Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmna hraniva
  • 01.09.2022. 07:30

Kasnija setva lucerke i detelina nepovoljno deluje na usev

Prva polovina septembra je optimalan termin setve lucerke i raznih detelina koje će obezbediti krmnu hranu za sledeću godinu

Foto: Depositphotos/clintonweaverphotos
  • 229
  • 37
  • 0

Kako bi pripremili dovoljno kvalitetne hrane za stoku u narednoj godini mnogi poljoprivrednici planiraju setvu lucerke i raznih detelina. Međutim, u ovakvim uslovima suše to neće biti lak zadatak.

Vreme setve je do polovine septembra. Optimalan rok je do 10. septembra i on daje mladim biljkama dovoljno vremena da se dobro ukorene i razviju nadzemnu masu kako bi uspešno prezimile.

Zbog suše i nedostatka vlage u zemlji mnogi se opredeljuju za kasniju setvu što nepovoljno deluje na usev. Mlade biljke u zimu ulaze nedovoljno razvijene, što može dovesti do njihovog propadanja.

Priprema zemljišta

Kod izbora parcele problem mogu praviti herbicidi koji su primenjeni u prethodnom usevu. Kao predusev najbolje odgovaraju kukuruz i šećerna repa, ali se najčešće seju posle žitarica zbog problema sa ostacima pesticida koji deluju na mlade biljke.

Posle osnovne obrade zemljišta radi se predsetvena priprema koja treba da obezbedi mrvičastu strukturu setvenog sloja. Zemljište mora da bude veoma dobro pripremljeno, jer su sve navedene kulture višegodišnje i imaju sitno seme.

Važno je da se biljke dobro ukorene i da razviju nadzemnu masu (Foto: Depositphotos/max8xam)

Setva lucerke

Najbolje uspeva na plodnim, rastresitim zemljištima sa ph 6,2 do sedam. Dubina setve se na težem zemljištu kreće oko 0,5 centimetara, a na lakšim do 2,5 centimetara. Međuredni razmak je oko 15 cm. Prosečno se utroši semena oko 18 kilograma po hektaru. Najbolje je koristiti ono koje ima klijavost najmanje 90 odsto, čistoću 98 odsto i da nije starije od pet godina. Biljke u zimu treba da uđu s minimalno sedam razvijenih listova, a optimalno je deset.

Setva detelina

Najviše se seju crvena i bela detelina, a mnogo manje hibridna, persijska, švedska, aleksandrijska i inkarnatska. Obrada zemlje je ista kao za lucerku.

Količina semena crvene deteline se kreće od 14 do 16 kilograma po hektaru. Najviše se seje kao čist usev ili u kombinaciji s travama. U odnosu na lucerku seje se do polovine septembra, bolje podnosi teška, zbijena zemljišta.

Detelina se seje do polovine septembra (Foto: Depositphotos/Dr.PAS)

Za belu detelinu je optimalno vreme setve takođe do 15. septembra kada zemljište ima dovoljno vlage. Setvena dubina je od 0,5 centimetara, potrebno je od osam do 11 kilograma po hektaru za monokulturu. Uglavnom se meša sa semenom raznih trava u količini do pet odsto.

Inkarnatska detelina se pokazala odlična u krmnim smešama. Kada se uzgaja u monokulturi, potrebno nam je oko 28 kilograma po hektaru semena.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Crvena detelina

Crvena detelina

Sinonim: - | Engleski naziv: Red clover | Latinski naziv: Trifolium pratense L.

Crvena detelina najpre se koristila kao lekovita biljka, a danas se gaji kao visoko cenjena krmna kultura. Daje veoma stabilnu krmu i u zemljištu ostavlja oko 100 kg/ha azota, što... Više [+]

Tagovi

Lucerka Jesenja setva deteline Crvena detelina Bela detelina Setva lucerke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!