Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaga
  • 28.06.2020. 10:00

Velika vlažnost zemljišta u kukuruzu umanjiće prinose?

Povećana vlažnost znatno utiče na metabolizam kukuruza što dovodi do smanjenja prinosa, objašnjava diplomirani inženjer za ratarstvo, Snežana Stojković-Jevtić.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 749
  • 66
  • 0

Dok zbog klimatskih promena veći deo sveta snosi posledice - neki delovi se bore sa poplavama (poput Srbije), a u nekim je suša već prouzrokovala ozbiljne probleme. Poljoprivrednici iz Belgije i Ukrajine već se ozbiljno suočavaju sa problemima zbog suše. Problemi naših ratara u usevima kukuruza ove godine biće povećana vlažnost, a ova kultura loše podnosi povećanu vlažnost zemljišta.

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz reke Izer, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Tokom stalne obilnije vlažnosti ukupna produktivnost biljaka snižava se neznatno, dok se poljoprivredni prinos smanjuje skoro dva puta. Struktura prinosa pri tom nije očekivana, ako je u uslovima optimalne snabdevenosti vodom relativna produktivnost biljaka (prinos zrna u procentima od prinosa celokupne nadzemne mase) jednaka 48 odsto, dok je pri preteranoj vlažnosti svega 21 odsto, navodi Snežana Stojković-Jevtić, stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Valjeva.

Tokom umerenih suša se ne dobija ništa manji prinos nego tokom uslova povećane vlažnosti. Takođe, tokom povećane vlažnosti lisna fotosintetička površina normalno razvija, ali se produktivnost fotosinteze, računajući na prinos zrna, smanjuje. 

Poremećaj u oplodnji i smanjenju broja zrna

Usporen ulazak fosofora u koren, kao i narušen metabolizam fosfora, smanjuje sadržaj ukupnog, organskog i nukleinskog fosfora, narušava energetske procese u korenu, a takođe i metabolizam belančevina što utiče na metabolizam u nadzemnom delu biljke. Promene u metabolizmu belančevina i fosfora dovode do narušenosti gametogeneze što dovodi do poremećaja u oplodnji i smanjenja broja zrna u klipu.

Stojković-Jevtić objašnjava da je narušenost naročito jaka u slučaju kada biljke u početku (do faze osam do deset listova) vegetiraju pri preteranoj vlažnosti, a kasnije trpe neprekidno umerenu sušu. U takvim uslovima se prinos zrna veoma smanjuje ili je čak ravan nuli. Fotosintetička površina se tada razvija normalno, a opšta produktivnost biljaka je visoka.

Narušavanje procesa gematogeneze

Znatno smanjenje prinosa zrna u uslovima povećane vlažnosti u početku vegetacije i kasnijeg nedostatka vlage je takođe povezano sa narušenošću procesa gametogeneze. Međutim, u tom slučaju stanje se komplikuje time što se u početku, u uslovima obilne snabdevenosti vodom, biljke formiraju po mezofitnom tipu - sa krupnim ćelijama, smanjenim sadržajem vezane vode, smanjenom sposobnošću tkiva da zadržavaju vodu i tako dalje.

Takve biljke umerenu sušu primaju kao žestoku. Zbog toga je narušenost metabolizma i gametogeneze kog takvih biljaka znatno izražena. 

Srbija navodnjava manje od 1,5% oranica

Ovu biološku osobenost kukuruza treba imati u vidu tokom planiranja režima navodnjavanja kukuruza. Obilno vlaženje biljaka u početku vegetacije, kada one nemaju potrebu za velikim količinama vode i neregulisano i nedovoljno navodnjavanje kada potrebe za vodom rastu i kada se povećava osetljivost na nedostatak vlage može dovesti do znatnog smanjenja prinosa zrna čak i u uslovima navodnjavanja, zaključuje diplomirani inženjer za ratarstvo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj kukuruza Suša u kukuruzu Vlaga u kukuruzu Fosfor Gematogeneza Povećana vlažnost Smanjenje prinosa


Autorka

Mina Erić

Više [+]

Mina je diplomirani filolog, zaljubljenik u novinarstvo, prirodu i zelenu boju. Životni moto: "All you need is faith, trust and a little bit of pixie dust"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)