvođač mora da promeni parcelu, istovremeno, svake godine se smenjuju gajene vrste, prema unapred definisanom planu, savetuju u PSSRS

Tabela 1: Različite vrste povrća različito reaguju na gajenje u monokulturi

Vrlo mala osetljivost Srednja Visoka
Salata Paradajz Peršun
Praziluk Karfiol Cvekla
Celer Kupus Paprika

Takođe, važno je posebnu pažnju posvetiti pravilnom odabiru preduseva. Ukoliko je on odgovarajući, obezbediće osetljivim vrstama normalan rast i razvoj. Kriterijum po kom odeđujemo dobar predusev su; pravo vreme berbe, da bi parcela mogla na pravi način da se pripremiti za setvu naredne vrste i zemljište mora da ima dobru strukturu, sa potencijalno dovoljnom količinom vode i hraniva u njemu. 

Obratite pažnju na produženo delovanje preparata za zaštitu

Kada su ovi uslovi ispunjeni, tada je i mogućnost javljanja korova i ostalih štetočina, svedena na najmanju moguću meru. Ipak, obratiti pažnju i na produženo delovanje preparata koje ste primenili, posebno u slučaju da su na parceli bile ratarske biljke. Povrće je izuzetno osetljivo na rezidue pojedinih sredstava za zaštitu. 

U pogledu obrade zemljišta i zahteva za đubrenjem, tu treba naglasiti značaj razvijenosti korenovog sistema pojedinih povrtarskih vrsta. Na primer, za crni luk je dovoljna i plića obrada u odnosu na šargarepu i ostale vrste iz grupe korenastog povrća. 

Zašto je dobar intenzivni plodored?

Takođe, ponekad imamo zastupljen i intenzivni plodored. To je slučaj kada u toku jedne vegetacijske sezone/godine, na istom zemljištu uzastopno (nekad čak i istovremeno) uzgajamo više povrtarskih vrsta. Ovakav način gajenja, kada odmah nakon skidanja jednog useva, sejemo ili sadimo drugi, omogućava maksimalnu iskorišćenost zemljišta. Ovome pogoduje različita dužina vegetacijskog ciklusa kod pojedinog povrća, zatim različiti su i zahtevi za toplotom, kao i osetljivost na niže temperature. 

Tabela 2: Dobri i loši predusevi za pojedino povrće

Vrsta Dobar predusev Zadovoljavajući Loš
Kupus višegodišnje trave, leguminoze, crni luk, krompir paradajz, šargarepa, cvekla krastavac, tikve, kupusnjače
Krastavac višegodišnje trave, leguminoze kupus, karfiol, šargarepa, crni luk paradajz, paprika
Paradajz, paprika višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak, crni luk, karfiol kupus, šargarepa paradajz, paprika, plavi patlidžan, spanać, krompir, krastavac
Crni luk višegodišnje trave, ozima pšenica, grašak, crni luk, paradajz kupus, šargarepa crni i beli luk, praziluk, rotkva
Šargarepa, celer, peršun ozima pšenica, vrežaste vrste, grašak, krastavac, rani kupus, karfiol paradajz, paprika, crni luk, krompir, kupus šargarepa, peršun, celer paškanat
Grašak, boranija  vrežaste vrste, crni luk, krastavac, kupus, šargarepa, paradajz Korenaste vrste višegodišnje trave, boranija, grašak

U pravom povrtarskom plodoredu, povrće zauzima do 80 odsto, a na preostali deo od 20 odsto, obično se seju strna žita, jer su oni dobri predusevi i dobri su da razbiju međusobnu konkurenciju među povrćem. 

Prilikom sastavljanja plana koje vrste ulaze u sastav ovog sistema uzgoja, trebalo bi izbegavati sledeće greške: 

  • zastupljenost useva koja imaju velike zahteve za vodom (paprika, krastavac);
  • nedovoljna zastupljenost dobrih preduseva;
  • odsustvo višegodišnjih leguminoza (lucerka, crvena detelina);
  • mala zastupljenost useva koji popravljaju strukturu zemljišta;
  • prisustvo useva koji imaju zajedničke bolesti.

Tagovi

Povrtarski plodored Ekonomična upotreba đubriva Iskustva povrtara Ratarske biljke Obrada zemljišta Korenasto povrće Intenzivni plodored Sastavljanje plana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.