Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka i detelina
  • 05.02.2023. 16:30

Кako odabrati i pripremiti parcelu za setvu lucerke i crvene deteline?

Nasuprot lucerki koja je otporna na sušu, crvena detelina bolje podnosi kisela zemljišta.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 609
  • 111
  • 0

Pred poljoprivredne proizvođače se stavljaju uvek važna pitanja prilikom zasnivanja lucerišta i crvene deteline, jer su to dve najznačajnije višegodišnje krmne leguminoze, koje zadovoljavaju kvalitet krme koja je potrebna kao kvalitetna stočna hrana. Ono što je kritično i na šta treba posebno obratiti pažnju jeste: mesto u plodoredu, izbor zemljišta i parcele, osnovna obrada i predsetvena priprema, vreme setve, dubina setve, količina semena, izbor sorte, nega useva kao i iskorišćavanje lucerišta i deteliništa, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredni stručne službe Šabac Gordana Rehak.

Nasuprot lucerki koja je otporna na sušu, crvena detelina bolje podnosi kisela zemljišta. Setvom u optimalnom roku sa adekvatnom količinom semena, pravilnom kosidbom i pravovremenom negom obezbeđuje se uspešno zasnivanje obe krmne leguminoze, kao i zadovoljavajući prinos suve materije. Što se tiče kvaliteta - zavisi od faze razvoja, visine otkosa i uslova spoljne sredine. Lucerka u odnosu na crvenu detelinu zadržava hranljivu vrednost sve do punog cvetanja, pa je zato pogodnija za spravljanje sena. S druge strane, druga u odnosu na prvu u fazi početka cvetanja ima veću svarljivost suve materije i bolje se silira.

Plodored

Lucerka je višegodišnja biljka koju iskorišćavamo pet do sedam godina, a crvenu detelinu dve do tri godine, pa zato treba voditi računa pri smeni useva u plodoredu. Pogodni predusevi su: kukuruz, krompir, suncokret, kupusnjače, strna žita, a ove leguminoze su dobre pretkulture za većinu ratarskih kultura, naročito okopavina, ističe Rehak.

Na jednoj parceli bude više godina

Što se tiče gajenja u monokulturi, kao i vraćanje na isto mesto, ili ponavljanje na istu parcelu, pomenute kulture to ne podnose, a i zemljište se jako iscrpljuje i isušuje, a usev je istovremeno izložen jačem napadu bolesti i štetočina što se odražava na smanjenje prinosa. Ono, na šta posebno treba obratiti pažnju prilikom zasnivanja ovih kultura, jeste primena preparata koji su primenjeni u predusevu, a koji se mogu nepovoljno odraziti na razvoj obe krmne leguminoze (herbicidi na bazi triazina), pa se najčešće seju posle strnina. Takođe, posle obe ove leguminoze nije preporučljivo gajiti šećernu repu, krompir, šargarepu, crni luk, odnosno sve biljne vrste osetljive na vilinu kosicu.

Na kom zemljištu treba zasnovati proizvodnju?

Da bi ove leguminoze pokazale svoju punu moć i dale visoke prinose, potrebno je odabrati parcelu čije je zemljište duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno vazdušnim režimom.

Na ovakvom zemljištu, lucerka razvija dubok i razgranat koren što joj omogućuje bolje snabdevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Ona zahteva srednje teška zemljišta neutralne reakcije, tipa černozem, livadska crnica, gajnjača, aluvijum, meliorisane i kultivisane ritske crnice. Jako je osetljiva i ne podnosi kisela zemljišta sa malim sadržajem kalcijuma, kao što je pseudoglej, tako da na ovakvom zemljištu, lucerka može uspevati samo ako se izvrši melioracija zemljišta unošenjem dosta kalcijuma, organskog i mineralnog đubriva, kao i regulisanje vlažnosti i intenzivnom obradom.

Černozem, livadska crnica, gajnjača, aluvijum, meliorisane i kultivisane ritske crnice povoljne za uzgoj

Za luceku je podesna pH vrednost koja se kreće od 6,6 – 7,5. Nasuprot njoj, crvena detelina bolje podnosi kisela zemljišta, lošije strukture u nizijama i u brdsko-planinskom području. Optimalna kiselost za nju se kreće od 6-7, otkriva šabački stručnjak.

Obrada zemljišta

Dubina obrade zavisi od klimatskih uslova i tipa zemljišta. Dubokom osnovnom obradom se stvara rastresit oranični sloj što omogućuje sakupljanje vode, dobar razvoj korenovog sistema, intenzivniji rad mikroflore i veću aktivnost kvržičnih bakterija.

Obavezno se primenjuje duboka osnovna obrada zemljišta na 30 - 40 cm. Osnovnu obradu treba izvršiti po mogućnosti odmah posle skidanja preduseva, jer ranija obrada omogućava da se zemljište prirodno slegne.

Ako se lucerka seje u leto, (predusev su žitarice), prvo se pristupa tanjiranju na 10 - 12 cm, a zatim ore na dubinu oko 30 cm ili u kombinaciji sa podrivanjem, što sve treba uraditi što pre ili bar 15 dana pre setve. Nakon oranja zatvoriti brazde i u povoljnom momentu, pri povoljnoj vlažnosti zemljišta, izvršiti predsetvenu pripremu, savetuje Rehak.

Birati seme koje ima klijavost najmanje 90 odsto

Za setvu u proleće, treba istanjirati kako bi se žetveni ostaci predkulture usitnili i uneli u zemljište, pri čemu oranje treba uraditi na 25 cm, a zatim jesenje oranje na dubinu 30 - 40 cm. Poželjno je da se posle jesenje osnovne obrade zatvore brazde i poravna zemljište. Ukoliko se ispoštuju ova osnovna pravila, prolećna predsetvena priprema će biti znatno olakšana, a zemljište se veoma lako može obraditi i postićiće se mrvičasta struktura, a s obzirom da lucerka i crvena detelina imaju veoma sitno seme, zahtevaju kvalitetnu predsetvenu pripremu. Posebno je važno da površinski sloj zemljišta do pet centimetara bude zbijen, čime će se omogućiti unošenje semena na određenu dubinu.

Kasnija setva lucerke i detelina nepovoljno deluje na usev

Podsetimo, najbolje je koristiti ono koje ima klijavost najmanje 90 odsto, čistoću 98 odsto i da nije starije od pet godina. Biljke u zimu treba da uđu s minimalno sedam razvijenih listova, a optimalno je deset.

Đubrenje

Da bi se razvile veoma mlade biljke lucerke, potrebno je obezbediti dovoljno hraniva na raspolaganju, osim kalcijuma dovoljno fosfora i kalijuma. Đubrenje fosforom i kalijumom treba izvršiti na osnovu agrohemijske analize zemljišta, u zavisnosti koliko godina ostaje na jednoj parceli. Na zemljištima srednje obezbeđenosti u hranivima, preporučuje se da količina u zasnivanju lucerišta bude 180 kg - 200 kg fosfora, a kalijuma 100 kg - 140 kg po hektaru.

Stajnjak je poželjno uneti jer popravlja fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva, a njegov efekat se ispoljava tokom svih godina iskorišćavanja. Poželjno je da se unese pod predusev sa osnovnom obradom 30 - 50 t/ha dobro zgorelog stajnjaka.

Da bi se razvile veoma mlade biljke lucerke, potrebno je obezbediti dovoljno hraniva

Za optimalni razvoj crvene deteline, potrebno je agrohemijskom analizom zemljišta tačno postaviti količinu i odnos hranljivih elemenata, koji pored makro, podrazumevaju i mikroelemente.

Mineralna đubriva se primenjuju pri osnovnoj i predsetvenoj obradi zemljišta u zavisnosti od obezbeđenosti. Osnovno đubrenje se vrši sa osnovnom obradom pri čemu se unosi 2/3, odnosno celokupna količina fosfora i kalijuma, a ostatak sa predsetvenom pripremom, navodi Gordana Rehak.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Crvena detelina

Crvena detelina

Sinonim: - | Engleski naziv: Red clover | Latinski naziv: Trifolium pratense L.

Crvena detelina najpre se koristila kao lekovita biljka, a danas se gaji kao visoko cenjena krmna kultura. Daje veoma stabilnu krmu i u zemljištu ostavlja oko 100 kg/ha azota, što... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lucerka Detelina Crvena detelina Tip zemljišta Predsetvena priprema Gordana Rehak Đubrenje lucerke Obrada zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]