Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 15.12.2019. 16:00

Masovna pojava glodara na njivama velika opasnost za useve

Promena klime praćena toplim jesenjim danima otežava posao poljoprivrednicima u više segmenata, a posebno zbog pojave glodara na njivama.

Foto: Gordana Nastić/Depositphotos/CreativeNature
  • 368
  • 68
  • 0

Njive Svetozara Murgaškog, koji pod lucerkom ima 18 jutara zemlje, u većoj meri napadaju glodari ove godine nego prethodnih.

"Pa ima ih više nego što ih je bilo. Treba trovati, ali nikako ne plaćaju subvencije, pa ne mogu da kupim sredstvo. Bliže salašu izlaze mačke i hvataju miševe, tako da tu nema glodara, ali dalje od salaša ih ima dosta," navodi Murgaški.

Kako zaštititi voćke od glodara i divljači?

Sušno leto i topla jesen doprineli pojavi glodara

Na pojavu glodara uticali su sušno leto i topla jesen. Najviše se hrane pšenicom, uljanom repicom i lucerkom. Stručnjaci ocenjuju da oni mogu stvoriti ozbiljne probleme poljoprivrednicima, te apeluju na njih da provere da li ih ima na parcelama i da, što je još važnije, reaguju pre nego što padne sneg.

Masovna pojava glodara beleži se otprilike na tri do četiri godine, ocenjuje profesor Miroslav Malešević. Po njegovim rečima ovogodišnjem masovnom razmnožavanju doprinela je velika suša, pa topla jesen. Nisu zanemarljive ni velike površine neobrađenog zemljišta, gde miševi mogu da naprave staništa.

"Već u setvi, oni su prikupljali zrno tu gde su se nastanili, skupljali su zrno u svoja skladišta i samim tim su na tim mestima proredili pšenicu. Kada je biljka počela da niče, oni su prikupljali i naklijane biljke i klice. Mogu da jedu i mlade biljke, znači da se hrane i listovima, tako da će one praktično prezimeti na bazi tih svojih uskladištenih namirnica, a na proleće će nastaviti svoju aktivnost i sve do ulaska kombajna oni će se hraniti biljkama," objašnjava Malešević.

Stajnjak u jesen izaziva glodare

Neophodno reagovati pre snega

Entomolog sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad Željko Milovac napominje da proizvođači moraju da obiđu svoja imanja i adekvatno reaguju.

"Mora se reagovati na vreme pre snega. Ono što prvo treba da urade jeste da obiđu svoje parcele, da vide kakvo je stanje, koliko ima rupa, gde su i u skladu s tim da reaguju. Ako postoje potrebe potrebno je i da tretiraju te rupe mamcima koji su registrovani za upotrebu u poljskim uslovima," ukazuje on.

Iako stručnjaci navode da treba reagovati ukoliko se po hektaru uoči oko 200 rupa, iskustvo poljoprivrednika pokazuje da je potrebno i pre toga primeniti hemijsko suzbijanje glodara jer jedan par miševa u toku samo jedne godine može da napravi i po nekoliko hiljada potomaka, prenosi RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Glodari Miševi Mamci Svetozar Murgaški Miroslav Malešević Štete u poljoprivredi Željko Milovac


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]