Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 08.04.2024. 12:00

Lucerku u kojoj ima korova stoka neće jesti: Suzbijte na vreme tarčužak, mrtvu koprivu, mišjakinju

Stručnjaci savetuju pravovremenu zaštitu ovog useva, a naročito je važno uništavanje širokolisnih korova.

Foto: Depositphotos/dcwcreations
  • 259
  • 53
  • 0

Suzbijanjem korova u lucerki, postiže se veći prinos sena, ono je boljeg tehnološkog kvaliteta, a usev lucerke duže traje. Zato stručnjaci savetuju pravovremenu zaštitu ovog useva, a posebno je važno uništavanje širokolisnih korova kao što su tarčužak, mišjakinja ili mrtva kopriva.

"Lucerka je višegodišnja kultura koja se gaji nekoliko godina na istoj površini. Godinama je postojalo mišljenje, kod proizvođača, da lucerku ne treba štititi od korova. Međutim, kada su uvideli prednosti upotrebe herbicida, počela je njihova masovnija primena", navodi savetodavac iz PSSS Čačak Anđela Protić.

Ukoliko u usevu ima korova, napominje ona, seno je lošijeg kvaliteta i stoka ga nerado jede.

"Poboljšanjem vremenskih uslova dolazi do kretanja kako lucerke tako i korova koji su konkurencija lucerki u potrebama prema hranljivim materijama, svetlosti, vodi. Suzbijanje širokolisnih korova  obavlja se u fazi mirovanja i tokom vegetacije. U fazi mirovanja lucerke, herbicidi se primenjuju protiv zimskih i ranoprolećnih korova."

Tarčužak najveći neprijatelj

U prvom otkosu, kada su u pitanju korovske biljke, najveći problem predstavlja biljka hoću - neću ili tarčužak (Capsella bursa pastoris).

"On se javlja odmah nakon otapanja snega i praktično kreće pre nego lucerka. Ako je usev stariji često ga preraste i u tom slučaju prvi otkos je praktično neupotrebljiv", kaže Protićeva.

Osim tarčužka, problematični korovi su mišjakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium sp.), čestoslavica (Veronika sp).

Кako odabrati i pripremiti parcelu za setvu lucerke i crvene deteline?

Širokolisni korovi u usevu lucerke, suzbijaju se upotrebom herbicida na bazi aktivne materije:

  • imazamoks 1,0 – 1,2 l/ha;
  • tifensulfuron metil 15 – 20gr/ha;
  • metribuzin 0,5 kg/ha;
  • bentazon 2,0 l/ha;
  • 2,4 DB (natrijumova so) 1,5-3,0 l/ha.

“Herbicide na bazi metribuzina i tifensulfuron metila treba primeniti rano u proleće, pre početka vegetacije. Mogu izazvati oštećenja nadzemnog dela ako se primene kasnije, nakon kretanja  lucerke. One na bazi aktivne materije bentazon i 2,4 DB treba primeniti po kretanju lucerke, kada je usev 10 do 15 centimetara visine."

Ukoliko je u usevu prisutna i korovska biljka štavalj (Rumex spp.) potrebno je pomenutim herbicidima dodati i onaj na bazi aktivne materije tifensulfuron-metil, koji ima dobro delovanje na ovu korovsku vrstu. Preporuka za primenu herbicida na bazi aktivne materije tifensulfuron metil i metribuzin odnosi se na stariju, zasnovanu lucerku. Herbicidi na bazi bentazona i 2,4 DB primenjuju se u toku vegetacije, a imazamoks se primenjuje u zasnivanju lucerke kada se nalazi u fazi druge troliske.

Kako smo ranije pisali, za uspešnu proizvodnju lucerke zemljište treba da bude duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno-vazdušnim režimom. To će joj omogućiti bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zaštita lucerke Tarčužak Mišjakinja Mrtva kopriva PSSS Čačak Anđela Protić Širokolisni korovi u lucerki


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".