Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralno đubrivo
  • 08.03.2022. 16:00

Manjak ili višak azota za usev: Šta su pokazale analize đubriva?

Sama tehnologija proizvodnje uree onemogućava da se proizvede đubrivo sa nižim sadržajem azota od propisanog, osim ako se ovo đubrivo ne pomeša sa nekim drugim, sa nižim sadržajem N na primer amonijum nitratom, koji ima od 33 do 35 % N, saznaje Agroklub.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.513
  • 137
  • 0

Veoma je važno krajem zime i početkom proleća biljkama omogućiti bolji i kvalitetniji rast i razvoj. One koje uzgajamo na njivama, u bašti, voćnim zasadima, vinogradima, povrtanjacima, a vrlo često i travnjaci zahtevaju dodatak mineralnih đubriva koja će im pomoći da na proleće bolje započnu sezonu rasta.

Važno je da se đubrenje prilagodi sistemu proizvodnje, agroekološkim uslovima, zahtevima useva i da se sprovodi na osnovu rezultata analize plodnosti zemljišta. U našoj zemlji je prihvaćeno da se potrebna količina N za prihranjivanje useva određuje na osnovu analize zemljišta Nmin metodom. Isto tako, vrlo je bitan sam kvalitet, naglašava za Agroklub, redovni profesor Agrohemije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i upravnik Laboratorije za ispitivanje zemljišta, đubriva i biljnog materijala dr Maja Manojlović.

"Takođe, važan je i oblik hraniva u đubrivima da bi ono ostvarilo najbolje efekte. Najkompleksnije je đubrenje azotom; nedovoljna količina će se odraziti na prinos, a suvišna će pogoršati kvalitet useva; kod žitarica će izazvati poleganje useva i povećati mogućnost infekcije, dok će lisnato povrće i jagode akumulirati nitrate koji mogu da negativno utiču na zdravlje ljudi, a posebno dece", ističe Manojlovićeva.

"Odgovarajućim đubrenjem useva koji se koriste za ishranu stoke, može da se poveća kvalitet stočne hrane, na primer, sadržaj proteina, dok đubrenje mikroelementima poboljšava mineralni sastav i smanjuje potrebu za mineralnim dodacima stočnoj hrani," naglašava.

Pritužbe poljoprivrednika

Srbija u proseku godišnje uvozi 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK-a, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, podaci su PKS-a. A, ministarstvo poljoprivrede je ranije najavilo bescarinsku nabavku 400.000 tona uree iz arapskih zemalja i sa Dalekog istoka.

Urea upitnog kvaliteta - da li ćemo prihraniti useve sa dovoljno azota?

Podsetimo, u redakciju Agrokluba pristigle su žalbe proizvođača na kvalitet uree koja se prodaje na tržištu Srbije. U pitanju je, "beli prah" koji se raspršivao prilikom primene, a zbog čega je jedan šumadijski poljoprivrednik posumnjao na kvalitet istog. 

"Službe bi trebalo da se pozabave ovim. Ja sam u tegli odneo deo tamo gde sam uzeo, da ispitaju kvalitet", rekao je poljoprivrednik iz Natalinaca kod Topole Miodrag Kuzmić koji je "bacio" 400 kg uree na svoja dva hektara pšenice.

Ko sve može da proveri kvalitet?

Manojlovićeva kaže da, između ostalog, analizu đubriva na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, radi Laboratorija za ispitivanje zemljišta, đubriva i biljnog materijala, Odeljenje za Agrohemiju. Laboratorija je ovlašćena od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Moguće je uraditi sve analize mineralnih đubriva, pojedinačnih, mešanih i kompleksnih, kao i organskih i oplemenjivača zemljišta, kako za proveru kvaliteta, tako i za registraciju.

Analizu kvaliteta đubriva moguće je uraditi na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

"Rade se analize za potrebe Granične poljoprivredne (fitosanitarne) inspekcije prilikom uvoza đubriva, i rezultati se uglavnom izdaju istog dana ili u roku od 24 časa od prijema uzorka koji dostavljaju inspektori, zatim povremeno, poljoprivredni inspektori dostavljaju uzorke uzete od proizvođača hraniva ili sa poljoprivrednih gazdinstva, radi provere kvaliteta", kaže naša sagovornica i dodaje da i sami proizvođači đubriva u našoj zemlji kao i poljoprivrednici mogu takođe da zahtevaju proveru kvaliteta.

Šta su pokazuju analize uree?

Pomenute analize se rade za naručioce. Cena zavisi od toga da li je u pitanju jedno-, dvo- ili trokomponentno đubrivo i određena je cenovnikom.

"Prilikom analize, određuje se sadržaj aktivne materije, a moguće je utvrditi i sadržaj vlage i granulometrijski sastav, kao i sadržaj eventulno štetnih materija. Za svaki deklarisani sadržaj, dozvoljeno je određeno odstupanje propisano Zakonom o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, odnosno Pravilnikom o uslovima za razvrstavanje i utvrđivanje kvaliteta sredstava za ishranu bilja."

Urea je veoma koncentrovano đubrivo sa 46 % azota, kristalne građe, mlečno bele boje, male specifične mase, dosta je higroskopno, a velike rastvorljivosti u vodi. Zbog toga smo upitali, da li je moguće da je došlo do prevelikog odstupanja u sadržaju aktivne materije?

"Sama tehnologija proizvodnje uree onemogućava da se proizvede đubrivo sa nižim sadržajem N od propisanog, osim ako se ovo đubrivo ne pomeša sa nekim drugim, sa nižim sadržajem N na primer amonijum nitratom, koji ima od 33 do 35 % N", kaže naša sagovornica i ističe da su analize koje su rađene poslednjih meseci odgovarale propisanom kvalitetu.

Ovogodišnja očekivanja

Urea je, inače, najkorišćenija u svetu i bilo koja promena kvaliteta, odnosno hemijskog sastava, može da utiče na promenu prinosa. Pored toga što su "jesenas" ratari manje ili čak nimalo primenili đubrivo na svojim oranicama, pravo je pitanje kakav kvalitet roda i prinos ratarskih očekivati?

"Sad sam čak korsitio malo više, nego inače, jer prošle godine nije imalo da se kupi. Dakle, ove godine sam prihranio useve i malo ranije kako bi poboljšao kvalitet biljaka. Ali kakvo je, videće se kroz dve do tri nedelje", kaže natalinački penzionisani ekonomista i poljoprivrednik.


Tagovi

Mineralna đubriva Maja Manojlović Urea Bezbednost namirnica Miodrag Kuzmić Stočna hrana Višak azota Manjak azota


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.