Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 05.11.2021. 16:00

Mnogi ratari neće bacati đubrivo, na pola njiva tavansko seme pšenice?

Setva pšenice i dalje nije završena, a ona koja je ipak posejana u optimalnom roku je raznolika - od deklarisanog do semena sa tavana, a tretman đubrivom nisu svi primenili.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 4.345
  • 1.205
  • 0

Slika na poljima pšenice, čini se, biće raznolika narednog leta. Mnogi ratari u Srbiji odlučili su da ne primene tretman đubrivom, a razlog je očigledan - drastično poskupljenje inputa. Ipak, ima i onih koji su ga nabavili ranije, pre skoka cene. A kada je u pitanju samo seme, dosta njih odlučuje se za kombinaciju deklarisanog i onog sa tavana upravo zbog smanjenja troškova proizvodnje.

Miodrag Kuzmić iz Natalinaca kod Topole uspeo je da završi setvu poslednjeg dana oktobra, ali je, kaže, bio u trci sa vremenom.

"Bilo je nezgodno, borba sa vremenom zbog kiše, ali i zato što je kasnila berba kukuruza zbog vlage. Čekao sam da se spusti na dozvoljeni nivo da bih ga skinuo, pa sam kasnije i počeo da sejem pšenicu. Oranje nije bilo toliko dobro, morao sam da tretiram kasnije, da usitnim zemlju što više mogu", objašnjava Kuzmić.

Za male proizvođače nema đubriva

Nije smanjio površinu pod ovom žitaricom - ostao je na 2,5 ha, ali nije ni đubrivo bacio. Kaže, i zbog cene i zato što ga nema dovoljno na tržištu.

"Nemamo ni gde da kupimo sada. Količine koje su stigle, otišle su velikim proizvođačima, a za nas manje nije ostalo. Bojim se da će to što nismo sada bacili, uticati na prinos i kvalitet, ali zavisi mnogo i od godine. Svakako ćemo pokušati, čim vreme dozvoli, u januaru ili februaru da bacimo prvu količinu, pa u martu još jednom, da ublažimo i nadoknadimo koliko toliko."

Đubrivo sve skuplje - čeka nas smanjenje proizvodnje?

Posejao je, ističe, isključivo deklarisano seme, jer veruje da jedino sertifikovano može doneti kvalitet i bezbednost u proizvodnji.

"Jednom sam iskusio kada sam sejao sa tavana, bilo je crnila, morao sam oko 10 tona da operem i tada sam naučio da tu grešku ne ponavljam. Ono što se uštedi na tome, obije se o glavu na količini roda, ne treba se igrati i kockati", napominje poljoprivrednik iz Natalinaca.

Kombinacija tavanskog i deklarisanog semena

Površinu nije smanjio ni ratar Rajko Lucić iz Orašca kod Aranđelovca. Završio je setvu u optimalnom roku - 25. oktobra na oko devet hektara. Đubrivo je stavio, jer ga je kupio ranije, po staroj ceni.

"Ali, znam dosta ljudi u mom kraju koji to nisu uradili, jer je znatno poskupelo. Mnogi nisu ni posejali sve, ima onih koji tek oru. Ja sam bacio đubre, jer ne mogu da očekujem dobar rod ako to ne uradim", navodi Lucić.

Na njegovoj njivi ima i deklarisanog i njegovog semena. Razlog je, navodi, ušteda novca, jeftinije mu je i isplativije.

Vladimir Zokić iz Kumana kod Novog Bečeja takođe kombinuje i jedno i drugo seme. Ove godine pšenica zauzima 70 jutara površine kao i ranijih.

"Kupovno za nijansu daje bolje rezultate uvek, ali matematika je prosta. Koristimo jedno i drugo zbog smanjenja troškova. Bojim se samo čime ću prihranjivati kada dođe proleće, jer su se cene udvostručile. Pitanje je da li će biti mineralnog đubriva po standardnim cenama", navodi Zokić i kaže da je dodao predsetveno đubrivo, a na proleće planira bar u minimalnim količinama jer smatra da bez toga proizvodnje nema.

Smanjenje površina

U Futogu, na parceli Aleksandra Milića, površine su smanjene za čak 50 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Đubrivo je dodao na samo jednu polovinu zemlje.

"Prošle godine u ovo vreme koštalo je nešto manje od 40 dinara, pre mesec dana je iznosilo skoro 90 dinara. Nisam ni stigao da bacim na ovu drugu polovinu, morao sam da požurim zbog kiše, ovde je malo podvodno i jako je teško sve uraditi ako padne kiša", objašnjava Milić koji pred samu zimu planira da doda malo đubriva kako bi popravio situaciju, a kada je u pitanju seme, posejao je samo ono sa tavana jer, kaže, ima loše iskustvo sa deklarisanim.

Ratarstvo: Stabilizacija inflacije odlučiće o prodaji roda i setvi

A u Temerinu na njivi Rudolfa Tota površine nisu smanjene. Pod pšenicom i ove godine ima 60 hektara, uspeo ja da završi setvu do 27. oktobra, te se u tom smislu, s obzirom na to da je posejao na vreme, nada dobrom prinosu.

"Prvi preduslov je ispunjen. Takođe isključivo sertifikovano seme sejem jer mi to obezbeđuje kvalitet i sigurnost. Đubrivo sam kupio kada je bilo jeftinije i povoljno, pa sam primenio i taj tretman. Bitno je da ga ima, to je posebno važno staviti na početku, pšenica zahteva posebno fosfor", ukazuje temerinski ratar, koji površine nije smanjio, jer se nada da će trend rasta cena da se nastavi i naredne godine.

"Imao sam sada dobar prinos, prodavao sam pre neki dan za 30 dinara. Ove sezone sam najviše profitirao, pa se nadam da će tako biti i ubuduće", zaključuje Tot.


Tagovi

Setva pšenica Đubrivo Miodrag Kuzmić Deklarisano seme Rajko Lucić Tavansko seme Vladimir Zokić Smanjenje površina Aleksandar Milić Skok cena Rudolf Tot


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.