Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj leblebija
  • 17.03.2022. 07:30

Leblebija se koristi u ishrani stoke, gastronomiji, narodnoj medicini i za zelenišno đubrivo

Odlično podnosi sušu, u kontinentalnom području seje se u martu, a tek iznikle biljke mogu podneti kratkotrajni mraz.

Foto: Depositphotos/ adsniks@gmail.com
  • 284
  • 16
  • 0

Leblebija ili naut (Cicer arietinum) pripada porodici mahunarki i od davnina se uzgaja na području Azije i Evrope. Danas najviše raste u Indiji, Australiji i Pakistanu. Odlikuje se izuzetnom nutritivnom vrednošću. Koristi se u gastronomiji, kao stočna hrana, u narodnoj medicini, kao leguminozna biljka i zelenišno đubrivo.

Ova jednogodišnja biljna vrsta podeljena je na četiri podvrste: sredozemni, evroazijski, orijentalni i azijski. Stablo naraste do 80 cm visine. Mekano je kada je biljka mlada, a vremenom odrveni. Koren je razgranat i prodire u zemljište u dubinu do jednog metra. Listovi su perasti, cvetovi beli ili ružičasti, a ponekad belo-plavi. U mahuni, koja dostiže dužinu do četiri centimetra, mogu biti jedno ili dva zrna. Boja zrelog zrna može biti žuta, krem, crna, zelena i smeđa. Sadrži oko 60 odsto ugljenohidrata, 20 odsto proteina, masti, biljna vlakna, vitamine, minerale i druge korisne materije. Najviše ima vitamina B kompleksa, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Na jednoj biljci se formira do 100 mahuna. U zavisnosti od sorte i uslova, od nicanja do cvetanja prođe od 40 do 80 dana.

Setva

Ova biljna vrsta dobro uspeva i na slabijim zemljištima, ali treba izbegavati kisela, teška i zabarena. Smatra se da od mahunarki upravo leblebija najbolje podnosi sušu. Klija i niče na nižim temperaturama, a optimalna je od 8 do 10ºC kada niče za deset dana. Tek iznikle biljke mogu podneti kratkotrajni mraz. U kontinentalnom području seje se u martu. Prilikom klijanja upija veliku količinu vode.

U fazi cvetanja ima najveće potrebe za vodom, ali ne podnosi kišovito vreme i visoku vlažnost vazduha. Previše vlage može izazvati propadanje pupoljaka. U toku perioda rasta i razvoja potrebna mu je temperatura oko 20ºC, a u periodu plodonošenja oko 25ºC.

Od svih mahunarki najbolje podnosi sušu (Foto: Biljana Markov)

Zemljište za setvu leblebija se priprema kao za setvu bilo koje jare kulture. Pošto pripada porodici mahunarki, na korenu se razvijaju azotofiksirajuće bakterije i ne treba ga obilno đubriti azotnim hranivima.

Živo zemljište je ključ dobre plodnosti

Setva se obavlja na dubinu od pet do osam centimetara što treba da obezbedi dovoljno vlage. Međuredni razmak od 50 cm, u redu pet centimetra. Kod ovog razmaka potrebno je 70 do 100 kg semena. Gustina setve i količina semena mogu biti različiti u zavisnosti od načina uzgajanja i agrotehnike. Međuredni razmak je najčešće 30 cm, a u redu 10 cm. To daje 330.000 biljaka po hektaru. Veći razmak se koristi kada je obezbeđeno navodnjavanje ili se uzgaja u području sa povoljnim uslovima. U skladu s tim se prilagođava količina semena. Nega se obavlja kao i kod ostalih širokorednih kultura (suzbijanje korova, prihranjivanje, zaštita).

Faza zrelosti traje od tri do pet dana. Slanutak ujednačeno dozreva. Zrelo zrno u mahuni zvecka, stabljika odrveni, a listovi opadaju. Kada se zakasni sa berbom, mahune nisu sklone pucanju, ali otpadaju s biljke. Zrno koje je namenjeno skladištenju treba imati od osam do deset odsto vlage.

Svestranost slanutka 

U ishrani stoke koristi se kao visokovredna proteinska komponenta.

U poljoprivrednoj proizvodnji je veoma cenjen, jer rano napušta parcelu i ostavlja zemljište obogaćeno azotom. Odličan je i kao biljka za zelenišno đubrivo. Njegova prednost je što se može koristiti za sideraciju na blago alkalnom zemljištu. Zaorava se pre cvetanja kada biljka sadrži najviše hranljivih materija.

Izuzetna je namirnica u gastronomiji. Koristi se za pripremu slanih i slatkih jela. Zbog velikog sadržaja proteina cenjen je u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji, jer je odličan kao zamena za meso i ribu. Od njega se spremaju umaci, namazi, salate, variva, prilozi. Može se kombinovati s mesom i drugim povrćem.

Vrlo ukusan, a i dobro zasiti (Foto: Depositphotos/MaPe_Photography)

Kuvana zrna se pomešaju sa začinima i belancetom, a zatim ispeku. Ovo je popularna grickalica. Koriste se i kao zamena za kafu. Mladi listovi se mogu upotrebljavati kao spanać, dok se od klica najviše pripremaju salate. Od mlevenih leblebija pripremaju se hleb, peciva i razna testa.

Cenjen je zbog svoje lekovitosti. Redovnom konzumacijom smanjuje holesterol u krvi. Nema visok glikemijski indeks i odličan je kao hrana za dijabetičare.


Povezana biljna vrsta

Leblebija

Leblebija

Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Leblebija je jednogodišnja zeljasta biljka. Koren joj je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korena nalazi se dublje od 20 cm zemljišta, što mu... Više [+]

Tagovi

Leblebija Naut Cicer arietinum Uzgajanje leblebija Podnosi sušu Zelenišno đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]