Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leblebija
  • 22.01.2024. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačko Gradište

Odomaćila se: Od leblebije brašno, griz, testenina, čak i sapun?

Ova biljka pogodna za preradu pruža mnogo mogućnosti, a proizvodnja nije zahtevna ni skupa. Seje se sejačicom za soju tokom aprila, niče u roku od petnaestak dana, a može da dostigne visinu 60 do 70 centimetara. Ima kratku vegetaciju i rod donosi za oko 110 dana nakon setve.

Foto: Facebook/Poljoprivredno gazdinstvo Mirilov
  • 237
  • 75
  • 0

Leblebija se retko gaji u našim krajevima, u prodavnicama zdrave hrane kupovali smo uglavnom uvoznu. Istočne kulure davno su je prepoznale kao veoma ukusnu i izuzetno lekovitu hranu. Bogata je mineralima i vitaminima, odličan je izvor proteina, a što je veoma važno ne sadrži gluten, a i ima nizak glikemijski indeks. Sve u svemu, veoma zdrava i poželjna hrana i što je važno svi oni koji drže do takve ishrane sada mogu kupovati domaću, onu koja je rasla i dozrevala na našem području.

Nekoliko godina unazad Nemanja Mirilov iz Bačkog Gradišta na svojim parcelama počeo je da seje ovu biljku koja može da se upotrebljava na različite načine. Kako se o proizvodnji leblebije, nauta ili slanutka kod nas malo zna Mirilov je najviše podataka našao na internetu. Iz Rusije je nabavio 50 kilograma semena i 2015. godine zasejao je površinu od jednog jutra, a proizvodnja iz godine u godinu traje i danas. Kako nam je objasio hteo je da svojih dvadesetak jutara koliko poseduje iskoristi za nešto inovativnije, da to ne bude samo soja i kukuruz već nešto sasvim drugačije, što ovde niko ne uzgaja i što ujedno može doneti i bolju zaradu.

Prva godina donela je 1.800 kg po jutru

"Prva godina donela je dobre rezultate, u toku proizvodnje zasad smo okopavali, tetirali rastvorom koprive i bili smo zadovoljni postignutim prinosom od 1.800 kg po jutru. Brzo sam rod prodao krajnjim kupcima i odlučio da naredne godine lagano povećam površinu te sam posejao 4,5 jutara", rekao nam je Mirilov objašnjavajući da je u potrazi za informacijama o gajenju ove biljke pretraživao internet, sa indijskih sajtova prevodio na engleski, a onda na srpski jezik.  

Bezglutensko brašno

Kako je po struci ekonomista naš sagovornik je uveliko razmišljao o podizanju proizvodnje na viši nivo, o preradi i stvaranju brenda. Nabavio je mlin koji je isključivo namenjen za leblebiju i počeo proizvoditi bezglutensko brašno.

Iako je ponekad bilo poteškoća nije odustajao, narednih godina javljali su mu se proizvođači koji su bili zainteresovani za uzgoj leblebije, 2019 zajedno sa kooperantima proizvodnja je bila zasnovana na oko 160 jutara. Osnovano je i Udruženje proizvođača, i nastavio proizvodnju brašna BESAN - kako se naziva tradicionalno indijsko brašno od ove biljke. Osim brašna od celog zrna putem mlevenja dobija i fino brašno, griz i mekinje.

Leblebija se koristi u ishrani stoke, gastronomiji, narodnoj medicini i za zelenišno đubrivo

"Proizvodnja brašna od leblebije zahteva preciznost, strpljenje i visok nivo veštine, a mi smo uspeli da ostvarimo izuzetne rezultate u ovoj oblasti te je sve popularnije u ishrani zbog svojih nutritivnih vrednosti i raznovrsnih mogućnosti upotrebe. Naše brašno se ističe po kvalitetu, čistoći i svežini, što nam je omogućilo da privučemo mnoge zadovoljne kupce i ostvarimo uspeh na tržištu kako u zemlji tako i u inostranstvu", rekao je Mirilov ističući da je reč o bezglutenskom, visokoproteinskom brašnu koje pripada namirnicama iz grupe zdrava hrana koje se dobija na tradicionalan način, na kamenu.

Idealna veganska hrana

Posle brašna javila se ideja da naprave gotov proizvod i tako je nastala visokoproteinska i bezglutenska testenina, zatim po receptu drugara iz Jordana i humus kao kombinacija leblebije i povrća upotpunjeno tajnim začinom koji sadrži miks 365 biljaka. Proizvodi se nude restoranima koji su više nego zainteresovani kao i kupac iz Slovenije koji proizvodi isključivo vegansku hranu te otkupljuje čak i mekinje od ove mahunarke.

Javila se ideja i za proizvodnjom surogat kafe, napitka bez kofeina što je zdravija verzija visokoproteinskog sastava i prijatnog ukusa, arome i mirisa.

Moguć i surogat kafe

Njegova supruga Biljana usmerena je na marketing ali je kreirala i jedan poseban proizvod sapun od leblebije, koji nastaje tako što poseban mlin zagreva i melje brašno sitno kao puder koje se suši na suncu te dodaje eterična ulja i glicerin.

Tretira se koprivom

Naš sagovornik kaže da ova biljka pruža mnogo mogućnosti, proizvodnja nije zahtevna ni skupa. Seje se sejačicom za soju tokom aprila na međuredni razmak 70, češće na 50 centimetara, što gušće obzirom da je žbunasta i kad poraste oslanja se jedna na drugu, niče u roku od petnaestak dana, a može da dostigne visinu 60 do 70 centimetara. Leblebija ima kratku vegetaciju i rod donosi za oko 110 dana nakon setve.

"Kada biljka naraste 10 do 15 cm radi se prva međuredna kultivacija ili kopanje i još tri puta dok ne zatvori redove, a prskamo je nekoliko puta rastvorom koprive", rekao nam je naš sagovornik napominjujući da ova biljka ne voli kišu koja može prouzrokovati pepelnicu, a mogu da je napadnu i gusenice te se mora blagovremeno reagovati.  

Mahuna se skida žitnim kombajnom (foto: Nemanja Mirilov)

Na jedom žbunu može da bude oko 50 mahuna koje imaju po dva zrna, zrela biljka je žuta kao limun i skida se žitnom kombajnom, kada je vlaga 12 odsto. Nakon toga rod ide na fini selektor, zatim na sušenje da se postigne šest odsto vlage, a onda mlevenje i ručno pakovanje u papirnu ambalažu.

Recimo na kraju da je leblebija korisna za zemljište, obzirom da obogaćuje zemljište azotom i smanjuje potrebu za đubrenjem. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo naš sagovornik ozbiljno planira povećanje proizvodnje i podizanje na viši nivo.


Povezana biljna vrsta

Leblebija

Leblebija

Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta, što mu... Više [+]

Tagovi

Leblebija Brašno od leblebije Surogat kafa Veganska ishrana Griz od leblebije Sapun od leblebija Besan brašno Nemanja Mirilov


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.