Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 03.06.2020. 07:30

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz reke Izer, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Poljoprivrednici iz Belgije i Ukrajine već se ozbiljno suočavaju sa problemima zbog suše. Tako je prošli mesec u Belgiji bio jedan od najsušnijih perioda još od XIX veka.

Foto: JumpStory
  • 202
  • 9
  • 0

Za javnost suša znači ograničenje vode u domaćinstvu, za poljoprivrednike je to gubitak useva i prihoda, za industriju gubitak proizvodnje i radnih mesta, a za okolinu gubitak flore i faune. Zbog klimatskih promena veći deo sveta snosi posledice - neki delovi se bore sa poplavama, a u nekim je suša već prouzrokovala ozbiljne probleme. Poljoprivrednici iz Belgije i Ukrajine već se ozbiljno suočavaju sa problemima zbog suše.

Evropi preti suša i ove godine?

Tako je prošli mesec u Belgiji bio jedan od najsušnijih perioda još od XIX veka, a nepovoljni uslovi zaustavili su rast useva i smanjili prinose u poljoprivrednoj regiji zapadne Flandrije.

Odluka o zabrani crpljenja vode iz reke Izer

Guverner regije, Karl Dukaluve je zabranio navodnjavanje iz potoka koji teku niz reku Izer nekon što je njen nivo opao ispod 2,9 metra. Za reuters je izjavio: "Morali smo to da uradimo jer bi u suprotnom štetu bilo nemoguće nadoknaditi", dodavši kako bi dugotrajna suša mogla da košta regiju i desetine miliona evra. Kaže i kako nisu videli tako nizak vodostaj Izera već 30 godina, a doživljavaju najsušnije nedelje u poslednjih 120 godina.

Suša i slana voda smanjiće prinose voća i povrća za trećinu?

Poljoprivrednike koji vodu za navodnjavanje obično crpe iz te reke, doneta zabrana ostavila je da čekaju kišu.

Očekuju samo polovinu uobičajenih prinosa

"U normalnim uslovima imamo 50 do 60 tona kukuruza po jutru, ali sada ćemo morati da budemo zadovoljni sa samo polovinom od toga i to pod uslovom da ponovno padne kiša", rekao je Džoel Van Kopenole, poljoprivrednik iz Kaskerke.

Suša će prouzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Evropska unija smanjila je prognoze prinosa za gotovo sve useve u maju, jer su se Zapadna i Srednja Evropa suočile s drugim mesecom natprosečnih temperatura i niskim količinama padavina.

Neki delovi Belgije suočavaju se sa sušom već četiri godine zaredom. Naučnici kažu da klimatske promene pogoršavaju uslove narušavajući "mlazni tok" severne hemisfere vazdušnih struja, što može da znači da vremenski uslovi duže traju.

"Mogla bi da pada kiša nedeljama, a može da se desi i da suša traje nedeljama", zaključuje David Dehenau iz belgijskog meteorološkog instituta.

Ugrožene žitarice u na jugu Ukrajine

Državni meteorološki centar iz Ukrajine navodi da će suša dovesti do smanjene žetve ozime pšenice u sezoni 2020/21.

"Žetva ozime pšenice u nadolazećoj marketinškoj godini predviđena je na 23,3 miliona tona što je pad u odnosu na 26 miliona tona u sezoni 2019/20.", rekla je Tetjana Ademenko, šefica za poljoprivrednu u meteorološkom centru. Ona kaže da je velika suša u celoj južnoj Ukrajini glavni razlog za smanjenje prinosa.

Ukrajina je četvrti izvoznik pšenice na svetu, a u toj zemlji ubrano je rekordnih 75 miliona tona žitarica u prošloj sezoni, prema podacima njihovog Ministarstva za razvoj privrede, trgovine i poljoprivrede. Takođe, u tom su razdoblju izvzeli rekordnih 53 miliona tona.

Pada interes i cena za prošlogodišnji rod na crnomorskom tržištu žitarica

Gledajući unapred za razdoblje 2020/21. godinu ukrajinski ministar privrede Ihor Petraško rekao je u maju kako ta zemlja razmatra ograničenja u trgovini žitaricama. Poručio je da će Ukrajina težiti ravnoteži između zarade u stranoj valuti i bezbednosti hrane zbog pandemije virusa korona koja je započela početkom godine i nastavlja svoje širenje.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, učinci suše i gubici u poljoprivrednoj proizvodnji i povezanim preduzećima koštaju i do osam milijardi američkih dolara godišnje. Ti će se izazovi povećavati zbog klimatskih promena, većim privrednim aktivnosti kao i porastom stanovništva, a prema UN-ovim podacima do 2050. godine na planeti će živeti 9,7 milijardi ljudi.


Tagovi

Suša Belgija Ukrajina Klimatske promene Gubitak prinosa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.