Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine skladišta
  • 28.09.2023. 09:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Štetočine u skladištu nepovratno mogu da unište rod

U godinama kada vremenski uslovi ne pogoduju ratarskim kulturama, dodatni problem može nastati ako se u skladištu pojave štetočine. Zato je neophodno skladište pripremiti, bez obzira da li je u pitanju silos ili tavan u privatnoj kući.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 160
  • 37
  • 0

Za proizvođače pšenice i kukuruza veoma je bitno da nakon žetve i berbe zadrže kvalitet zrna u skladištima. Štetočine u kratkom vremenskom periodu mogu naneti značajne štete, a gubitak može biti i preko 10 procenata u odnosu na količinu koja je uneta u skladište.

"Gubitak koji mogu napraviti štetočine u skladištu ima nepovratni uticaj na kvalitet i tržišnu cenu, jer skladišni insekti prvenstveno napadaju klicu, zatim celo zrno, a svojim izmetom ga zagađuju. Istovremeno, žito napadnuto insektima, podložnije je napadu pojedinih gljivica", objašnjava diplomirani inženjer agronomije Slađana Gavrilović, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo.

Priprema skladišta - prvi uslov 

Stručnjaci zato imaju niz saveta za proizvođače, a to se pre svega odnosi na preventivne mere.

"Za čuvanje kukuruza u zrnu i klipu, potrebno je voditi računa o visini vlage pre berbe, a čuvanjem i sušenjem treba zaustaviti razvoj gljiva, njihovu fiziološku aktivnost i produkciju mikotoksina. Što se tiče sušenja zrna posle berbe, optimalno je da bude do 14 procenata vlage i to treba da se obavi najkasnije dva dana posle berbe. Treba voditi računa da se u skladištu ne pojavi kondenzacija, a to se postiže na taj način da se u skladište ne unosi toplo zrno nakon sušenja."

Treba voditi računa da se u skladištu ne pojavi kondenzacija (foto: Đ. Lalić)

U skladištima se zrno ili klipovi čuvaju najčešće u drvenim ili metalnim koševima, ali se mora voditi računa da ona prethodno budu temeljno očišćena i da se izvrši tretman protiv štetočina.

"Veoma je važno da se kukuruz nikada ne skladišti direktno na betonu, jer se i u tom slučaju može kondenzovati vlaga. Nikako ne treba mešati stare i nove žitarice, odnosno treba odvojiti rod iz prethodne godine. Skladište se mora provetravati i mora se osigurati da skladišni prostor ima neometan protok vazduha. Važno je i da u skladištu održavati odgovarajuću temperature."

Utvrditi oštećenja

Da bi se zrno održalo, ne sme biti oštećeno mehanički, jer je onda podnožnije truljenju i napadu insekata.

Predstoji nam berba kukuruza - šta je bitno prilikom skladištenja?

"Bolesni klipovi se moraju odstraniti i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjebo svake godine pre berbe obavlja vizuelni pregled klipova merkantilnog kukuruza. Na taj način se utvrđuje eventualno prisustvo oštećenja koja mogu napraviti insekti, a isto tako je veoma važno utvrditi da li postoji prisustvo gljivica i na osnovu takvog pregleda daje se procena zdravstvenog stanja, izražena u procentima napadnutih klipova", objašnjava Gavrilovićeva.

Žitni moljac i žižak najveće štetočine

Žitni moljac je prisutan svuda, a sa žitnim žiškom pričinjava najveće štete na uskladištenim proizvodima. Uskladište dospeva kada se sa zaraženim klipovima unese u ambar ili neko drugo skladište i tada se zaraza širi. To se najčešće dešava kod malih poljoprivrednih proizvođača koji nakon berbe, klipove kukuruza skladište bez sušenja. Oštećeno zrno kukuruza, kada ga napadne gusenica žitnog moljca gubi i do trećine svoje težine, a pšenica može izgubiti i preko 50 odsto i ta zrna su neupotrebljiva za ishranu. Poseban problem može nastati na semenskim zasadima jer se gusenica hrani klicom.  

Pre skladištenja osušiti zrno (foto: J. Kuzmić)

Žitni žižak živi i razvija se u skladištima i nanosi štetu svim vrstama strnih žita, kukuruzu, pirinču. Stručnjaci savetuju da se u cilju smanjenja brojnosti štetočina koristi neki od insekticida, ali i da je veoma bitno da se prate uputstva prilikom korišćenja. 


Tagovi

Kukuruz u skladištu Slađana Gavrilović Sušenje zrno Zrno bez oštećenja Štetočine skladišta Žižak Žitni moljac


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]