Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaga u kukuruzu
  • 05.10.2023. 10:30

Osam razloga zašto meriti vlagu u zrnu kukuruza

Određivanje sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja je kritičan korak u obezbeđivanju kvaliteta, bezbednosti i ekonomske održivosti uskladištenog zrna.

Osam razloga zašto meriti vlagu u zrnu kukuruza
Foto: Julijana Kuzmić
453
51
0

Sadržaj vlage u zrnu kukuruza direktno utiče na kvalitet i bezbednost uskladištenog zrna. Određivanje sadržaja vlage pre skladištenja kukuruza je ključno iz više razloga, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Vranje Marija Janjić.

Evo nekoliko ključnih razloga zašto je merenje važno:

  1. Sprečavanje kvarenja: Visok sadržaj vlage u uskladištenom kukuruzu stvara povoljno okruženje za rast gljivica, plesni i bakterija. To može dovesti do kvarenja, smanjenja kvaliteta zrna i učiniti ga nepodobnim za potrošnju ili preradu;
  2. Pojava mikotoksina: Plesni koje uspevaju u uslovima visoke vlage mogu proizvesti mikotoksine, toksična jedinjenja štetna kako za ljude tako i za životinje. Praćenje i kontrola nivoa vlage pomaže u sprečavanju kontaminacije mikotoksinima, obezbeđujući bezbednost zrna i svih proizvoda dobijenih od njega;
  3. Održavanje kvaliteta - Odgovarajući nivoi vlage su neophodni za očuvanje nutritivnog kvaliteta kukuruza. Prekomerna vlaga može dovesti do razgradnje hranljivih materija i rasta neželjenih mikroorganizama, ugrožavajući hranljivu vrednost zrna;
  4. Sprečavanje infestacije insekataInsekte privlače sredine sa visokom vlagom. Praćenje i održavanje optimalnog nivoa vlage pomaže u smanjenju rizika od pojave insekata, štiteći zrno od oštećenja i gubitka;
  5. Minimiziranje gubitka težine - Previše vlažan kukuruz može doživeti skupljanje i gubitak težine tokom skladištenja zbog disanja i mikrobne aktivnosti. Ovo može rezultirati ekonomskim gubicima za farmere i skladišne objekte;
  6. Optimizacija uslova skladištenja - Za različite metode skladištenja preporučuju se različiti nivoi vlage. Određivanje sadržaja vlage omogućava sprovođenje odgovarajućih uslova skladištenja, kao što su aeracija ili sušenje, kako bi se sprečilo propadanje i održao kvalitet zrna;
  7. Usklađenost sa standardima i propisima - Standarde za sadržaj vlage često postavljaju regulatorna tela. Usklađenost sa ovim standardima je neophodna za trgovinu i osigurava da uskladišteno zrno ispunjava zahteve kvaliteta;
  8. Omogućavanje efikasnog sušenja - Ako se kukuruz bere sa višim nivoom vlage od željenog, poznavanje početnog sadržaja vlage omogućava efikasne procese sušenja kako bi se zrno dovelo do željenog nivoa vlage pre skladištenja.

Podsetimo, tokom umerenih suša se ne dobija ništa manji prinos nego tokom uslova povećane vlažnosti. Takođe, tokom povećane vlažnosti lisna fotosintetička površina normalno razvija, ali se produktivnost fotosinteze, računajući na prinos zrna, smanjuje. 

Ukratko, određivanje sadržaja vlage u zrnu kukuruza pre skladištenja je kritičan korak u obezbeđivanju kvaliteta, bezbednosti i ekonomske održivosti uskladištenog zrna. Pomaže u sprečavanju kvarenja, sprečavanju pojave mikotoksina, insekata i drugih problema koji mogu nastati usled nepravilnih uslova skladištenja, zaključuje Janjićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vlažnost zrna kukuruza Vlada u kukuruzu Štetočine kukuruza Mikotoksini kukuruza Marija Janjić Održavanje kvaliteta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...